Reklama

Reklama

Duch boje

  • Thajsko Chocolate (více)
Trailer 1

Nový film od tvůrců "Ong Bak"! Zen, která se narodila z lásky vraha Yakuzy a jedné nebezpečné krásky, je velmi zvláštní dívkou. Žije odřezána od světa a objeví v sobě vlastnost, která v kořenech změní její život. Tato obzvláštní vlastnost ji umožňuje okamžitě dokonale napodobit jakýkoliv bojovný pohyb, který uvidí. Mezitím dívčina matka onemocní rakovinou, ale přestože jim mnoho mužů dluží, nemají peněz na její léčení. Zen se rozhodne, že pomoci nově získaných schopností sežene peníze od dlužníků a zachrání nemocnou matku. Od této chvíle ji udržuje při životě jen jediná věc - boj. Přestože se narodila jako autistka, pomocí kousku čokolády se dokáže vymanit ze svého vnitřního světa a stát se zápasnicí bojového umění, jakou ještě svět nikdy neviděl. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Novy Ong-bak v sukni sa sice nekona, ale nastastie od madarskej Lindy sme o peknych par vykonnostnych tried vysie ;-) . Pribeh sice nevykazuje jednoduchost Tonyho filmov, ovsem Jeeja je v hereckych kreaciach minimalne rovnako topororna. Samozrejme toto nie su dovody, kvoli ktorym sa Chocolate pozera. Zaujem je sustredeny hlavne na bojove techniky a kaskadersku akrobaciu thajskych action stunts kamikadze. Pozitivom je, ze suboje sa v priebehu filmu (kde sa az nezdravo casto cituje Ong-bak a set-upom prostredia a lokalit pre boj sa upomina od Big Boss az po Kill Bill / Lady Snowblood) zlepsuju. Vrcholom je face to face monkey dance suboj medzi Jeejou a nemenovanym mladikom v ciernej teplakovej kombineze adidas az po zaverecny cca 10min thai parkour na stene domu, svetelnom putaci, prilahlom moste a chodniku :). Ovsem Jeeja je stale "iba" krehke ziena, ktorej som mal problem uverit razanciu a tvrdost predvadzanych technik, zvlast vzhladom na skutocnost, ze viacere z nich su originalne snimane vo velmi pomalych pohyboch a az nasledne v postprodukcii zrychlovane, co dost oslabuje ich celkovy dojem. Chocolate nie je sklamanim, ale ani rozbuskou, korej explozivnu silu by som si chcel vychutnat viackrat. Spatne funguje hlavne ako slusny trailer na Ong-bak 2 :) ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Thajští tvůrci akčních snímků se obvykle nesnaží vyprávět příběhy, ale především prezentovat akrobatické / kaskadérské schopnosti jejich protagonistů. Duch boje se těmto zvyklostem rozhodně nevymyká, a tak jeho narativní struktura nápadně připomíná akční / arkádovou videohru, v níž jednoduchý a naivní příběhový námět slouží především jako motivace pro několik bojových misí v designově odlišných "levelech" (které se zcela podřizují klišovitým představám o prostředí asijských zemí). Nutno poznamenat, že všechny souboje jsou odskákány a odkopány velice slušně a nadrealistickému barevnému svícení se s úspěchem daří maskovat očividnou lacinost kulis a utvářet tak vizuálně atraktivní mizanscénu. Film je tak nakonec příjemnou jednohubkou, kterou bych možná hodnotil i o hvězdičku lépe, kdyby z ní tolik nečněla stereotypní patriarchální kategorizace žen na nevinné křehotinky (mentálně postižená a dětsky asexuální hrdinka, kterou k bojovému umění přivede obdiv k Tonymu Jaa), obětavé matky a odpudivé mužatky (k nim lze připodobnit přítomný gang transsexuálů). ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že Thajci začali kralovat akčnímu světu. Tedy alespoň tomu, který po leta ztělesňoval Hong Kong. Světu kvalitních bitek s naivním, nedůležitým příběhem. Image si vybudovali větou: "V tomto filmu nebyly použity závěsná lana" a celkem jim to šlape. I proto si může Duch boje (proč zase tak tuctový český název?) dovolit bez obav citovat Onk bak, protože je jeho sekvelem mnohem více než opravdový Onk Bak 2. Choreografie Chocolate je velmi osvěžující. Tam, kde přitlačil Tony Jaa na pilu realističnosti, tam je Duch boje kreativní a předvádí, že bojovat se dá všude a sterými způsoby. Mimochodem, taky jste měli pocit, že místa, kde se ten film odehrává nápadně připomínají Kill Billa a Matrix? ()

predators 

všechny recenze uživatele

Tak na 23-letou dívenku "docela" slušný výkon! :-) A tím docela myslím úctyhodný :-) Jen si počkejte na závěrečné titulky, kde se ukáže, že není žádné ořezávátko. Srovnání s Ong Bak je namístě a ikdyž jsou některé souboje pomalejší(což je pochopitelné vzhledem k věku JeeJa Yanin), jde o jeden z nejlepších současných bojových filmů. No a ten závěr!? Doporučuji také varovat sousedy, hlavně ty náchylnější na hluk, linoucí se z vaších reprosoustav, protože DTS je Zvuk s velkým Z. :-) Zajímavosti: Během natáčení spořádala JeeJa Yanin 226 lentilek a 2 mouchy. 80% ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

So long have I waited..či sa oplatilo? Ale aj áno, hoci som si od nadšenia neobhrýzala nechtíky, ani som nemala náladu zisťovať a overovať fyzickú kapacitu môjho telíčka. Chocolate vlastne poskytla akýsi slušný základ, ktorého plusy nemožno poprieť, no na to, aby bola niečo extra (87% horká s chilli / pomarančom) predsalen nemá. Bojové scény, ich choreografia a spád majú progresívnu tendenciu, hoci..ten správny švih narúša akoby nedôvera (neviem si to inak vysvetliť) v schopnosti Jeeja Yanin, ktoré vyústili v nasadenie kamerových "trikov" v podobe rozdielneho snímania / projektovania jednotlivých scén. Žiaľ, občas je to vidno až príliš Jednoducho, údery a kopy a pohyby celkovo pomerne často postrádajú švih a silu, ktorú vyžadujú. Rovnako by som bola opatrná s komparovaním s Tonym Jaa, ktorý dosahuje vyšších hereckých kvalít ;-) Pinkaew sa tak trochu vyžíva v citáciách seba (až je to otravné), filmov Brucea Lee (najma vo zvuku a v "odpisovaní" setov a onoho "mňauuuuuuuuuu!" Brucovi tak vlastnému) a mnohých ďalších (Lady Snowblood a jeho odvodeniny). Narf. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se nepoužívaly žádné dráty k zavěšení herců při scénách na vysokých budovách a hlavní představitelka zvládla většinu kaskadérských scén sama. Není divu, že byla nejednou vážně zraněna při pádech z velké výšky nebo při rvačkách. (Chrustyn)
  • Součástí přípravy JeeJi Yanin na natáčení bylo kromě tréninku bojových umění také naučit se autistickému chování. Sledovala proto filmy jako Rain Man a Forrest Gump, a navštěvovala ústavy pro autistické děti. (Raztubyl)
  • Pri natáčaní sa JeeJa Yanin zranila päťkrát a kaskadéri 6 (z toho dvakrát ťažšie). Je to vidieť v záverečných titulkoch. (andykovac)

Reklama

Reklama