Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Film s tou nejpůsobivější expozicí, co jsem snad kdy viděl. Ta geniálně nastříhaná hudba ve scéně s Hulkem Hoganem a pak autor citující hlášky spolu s Arnoldem. Takhle moje dětství nevypadalo, ale to, jakým způsobem se dokážete během pěti minut vcítit do tří hlavních hrdinů je neskutečný. Pak už to ale trochu ztrácí koule a hlavně již Nathaliinou zmiňovanou přílišnou doslovností. Amerika je kolébkou pragmatismu a účel tam vždy bude světit prostředky. To spolu s jejich enormní touhou po splnění si amerického snu, kterého můžete dosáhnout i když kydáte hnůj - stačí když v tom budete nejlepší, vede k scrvknutí koulí a enormnímu nárůstu klitorisu (pochopitelně pouze v tom nepravděpodobném případě, že jste vlastníkem obojího)... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chvílemi dokument postrádá tempo a obsah, ale vždy následuje opětovné nabrání kurzu, který diváka zajímá a malý náhled do skutečného světa Ameriky a (nejen) jejich kulturistiky velmi potěší. Není to jen o svalech a steroidech, ale o všem, co dokument ukáže.Od polemiky bratrů, kteří se vydali různými směry, různými filozofiemi svých životů až po tajné dopování amerických sportovců, které je už promlčené nebo k senátorovi, který ani neví, jaká je hranice požívání alkoholu v jeho státě. Amerika je světem nejen neomezených možností, ale také neomezeného marketingu. Osobně mě nejvíce zaujala scénka s fotkami "před/po", které vidíme každý den v novinách nebo časopisech a díky kterým nám je doporučovaný ten opravdu jediný a nejlepší přípravek na hubnutí. ()

Reklama

Triple H 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavá sonda do jadra a pozadia tzv. "amerického snu". Story o troch bratoch, ktorí sú v honbe za top fyzickou schránkou a výkonnosťou ochotní do seba v rôznej miere hádzať kvantá steroidov, je totiž aplikovateľná prierezovo na celú americkú spoločnosť. Tzn. spoločnosť, ktorá svoju identitu zakladá na viac-menej absolútnom individualizme a snahe vynikať nad šedú väčšinu za každú cenu. Spoločnosť, kde sú mediálnou masážou a televíziou bežnému ľudu prezentované nadživotné, s dokonalosťou hraničiace persóny, ktorým sa ten príslovečný priemerný Joe nemôže vôbec priblížiť. Je to práve takouto masážou, kedy normálni zdraví jedinci neodhadujú svoje možnosti a v honbe za vysnívaným a mediálne zprofanovaným obrazom "správneho chlapa" sa nedokážu uspokojiť so zdravým telom, láskou, fajn prácou a dobrou rodinou. Jediné akceptovateľné miesto je predsa číslo 1, no nie? A trpkou čerešničkou samozrejme je, že práve tie vysnívané idoly, ktorým sa všetci krvopotne snažia priblížiť, sa na svoje miesto predrali častokrát len cez všelijaké morálne kompromisy a nerešpektovanie pravidiel fair play. Nuž keď sa toto dozvie priemerný amík, je síce zo svojho idolu sklamaný, ale stále túži po tom dostať sa na rovnaké miesto - a preto šup anaboliká do tela. Smutné je, že táto cesta k absolútnemu úspechu platí pre všetky oblasti v spoločnosti, nielen pre šport. A možno ešte smutnejšie je, že obsah filmu je mimoriadne aktuálny už aj u nás - ako Stredoeurópan som totiž motiváciám zúčastnených a posolstvu celej veci až zarážajúco dobre rozumel. Cesta na ten najvyšší vrchol skrátka vedie skutočne len za cenu určitých morálnych kompromisov a ignorovanie "bežných" pravidiel hry. A ani tak to nemusí viesť k úspechu. To krásne ukazuje dokument na bratovi, ktorý sa krvopotne v 36-ich rokoch snaží stať profesionálnym wrestlerom, avšak je úplne slepý voči faktu, že na to skrátka nemá a steroidy mu v tom nepomôžu. Choose life? Bábo raď, protože já v tom mám trochu zmatek. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

dokument odrážející americkou mentalitu, Chris Bell na to šel po Moorovsku: sympaticky a nenuceně předhazuje dotazy, které jsou kolikrát dost rýpavé, kolikrát nutí k zamyšlení. Sám sebe porovnává se svými bratry - každý z nich se vydal jinou cestou a každý z nich vidí svou životní výhru v něčem jiném. V této osobní složce je podle mě největší síla tohoto dokumentu, protože ač jsou ostatní fakta zajímavá, v důsledku nepředkládají nic až tak šokujícího či objevného. Amíci jsou prostě národ pokrytců, kteří chtějí před všema vypadat děsně cool a bezchybně, přičemž jim jejich vlastní zaslepenost (a demence) při honbě za dokonalým vzhledem brání vidět důsledky jejich činů a sobeckosti. Za nejlepší scénu považuji sundavání fotek Arnolda ze zdí Golden Gym "He's a traitor, man...":). ()

Koocik 

všechny recenze uživatele

Naprosto reálný pohled na zneužití (nebo-li lépe řečeno „využití“) AS ve sportu, ale i mimo něj. Nejedná se o dokument typu, kde se buď upřednostňuje a nebo neupřednostňuje daná problematika, ale jsou zde zmíněny oba směry pohledu. Je zde tedy uvedeno spoustu věcí, které se mohou některým zdát až absurdní (např. i to, že profesionální sport je „nasypaný“ naprosto celý), ale v daném okamžiku se naskočí na opačný směr. V pozadí jde vidět myšlenka, která se netýká sportu samotného, ale toho, jak si s člověkem samotná společnost zahrává a jsme všichni lehce zmanipulovatelní. Napříč tomu je ale snímek až zbytečně dlouhý a řada scén by se dala vystřihnout a vůbec neuvádět. Chris Bell ale natočil něco, s čím jsem naprosto spokojen a hlavně na co jsem dlouhou dobu čekal. ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama