Adolf ZikaScénář:
Adolf ZikaHrají:
Jan Saudek, Adolf Zika, Sára Saudková, Johana Saudková, Kája Saudek (a.z.), Marie Havlenová-Saudková, Pavlína SaudkováObsahy(1)
Celovečerní dokumentární film JAN SAUDEK, s podtitulem „V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu“, vypráví osobitým způsobem syrově pravdivý životní příběh hrdiny i odpadlíka. Podává jej jako velkolepé drama. Drama plné barev vzrušujících obrazů, ale také provokujících myšlenek, iluzí a idejí. Jan Saudek, světově uznávaný fotograf, v zahraničí mnohokrát oceněný a vystavovaný daleko dříve, než ho poznala široká veřejnost v rodné vlasti, vystupuje před kamerou v mnoha rolích. Často je mění, často překvapuje, nejčastěji šokuje. Přesto se ani tento velký stvořitel iluzí zcela neschoval před pronásledujícími třemi kamerami a nemilosrdně odhalujícím okem režiséra. génia.
Svým tvůrčím pojetím se dokument nehlásí k tradiční formě tohoto žánru. Snaží se s ní zacházet volně tak, aby dokázal pojmout a interpretovat celou složitost umělcovy osobnosti. Každá ze tří do sebe navzájem propojených obrazových linií vypovídá o jiném světě. Ta barevná je filmová, čistá a „realistická“, vypráví a podává faktické informace. Černobílá se zabývá nitrem samotného autora, a proto mu nikdy nestojí tváří v tvář. A syrově dokumentární kamera přímo z ruky režiséra mapuje intimní chvíle, kam doposud nebylo dovoleno vstoupit žádnému filmaři. Chvíle, kdy Jan Saudek prožívá své intelektuální, citové a sexuální „orgie“. Stejně tak je ale svědectvím o opravdových citech, o štěstí a o samotě génia.
Autor a režisér Adolf Zika vychází z dlouholetého přátelství s portrétovaným. Přestože si jej hluboce váží, neomezuje se na pouhé zaznamenávání vyslovovaných pravd kontroverzního mistra fotografie. Spolu s divákem se snaží nahlédnout za umělcovu masku, a to i za cenu bolestivých odhalení – dostat se až na samou dřeň těchto „pravd“.
V některých pasážích dokumentu by se možná dalo hovořit o záběrech a scénách, které jsou za hranicí etiky a morálky současné společnosti. Přesto se nejedná o první český pornofilm v kinech, ale o největší love story posledních let. Válka, utrpení, ztráta nejbližších jsou zde v kontrastu ke slepé lásce, vysněné rodině a neuchopitelnému lesku slávy. Chudoba, zatracení a zneuznání v kontrastu k bohatství, pokryteckému obdivu a nebe se dotýkající svobodě v nezastavitelném stárnutí. O tom a mnohém nevysloveném a nevyslovitelném je tento strhující dokument o životě a díle nejslavnějšího žijícího českého fotografa Jana Saudka. (oficiální text distributora)
Pan Saudek je nesmírně zajímavý člověk, kterému občas nerozumím a občas obdivuju jeho odvahu dělat věci, které dnešní společnost považuje za zvrácené. Umělci asi takoví jsou a budou a ačkoliv za Saudkova nejlepší díla považuji fotky jím nafocené před desítkami let, jako osobnost mě pořád fascinuje. I přes jeho extravagantní vystupování ho vidím jako introverta, i přes jeho stáří je jeho fyzická kondice výborná a i přes jeho místy kontroverzní názory na mě působí nesmírně inteligentně. Ano, přiznávám, že se nedokážu odpoutat od hodnocení tohoto dokumentu samostatně, bez postavy, o které je natočen. Jinak bych totiž asi šla o hvězdičku níž. ()
[LFŠ 2008] Saudka nemusím, což by ani nevadilo, a není to důvod, proč hodnotím tak, jak hodnotím. Jde o to, že samotný dokument je opravdu velmi špatně natočený, což způsobuje především Zikův téměř nektritický obdiv Saudka. Není odhaleno nic, co by o Saudkovi nebylo již předem známo, co by nebylo ve všeobecném povědomí. Saudek ze své pózy nevystoupil, a jestli ano, tak ne před kamerou, na to už ji má moc dobře naučenou. Takže dokument o ničem, skutečně, nedozvěděl jsem se vůbec nic nového, zajímavého, o Saudkovi vypovídajícího. Ani nevím, proč tomu vlastně dávám 1*. Aby nedošlo k nedorozumění, netoužím po dokumentu, který by Saudka zkritizoval, ale takhle jednostranný pohled je naprosto k ničemu. A "tím je řečeno vše." ()
Námět, scénář, režie: Adolf Zika. Bezpochyby obdivovatel Jana Saudka, což bylo znát. // Už v úvodu nás tvůrce upozornil, že je to dokument PRAVDĚ podobný. // Fotograf Jan Saudek je bezpochyby rozporuplná osobnost (což v tomto ohledu docela potvrzuje i Zika svým rozporuplně pojatým dokumentem). Je to "introvertní extrovert" nebo spíše "extrovertní introvert"...? Jeho charisma, přirozená exhibicionalita, postoj, cynismus, otevřenost zapůsobí rázně: buď ho milujete, nebo ho nemůžete vystát. Navíc, když někdo takhle otevřeně mluví o sobě, o tom, co podělal a co zas ne, a svěřuje se takhle do kamery, u mnoha lidí to vyvolá pocit nedůvěry a pochybnosti. Tak jo, nemusíte mu to žrát, ale o tom to tak úplně není, ne? // Myslím, že se Zika snažil natočit intimní portrét Jana Saudka, a v tomhle směru se mu to povedlo. Dal mu prostor mluvit o čemkoli a Saudek toho využil. ()
Děsivé. Jan Saudek se rozpovídá o všem. O Mengelem, koncentráku, STB, kolik ženských ošukal, kolik ne, kolik fotek udělal, o bratrovi, o své dceři na heroinu, o svých parchantech. A Adolf Zika jako správně mydlý a naprosto mega hustě super nestranný pozorovatel mu přitakává. Za tohle budou Lhurgovic krávy dojit ještě pět let zkyslé mléko. (LFŠ 2008) ()
No, hustý teda ... Film o něm jsem sice ještě neviděla, ale prý tam bylo řečeno i to, jak se rozešli se Sárinou a co mu provedla, mrcha jedna. V tomto dokumentu jsme si mohli poslechnout i jeho současnou, patrně o padesát let mladší, partnerku, která na toto téma v rozhovoru také narazila. Rozhovor s ní proběhl taky zajímavě. Před kamerou seděla obézní, mladá paní v tílku, v náručí batole sající z jejího velkého prsu. Ta si z toho viditelně nedělala žádné vrásky. Televize netelevize, mimčo má hlad. Každopádně jsem se i v brzkou ranní hodinu od jeho příběhu nemohla odtrhnout a úplně jsem zapomněla na spánek. Tiše jsem panu Saudkovi záviděla tu vynikající fyzičku. V sedmdesáti uběhnout několik kilometrů po parku a pak si ještě pro formu hodit množství výmiků a shybů ... svou čelist jsem sbírala z prachu verandy. ()
- Generální ředitel Národní galerie prof. Milan Knížák oficiální žádost producenta o rozhovor do filmu o Janu Saudkovi odmítl. (hippyman)