Reklama

Reklama

Plavba do Kambodže

  • USA Swimming to Cambodia

Obsahy(1)

Válečné drama Vražedná pole, popisující řádění Pol Potových Rudých Khmérů během občanské války v Kambodži, patří k nejsilnějším filmovým zážitkům světové kinematografie. A Spalding Gray, americký performer a komik, který si ve Vražedných polích zahrál jednu z vedlejších rolí, to v roce 1987, kdy rozjel natáčení filmu Plavba do Kambodže, moc dobře věděl. A přesto do svého projektu šel. Tento snímek, který v podstatě nejde nazvat ani tak filmem, jako spíše hrou či monologickým pásmem Spaldingových promluv, jež se odehrávají na pódiu newyorského divadla Performing Garage, je sérií historek právě z natáčení Vražedných polí. A rozhodně se nejedná o vážné povídání, protože nejednou v něm figurují drogy, asijské nevěstince a jiná povyražení. Stejně tak ale lze mezi řádky jednotlivých historek číst i výpověď o truchlivé podobě třetího světa, kterou si v 80. letech ještě málokterý obyvatel Západu dokázal představit. Formálně velmi originální představení, jehož je Plavba do Kambodže v podstatě záznamem, bylo oceněno Obie Award, prestižní cenou udělovanou magazínem The Village Voice menším broadwayským scénám a hrám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Matty 

všechny recenze uživatele

Před začátkem filmu jsem nevěděl, kdo je to Spalding Gray, po začátku jsem nevěřil, že bude celou hodinu a čtvrt jenom sedět za stolem a mluvit. Teď už vím, že Spalding Gray je vtipnej chlápek (třebaže nedosahuje úrovně skutečných kecmajstrů) a jeho autonomní balancování mezi komedií a hororem lze ustát nejen bez úhon, ale dokonce i s dobrým pocitem „vím víc a vůbec to nebolelo“. 80% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Monológ plný príbehov súvisiacich viac či menej s nakrúcaním filmu spolu s pár faktami z histórie Kambodže neprebijú samožerskosť rozprávania jediného - hoci celkom vtipného - herca. Plus dávka huličských príbehov pri mori a zopár obohraných opisov výkonov prítulných thajských masériek. Tradícia individuálnych bavičov v Amerike však zatiaľ nezasiahla môj kultúrny okruh natoľko, aby som filmu nadšene drukoval tak, ako sa to deje na IMDb. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Také se vám občas stává, že vidíte film s nějakým aktuálně strašně populárním hercem, jehož výkon snad všichni opěvují, ale vám připadá nanejvýš průměrný, až jste zaskočeni, odkud se ta jeho popularita vůbec bere.... a pak vám to jindy vynahradíte zážitek na obrazovce ve společnosti jiného, nepříliš známého herce, jehož jméno jste sice před tím v životě neslyšeli, ale současně si vás od první chvíle získá, fascinuje a „baštíte“ do detailů jeho kreaci skoro v každé vteřině? Já ovšem rád objevují cosi dosud nepoznané, tak mě vždycky potěší, když mohu s překvapením zažít ten druhý případ a v případě téhle one man show Spaldinga Graye dvojnásob. Užíval jsem si a doslova hltal to vypravěčské nasazení, včetně bohaté mimiky, gest a zábavné i přesné práce s hlasem a vůbec vypilovaným komickým projevem, jaký tady předvádí za 80 minut zpoza jednoho stolu Spalding Gray. Samotné historky a příběhy byly mnohdy zábavné (občas i choulostivé :o)), jindy zase zajímavě obohacující a uzemňující, včetně menší silné výpovědě krajiny, kterou Spalding v rámci filmování pár let před tím navštívil. Velice příjemně ztrávená chvilka u hodně neobvyklého autorského počinu. :) Po formální stránce bych vyzdvihl i režii, která vše v promyšlené míře zesilňuje hudebními i vizuálním efekty. Klidně se časem podívám znovu. [90%] ()

Reklama

Reklama