Reklama

Reklama

Konec

  • Maďarsko Konyec - Az utolsó csekk a pohárban (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bláznivá road movie o starém manželském páru Emilovi a Hédi, který žije jako tisíce jiných lidí v postkomunistickém Maďarsku. Jejich zdánlivě poklidný život doprovází celkem pravidelné placení všemožných složenek. Jednoho dne se ale Emil rozhodne vyloupit poštu a tím začíná jeho netradiční cesta světem zločinu...

Ráhonyi teprve v roce 2006 - ve svých čtyřiceti letech - začal připravovat celovečerní hraný debut Konec, který bychom mohli označit podtitulem Bonnie a Clyde po maďarsku. Vypráví příběh dvou důchodců - manželů Emila a Hédi, kteří společně strávili téměř půl století. Film získal maďarskou národní cenu 2007.

Zdá se, že svůj monotónní život skrytý za zdmi jednoho obyčejného paneláku omezili především na placení všemožných složenek a skrývání se před soudními vykonavateli a vymahači. Emil se ale jednoho dne vzbouří, opustí ženu a byt a přepadne první poštu, na kterou na své cestě narazí. Snímek zaujal nejen díky svému jemně ironickému humoru, který poukazuje na určité sociální nedostatky maďarské společnosti, ale především díky hereckým výkonům obou hlavních představitelů - skvělých maďarských herců, Emila Kerese a Teri Földiové, kteří se svých rolí zhostili s mistrovskou nonšalancí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Maďarský film uvedený v rámci přehlídky Střední Evropa převážně v klubových kinech je popisován jako maďarská stařecká variace na Bonnie a Clydea a lépe to ani vystihnout nejde. Film, který je vzpourou proti kapitalistickému režimu, který si přenesl určité móresy z totalitního režimu, plyne záměrně velice pomalu, protože dva hlavní hrdinové jsou důchodci, a tak temporytmus ani rychlý být nemůže. Úvodní třetina je vynikající, uživá se výhradně diegetické hudby a celková šešněrovanost lidí v určitém režimu je vyobrazována i co se týče přesného rámování. Kapitalistický režim je zde pojat dost depresivně, zahalen do šedých barev, jako kdyby se toho od komunismu moc nezměnilo. A pak stařeček začne rebelovat, záběry jsou projasněny sluncem, hraje k tomu nediegetická hudba, což filmu přidává na životnosti, a "akční" sekvence jsou pojaty velice originálně (vertikální výjezd po kamínkách je dost problematický). Lze odpustit i schématičnost a fakt, že postavy policajtů jsou tak nějak nadbytečné a svrhávají se do figurek až karikatur a některé sekvence zavání klišé, protože se schématy a klišé se zde důmyslně pracuje. Na debut vynikající, bohužel debutant na stoličce reźiséra si nevypočital, že divákovi ona překvapivá pointa dojde MNOHEM dřiv, než by bylo záhadno, a že informace ve vyprávění jsou nastraženy tolik předem, že není nutné objasňovat počátek vztahu flashbacky do minulosti, protože jako filmová tečka to nefunguje a informace ohledně počátků vztahu je tak nadbytečná. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Akýsi maďarský parodický, seniorský remake viacerých lúpežných road-movie filmov, z ktorých si vypožičiava niekoľko nápadov, no film ako celok pôsobí nesporne veľkou originalitou. Tragikomédia naberá obrátky hlavne v hláškach, ktoré chŕli dôchodcovský pár a pomalé tempo filmu vyslovene prospieva. Tragika a zvädnutý úsmev na perách prichádza na rad až v závere a ani ja som sa slze nevyhol. 85%. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Přestárlí Bonnie und Clyde ze země, kde papriky dávají dobrou noc. Jde v podstatě o film, který nedokazuje nic jiného, než že maďarská kinematografie trpí stejnými nemocemi jako ta česká. Autoři se rozhodli natočit ryze americkou zločineckou roadmovie, ale tak nějak „po našem“. Tedy tentokrát „po jejich“. To znamená uondaně, neakčně, nezábavně a bez vtipu. A já vám zvysoka kašlu na to, že jste tenhle film viděli v klubovém kině a připadali jste si u toho náležitě intelektuálně. Výsledek je prostě neuspokojivý. Příběh v podstatě vykrádá kdeco, neobratně opakuje tisíckrát omletá klišé – a to vše s důrazem na kritiku „post-socialistické-nyní-kapitalistické“ společnosti a na příklon ke starým dobrým časům. K časům kdy nás (tedy tím myslím bývalý východní blok) náš milovaný Sovětský svaz zásoboval nejkvalitnějšími auty značky Čajka. Jó, tehdá měly věci svou hodnotu, každý svoje místo ve společnosti, a všechno šlapalo tak nějak lépe. A jen tak mezi řečí nám autoři nezapomenou připomenout, že ideál revoluce žije na Kubě. Fujtajxl, to stačilo! Ještě chvíli a začnu blít rudý hvězdy. Když k tomu připočtu skutečnost, že Islanďan Fridriksson předvedl o šestnáct let dříve v „Dětech přírody“ totéž téma ovšem stokrát lepe zpracované, vychází mi hodnocení někde kolem 30% Tuhle čabajku nežrat, děcka. Je zabalená v kopíráku a taky trochu smrdí - zůstala ve špajzu ještě po Brežněvovi. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Skvělá maďarská důchodcovská komedie z postsocialistického období a uvěřitelná gangsterka zároveň. Přepadení prázdné banky, kde šly obsluhy přepážek na oběd, představování se u McDrive, houser při řízení auta a výpomoc partnerky šlapáním na bezvládnou mužskou nohu na plynu. Trailer: http://www.sms.cz/film/konec-2007/ukazka ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sociální gangsterka, to je skutečně zajímavé žánrové skloubení. Gerontokinematografie se tak rozšiřuje o další zajímavý snímek, který těží z naračního modelu legendárního gangsterského příběhu o dvojici Bonnie a Clyde zhruba po čtyřiceti letech, ale možná spíše jde o variované ,,Takové normální lupiče", kteří si nesnesitelnou lehkost přepadávání pošt a benzinových stanic uvědomují až dlouho po své sedmdesátce... Režisér Gábor Rohonyi navíc poměrně často paroduje westernové postupy a schémata, takže v Konci jsou vlastně cosi jako východní ozvěny westernu, čili regulérní ,,easternparody". :-) Rozhodně nejzajímavějším je ale onen sociální aspekt celého režisérova vyprávění - poukázat na neutěšenou existenční i sociální situaci lidí postproduktivního věku (nejen v Maďarsku) takovýmto neotřelým způsobem, to je skutečně rána do černého, stejně jako exemplární vypořádání se s érou komunismu. Od poválečných časů drželi pevně moc v rukou právě jen staré kádry, s příchodem kapitalismu se tato pyramida moci zvrátila nohama vzhůru a absolutní zelenou dostalo mládí, přičemž starých lidí, kterých neustále přibývá, společnost příliš nevyužívá, spíše je vyčleňuje do oblasti nezájmu a přehlížení. Možná je načase, aby důchodci skutečně povstali, neboť jediným starým člověkem, kterého mládež nepřehlédne, je důchodce revoltující... :-) Tedy Bonnie a Clyde po maďarsku... :-) Jediným problémem tohoto osobitého snímku tak zůstává jeho místy velmi pomalé plynutí... Podobné filmy: Babí léto ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v maďarském hlavním městě Budapešť a v jednom z nejmladších měst Evropy Dunaújváros. (Trajektt)

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama