Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

heyda 

všechny recenze uživatele

Danny DeVito se opět pustil do režírování a myslím, že to nebyl úplně nejhorší filmový pokus. Každopádně jde ale o průměr mezi komediemi. Kladem je určitě hezká vizuální stránka a dobrá hudba. Celkový dojem kazí několik trapnějších momentů. Jednoduše jde o příjemnou (chvilemi nepříjemnou) oddychovku, která si mé 3 hvězdičky zaslouží. Matildiny schopnosti bych bral taky :-))) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hm. Co se tady na tom všem nelíbí? Na jedno podívání to byla bezvadná záležitost, která sice rozhodně není nijak objevná, ale taky to není žádný vyložený průser. Když se k tomu přidá moje odvěká fascinace telekinezí, tak je vyhráno. Alespoň na nadprůměr. Nicméně je nutno říct, že Dahlův styl se mi příliš nezamlouvá. 70% ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Být o dvacet let mladší jistě bych dvě hvězdičky přidala, ale jako stará řepa tuhle rozvernou pseudopohádku neocením. Na takový druh gagů a legrace už (bohužel?) nemám potřebné buňky. Já dávám 2*, náctileté holky ať si jednu přihodí, děti do deseti let věku můžou přidat 2* (kluci) a holčičky můžou jít na plný počet. 45% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět rostoucí podle všeho z neobvyklé a dobré literární předlohy zachovává bohužel její přednosti jen ve velmi omezené míře. Více než kvalita scénáře zaujme námět hlavně svými takřka nevyužitými potencemi: konzumismu propadlou rodinou, izolovaností šlechetného dítěte, nadaného navíc geniálním intelektem a takřka neuvěřitelnou pevnou vůlí, ideou vítězství dobra nad zlem. To ostatní - tj. až kýčovitost řady scén, téměř hororové pojetí holčičiny pomsty do až naturalistických detailů, povrchnost charakteristik postav - i tak kvalitní herečka jako Embeth Davidtzová nemá ve své suprakladné úloze hodné učitelky takřka co hrát - nadějně rozehrané dílo sráží. Zůstává obtížně zodpověditelnou otázkou, jak, v čem, nakolik a pro koho. De Vittto tak natočil film pro potěchu svého srdce současně jako dílo, které si cestu ke svým divákům sice zcela neuzavřelo, v mnohém jim ji však znesnadnilo. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Danny DeVito má svůj svět a Roald Dahl zrovna tak. Jen by mně zajímalo, kolik diváků takovou podívanou přijme s kladným smýšlením. I kdybych DeVita stokrát obhajoval, musím mu přiznat pár stupidních a nechutných scén, jenž nemají ve filmu vůbec být. To ostatní je strašně infantilní, svým způsobem roztomilé, ale bohužel jen málo zábavné. Mara Wilson to trochu vytáhla. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)
  • Vzhled Matildiny panenky navrhla sama její představitelka Mara Wilson. Dokonce má i jméno – Wanda. (Anife)
  • Keď Matilda (Mara Wilson) nachytá dvoch agentov v garáži, svojimi schopnosťami uvoľní ich auto, ktoré sa začne rútiť dole ulicou. Agenti sa za ním rozbehnú a Matilda im ukradne videokazetu z kamery. V scéne predtým sa dvierka na kamere otvoria oveľa skôr a v ďalšej scéne sa otvoria opäť a Matilda vyberá kazetu. (DJ Rocco iNc)

Reklama

Reklama