Reklama

Reklama

Fígle

  • Polsko Sztuczki (více)
Trailer

Obsahy(1)

Malý Stefek se rozhodl vyslechnout nečekanou výzvu osudu a touhu mít znovu doma oba rodiče. Věří, že právě on je ta správná osoba, která se dokáže přiblížit k otci, jenž před časem opustil matku kvůli jiné ženě. Proto Stefek začne používat různé triky a nápady, o jejichž účinnosti lze možná pochybovat. Jednoho dne ale některý z nich musí zaujmout...
Komorní, rafinovaná a úsměvná tragikomedie se odehrává v polské vesnici nedaleko českých hranic, někdy na konci osmdesátých let minulého století. Film, který natočil režisér Andrzej Jakimowski, patří k nejzajímavějším titulům současné polské kinematografie. Okouzlí poetickou atmosférou, bezrostředními hereckými výkony a hořkosladkým kontrastem mezi úhly pohledu dvou postav. Na Festivalu polských filmů v Gdyni v roce 2007 obdržel Velkou cenu Zlatí lvi, udělenou za nejlepší film a Cenu za kameru (Adam Bajerski). Kromě toho ve stejném roce snímek získal řadu dalších ocenění na zahraničních festivalech v Tokiu, Benátkách, Mannheimu a Sao Paulu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Další polskej film, kterej má v sobě užasně vytvořenou atmosféru doby. Naprosto mě dostal způsob vyprávění, protože tady jsou dialogy jen jako doplněk obrazovému vyprávění příběhu. Snímek je hodně obsahově silný, ale má v sobě užasnou poetiku, něžnost a schopnost lehce získat divákovi sympatie k hlavním hrdinům. Opět se ukázalo, že největší krásu si člověk nosí v sobě. S polskou kinematografií asi brzy skončím v posteli, jak se do ní pomalu, ale jistě zamilovávám. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Před hodnocením jsem se raděj čtyřikrát podrbal za uchem, což je fígl, jak v dobrém rozmaru ohodnotit čtyřmi hvězdičkami poměrně nezáživný polský >umělecký< film... ;o] . . . Třiapůl hvězdičky tedy za to dílko, zaokrouhleno nakonec z nutnosti nahoru, s velkým sebezapřením(!), jen za tu lidsky vlídnou atmosféru, která naštěstí svou odlehčenou přirozeností nepila mi aspoň krev... A to je asi tak celý... - - - - - (Poprvé viděno 6.6.2011 v původním znění s č. titulky na >fíglovém prostoru< , hodnocení 235., komentář zde jako sedmadvacátý - 7.6.2011) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

To najlepšie na filme je herecká stránka, pričom vďaka nej sa podarila vybudovať aspoň nejaká atmosféra. Ten malý chalan bol podarený. Čo sa týka obsahu, tak vážne neviem. Nápad celkom fajn, ale to rozvedenie do príbehu ma moc neoslovilo - úplne bez emócií akoby skoro bez života, nanajvýš ak tak neutrálne. A celé mi to prišlo len ako taká banálna pletka. Najviac ma zaujali tie momenty s fíglami, ale tých zase nejak extra veľa vo filme nie je (predavač jabĺk vyhráva). Obyčajne to tak býva, niekomu pomôžeš ty a osud alebo strýček náhoda ti to vrátia späť. Slabší priemer. 55/100 ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Fígle jsou příjemný čistý film, bratr Stefek se svou sestrou Elkou postupně rozvíjí experiment naklánění osudu na tu správnou "stranu" a snaží se přimět svého otce k návratu ke své rodině. Film stojí na této originální myšlence a na skvělých hereckých výkonech hlavních představitelů. Stefek jako "čistokrevné" dítě celý tento fantastický "projekt" rozjíždí a žene dopředu, jeho téměř dospělá sestra jej podporuje jako starší a znalejší mentor, v hloubi své zkušenější duše ale jakoby nevěří, že by Stefek mohl uspět. Nevidím nějaký výraznější rys, který bych tomuto sympatickému kousku vytknul, snad mohl klidně skončit i o 5 minut dřív (a tedy ne happy-endem) a nepochopil jsem "vojáčky", což je ale asi moje chyba :) Druhý nejlepší polský film, který jsem kdy viděl. 8,5/10 ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Postava šestiletého kluka Stefka v tomto filmu ukazuje osud mnoha set mladých dětí, které opustil jeden z rodičů. Naštěstí to není můj případ, a tak nemohu zcela posoudit hloubku tohoto filmu... Zobrazuje touhu návratu osoby, která by ho podporovala a starala se o něho. Scéna na nádraží, když malý Stefek rozhazuje mince na koleje, po kterých přijíždí téměř pravidelně vlak s jeho otcem, a modlí se, aby ho táta poznal a vrátil se k nim. Anebo když ho vidí a několikrát se na chvíli se se svým otcem baví. On však ani neví, jak vypadá jeho syn, a rozmlouvá s ním jako s obyčejným malým klukem. Proto, aby měl zpět svého otce, udělá Stefek vše, co je v jeho silách.... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v polském městě Walbrzych a jeho okolí. (Terva)

Reklama

Reklama