Vzhůru do oblak
Pete Docter, Bob PetersonScénář:
Pete Docter, Bob PetersonKamera:
Jean-Claude KalacheHudba:
Michael GiacchinoHrají:
Edward Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson, Delroy Lindo, David Kaye, Jess Harnell, Josh Cooley, Pete Docter, Brenda Chapman, Teddy Newton, John Ratzenberger, Tony Fucile, John Cygan, Teresa Ganzel, Donald Fullilove, Valerie LaPointeProducenti:
Jonas RiveraStřih:
Kevin NoltingPlakáty
Vzhůru do oblak je příběh o 78letém prodejci balónků Carlovi Fredricksenovi, který si konečně splní celoživotní sen o dobrodružstvích, když na svůj domek přiváže tisíce balónků a odletí s ním do divočiny Jižní Ameriky. Až příliš pozdě ale zjistí, že se k němu potají připojil i původce jeho nejhorších nočních můr: nadšený osmiletý průzkumník divočiny jménem Russell. Jejich společná pouť do ztraceného světa, v němž se setkávají s všemožnými zvláštními, exotickými a překvapivými postavami, je plná humoru, emocí a obrovsky nápaditých příhod. Současně se jedná o výroční desátý film studia Pixar.(oficiální text distributora)
- Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou.(TV Nova)
- Carl Fredricksen (Edward Asner) je 78-letý stařík. Když byl Carl mladý, potkal a nakonec si i vzal dívku jménem Ellie, která vyrůstala ve středozápadním městečku. Ellie vždycky snila o objevování nových končin, ale zemřela dříve, než k tomu dostala šanci. Nyní, když Carlovi hrozí, že ho přesunou do domova důchodců, rozhodne se splnit slib, který dal Ellie. Aby toho dosáhl, spřátelí se s osmiletým buclatým cestovatelem jménem Russell. Tyto dva protiklady se vrhají do vzrušujícího dobrodružství, ve kterém se setkávají s divokým terénem, neočekávanými lotry a ostatními děsivými tvory čekajícími v džungli.(milanzitka)
- Carl Fredericksen (Edward Asner) je starý vdovec, který nedávno přišel o svou ženu Ellie, kterou znal už od mala. Chtěli se spolu vydat k jihoamerickému Vodopádu snů, ale po její smrti už sám nikam nejel. Teď ho navíc chtějí vystěhovat do domova důchodců, ale on nechce opustit svůj milovaný domek plný vzpomínek a pomocí obrovského množství balonků přivázaného k domu se jeho dům vznese do oblak. Carl se snaží přece jen doletět ke svému vysněnému Vodopádu, ale omylem s sebou vzal i malého skautíka Russella, který si přišel splnit bobříka za pomoc seniorovi. Doletí na dohled od Vodopádu a k tomu všemu potkají hrdinu Carlova mládí, dobrodruha Muntze (Christopher Plummer), který sem odletěl hledat nový zvířecí druh podobný pštrosu. Carl ale pozná, že Muntz není tak úplně hodný, protože přesně takové zvíře, které on hledá, se náhodou nachomýtlo kolem Carla a Russella a Muntz udělá cokoli, aby po dlouhých desetiletích pátrání tvora konečně našel...(buzzwoody)
- Film, od ktorého si Pixar veľa sľubuje, je plánovaný na rok 2009. Dej sa točí okolo 78 ročného starčeka, ktorý zanechá svoj kľudný život na vidieku a vydá sa spolu s osem ročným prieskumníkom na návštevu exotických a bizarných miest. Réžiu má na starosti Pete Docter, ktorý už raz potvrdil svoje kvality v prípade Monsters Inc. Podľa redaktora časopisu Empire, ktorý sa na konferencii Pixaru zúčastnil, po skončení ukážky z tohto projektu mala väčšina ľudí v očiach slzy.(Markus)
Photo © Pixar Animation Studios
- Legendární zpěvák Charles Aznavour poskytl hlas Carlovi ve francouzské verzi filmu. (HellFire)
- Číslo soudní síně A113 odkazuje na číslo učebny na Kalifornské univerzitě, kterou tvůrci filmu navštěvovali. (Witta)
- Všichni psi, vyjma Duga, nesou jména písmen řecké abecedy (Alfa, Beta, Gama, atd.) (HellFire)
Mládeži přístupný
12.12.2009 Buena Vista CZ |
01.06.2011 Magic Box |
12.12.2009 Buena Vista CZ |
Související
- Dug Days (TV seriál) (2021)
- Dogova sólo mise (2009)
- George & A.J. (2009)
Kulmon
Pixar jede! Z posledních tří filmů je pro mne "Up" někde "in the middle". Ratatouille byl po všech stránkách vrcholem animovaného filmu vůbec. Zato WALL-E mne tvrdě zklamal. Vzhůru do oblak je příběhem starce, který si chtěl splnit svůj dětský sen. Přitom zažívá různá dobrodružství, při kterých pobaví nejen dětského diváka, ale i toho dospělého. Laskavý a nevtíravý humor je devizou, kterou postrádá film předchozí. Stejně tak závěr je pak přehlídkou akce, chtělo by se říci, obstarožní 3D animovaný James Bond.(7.7.2009)
Isherwood
Vládci (3D) loutek dokazují, proč slaví takové úspěchy napříč věkem svých diváků. Poprvé však mám pocit, že jedou až na příliš velkou jistotu. Bez ochoty riskovat, či se jakkoliv odklonit od oblíbeného trendu. Životní pravdy hladí, přílišný mentorský tón prudí. Nenudil jsem se, spíš jsem si to neužil a to je horší.(2.11.2009)
Ded@M@tes
Ze začátku jsem nevěřil svým očím, grafika ( paráda ), příběh ( z počátku senzační )... Děj se vyvíjel v obrovském napětí, ale od půle filmu, kdy přistáli na útesu dostává příběh velkou facku ( pro mne ). Vadilo mne chování ptáka a nejhorší co tu snad mohlo být byli psy. Kdyby tyhle dvě ´´maličkosti´´ zde nebyly dal bych určitě 5 hvězd. Teď musím jít bohužel o jednu dolu. Film se mi líbil a určitě potěší. Stařík a jeho dávné sny, které chtěly prožít s manželkou. ( Hodnocení: 8/10 )(12.12.2009)
Nathalie
Útěk, vlastně spíš balonkový úlet do divočiny- tentokrát opravdový, který ukazuje, jak propastný zeje rozdíl mezi pixarovským snílkovstvím té armády animátorů a pennovskou zaslepenou naivitou. Proaktivní senior, teoreticky aktivní skautík a mluvící pes reprezentují různé druhy osamění, ale coby metafora odcizující se civilizace, rozpadu komunity a rodiny je tento uzavřený mikrosvět překvapivě funkční, vesele rozmarný a emočně působivý. Dokonce i notoricky roztomilá fauna je tentokrát vykreslena v neobvyklém modu. Velký náboj do světa dobrodružství ale dodala starosvětská muzika, díky které se navzdory pokrokům ve vědě ukotvil film do doby bezvěké. Pro duševně dospělé jsou tato oblaka příliš vysoko, ale pokud trpíte Peter Pan komplexem a přesvědčením, že omnia vincit amor, pak směle- nowhere but Up. A vezměte s sebou Ellie- než bude pozdě. 85 plus(24.8.2009)
freddy
Animák, na který jsem byl hodně zvědavý a který mi nabídl přesně to, co jsem očekával, ale nic navíc, což je bohužel docela škoda. Příběh to má velice solidní a zajímavý, takže jsem dokázal po celou dobu udržet svou pozornost, aniž bych se nudil, taktéž postavy jsou hodně zajímavé, ale bohužel jakákoliv přidaná hodnota chybí, a tak se dá říci jen tolik, že tohle je výborně řemeslně zvládnutá práce, která filmu bohatě stačí na to, abych ho zařadil mezi nadprůměrné filmy, ale k dokonalosti prostě něco schází. Možná mi některé postavy až tolik nepřirostly k srdci, možná jsem měl v některých chvílích pocit, že tvůrci nevěděli, jak dál, možná to vypadalo, jako by tvůrci měli málo materiálu a chtěli co nejvíce natáhnout děj, možná mi prostě jen nesedl dobrodružný styl toho filmu, každopádně ať je pravda jakákoliv, o tomhle filmu nemohu říci, že by byl dokonalý či excelentní, k tomu mu skutečně ještě něco chybí, nebo možná spíše přebývá, rozhodně ale filmu podle mě příliš nepomohla akční vložka v podobě záporné postavy vědce. Takhle to vnímám já, tenhle film se tedy určitě nestane mým nejoblíbenějším filmem od Pixaru, ale jak už jsem napsal, pouhá řemeslná dokonalost v tomto případě stačí alespoň na ten nadprůměr, takže uděluju čtyři hvězdy.(3.1.2011)