Reklama

Reklama

Úplné zatmění

  • Česko Totální zatmění (více)

Pařížský básník Paul Verlaine vede spokojený manželský život v domě rodičů své ženy až do chvíle, kdy do Paříže pozve nadaného básníka Arthura Rimbauda. Ten se hned příjezdu ukáže jako arogantní šestnáctiletý rebel, což však Verlaina na rozdíl od jeho rodiny okouzlí. Intezivní přátelství bohémských básníků se velmi brzy přerodí ve vášnivý milostný poměr. Verlaine se není schopen rozhodnout mezi mladíkem Rimbaudem a svou ženou Mathildou, což ústí v čím dál vyhrocenější konflikty, výbuchy násilí a pokorných omluv, opouštění a navrácení se... Kontroverzní umělecký film režisérky Agnieszky Hollandové výrazněji nereflektuje uměleckou tvorbu dvojice prokletých básníků a spíše s mrazivou pečlivostí otevřeně mapuje vývoj jejich sebedestruktivního milostného vztahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (247)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Top rozporuplnost roku 1995. Na jedné straně "musíte" sledovat, jak Letec vobráží Remuse Lupina, na straně druhé musíte docenit ten majstrštich. Minoritní vlastník Krvavého diamantu vypadá na patnáct, Remus vypadá na návštěvu Dr. Chocholouška a divák se tváří kysele. Původně jsem chtěl dát odpad!, jelikož nepatřím mezi 4% minoritu, AVŠAK nemohl jsem neopomenout um Kaczmareka a Polky Agnieszky Holland. Jak jen někdo, kdo má za manželku takovej kus, může nastavovat anál takovému ptáčátku...Chvílemi příjemné překvapení. 82% ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Rozervaná potulka odnikud nikam, která má víc propadů než vrcholů a řekne nám o životě "proklatců" přesně tolik, aby co nejlépe vynikla absence toho nejzásadnějšího - jejich tvorby. Připadalo mi, jako by paní režisérka sama nevěděla, co chce přesně točit. Ve své rozněžněné empatii se sice pokouší proniknout až do nejtemnějších zákoutí básníkovi duše, přičemž naťukne to a ono (v ten moment to zpravidla začne být zajímavé), ale vzápětí se rozmyslí a raději odpíchne koráb po proudu s ostatními rybáři, přesně jak velí slušnost. Sem tam dokonce řízne strnulé tempo akcentem z lexikonu stydlivého artu, i ten však za krátko zmizí pod naplaveninou profánního plkání a ujišťování o lásce za hory a plesa a burzovní krachy. Před napsáním tohoto komentáře jsem tento film shodou okolností viděl podruhé (konečně souvisle) a tím spíše jsem se utvrdil v názoru, že sic jde o zajímavé drama se zajímavými hereckými výkony a zajímavou dobovou atmosférou, v odvážnějším pojetí mohlo být mnohem lepší - kontroverznější, životnější a obsažnější. Jenže, abych tak řekl, na to mu schází koule. Bez urážky. Uctivé 3,5* považuji za adekvátní. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Místo čtení o prokletých básnících je tento snímek ideální poučná látka, která by se neměla brát extra vážně do detailu, ale potěší jako zdroj zajímavostí o ústřední dvojici. Leonardo DiCaprio není vůbec špatný, ale Agnieszka Holland, podle mě, opět neprodala svoje zkušenosti a kvality a z dalšího snímku, který je "životopisný" udělala průměrnou záležitost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorému nemám čo vyčítať. Prvotriedni herci, skvelá dobová atmosféra, istá réžia, metafory. Plnému hodnoteniu mi bráni fakt, že prekliati francúzski básnici sú mi akosi u prdele:) Som zvedavý, ako si poradí Holland s Jánošíkom, to jest málo peňazí, neznámi medzinárodní herci, prieťahi v natáčaní atď. Asi sa rýchlo vráti k profesionálom na západ. P.S.: Di Capriových haters vážne nechápem, je skutočne trieda ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Leo je skvělý herec a kromě pár trapasů je zatím jeho herecká kariéra docela vyrovnaná, tento film je z řady těch, které mu spíše dávají prostor k předvedení talentu - Rimbaud v jeho podání je tak odporný, že jen ještě lepší výkon Davida Thewlise mi pomohl pochopit, proč jím byl Verlaine tak fascinovaný. Zajímavá ilustrace školní četby - nevím, jestli tenhle film mládež přivede k dílům hrdinů, nebo se jim raději budou vyhýbat obloukem. O jejich díle tu vlastně není skoro nic - tak to vypadá, že jde jen o nějaké dva úchyláky. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Ako náhrada skutočného absintu bol počas prvého dňa natáčania použitý iný alkoholický nápoj – grécke Ouzo. Keďže sa tieto scény mimoriadne vydarili, používali tvorcovia takýto postup počas celého natáčania. A ako sa David Thewlis priznal v jednom rozhovore, viedlo to nakoniec k tomu, že si vlastne natáčanie vôbec nepamätá. (Saraswati)
  • Původně měl Rimbauda hrát River Phoenix. Mladý herec však nečekaně zemřel, a tak Rimbauda nakonec ztvárnil Leonardo DiCaprio. (bfa)
  • John Malkovich měl původně hrát postavu Verlaina, kvůli čemuž si vyholil část hlavy. (bfa)

Reklama

Reklama