Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 001)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Buena Vista // Počet premietajúcich kín v USA: 4164 // Otvárací Víkend USA: $66,323,594 // Štúdio Pixar sa konečne rozhodlo dosadiť ženu ako hlavnú postavu a myslím si, že tento krok bol veľmi vydarený a prospešný. Tak veľmi sa mi filmu Brave páčil, že mu jednoducho nemôžem nič vytknúť a ak by som mal na oplátku niečo pochváliť, tak určite nádherný soundtrack a dokonalú animáciu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Už v tom necítím Pixar. Řekl bych že se jedná o téměř klasickou Disneyovku. Příběh je určitě temnější, než bych si kdy dokázal připustit. Hodně zamrzely minimálně dva logické kopance, které by v minulosti divák hledal u těchto filmů marně. Hlavní postava mě zrovna nenadchla a jen velice pomalu jsem si k ní hledal cestu. Namísto toho mě královny, proměněné v medvěda, bylo opravdu moc líto. Tady se emoce podařilo vykouzlit. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Netypické chování princezen je nepřípustné. Mladá rebelka Merida se nejraději prohání na koni s lukem, jehož šípy neminou cíl. A odmítá být urozenou princeznou na vdávání a chce si dosytosti užívat svobody. Kouzlo, které promění v její matku v medvědici, jí však otevře oči a ona zjistí, že rebelský postoj je jen tvrdá slupka, pod kterou se skrývá citlivá duše mladé dívky. Klady: sympatická rusovláska Merida, dokonalá mimika postav, pěkná animace zvířat, příběh s prvky originality, první polovina má nadhled, neotřelé režijní vedení, nečekejte žádné prince slaďoše na námluvách, ale pěkné skotské exoty, povedený český dabing. Zápory: častá tendence k obhroublému humoru, nejasné určení, pro koho je film vlastně určen, protože mám pocit, že děti budou postupem času nudou poposedávat a dospělý to nejspíše odzívá, nechybí snaha o moralizující závěr, konec příběhu je snadno odhadnutelný, pro dětské publikum je druhá polovina nečekaně temná, nechybí ani úmrtí zakletého prince ve zlého medvěda, nenápadité doprovodné písně. 60% ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná tragédie a takřka urážka zdravého rozumu. Troufám si tvrdit, že nad tímhle bych si pohrdavě odfrknul i v o pětadvacet let mladším věku. Je to debilní a na tom chci žít a zemřít. Zrovna jsem okomentoval Iásóna a Argonauty s tím, že to je poctivý film a poctivá práce. Tady si zjevně někdo myslí, že počet pixelů věnovaný čupřině hlavní hrdinky bude na poctivou práci stačit. Ale stokrát přežvejkaná story o princezně co nechce bejt princezna, protože je nejlepší, přičemž kromě střílení z luku je na ní zajímavá snad jenom absence zodpovědnosti, pro mě nesplňuje ani nejzákladnější požadavky na kvalitní příběh. Film naprosto postrádá smysluplný děj a něco, čemu by se dalo říkat zajímavé postavy. Rebelka sama se sice tváří drsně, ale ve skutečnosti to stačí leda tak pro rozmazlené přidrzlé puberťačky, co si dělají černé linky, protože je to gothic, a jejichž představy o samostatnosti končí u prázdné tatínkovy kreditkarty. Pak je tu její matinka, co myslí na její dobro, no a to je vše. Nějaké zaměnitelné zástupy mužů, co nerozumí ženské duši jsou jako z oka vypadlé z feministické příručky "Proč jsou ženy nejlepší", jejich jedinou úlohou ve filmu je být překážkou porozumění mezi ženami, které si sice za své problémy mohly výhradně samy, ale vždy je potřeba veškerou zodpovědnost přenést na jiného. Tůdle. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Navštívila mě sestra a hned se zajímala, jestli už je k dostání "Rebelka", že by ji chtěla vidět. Co bych neudělala pro vzácného hosta, zaběhla jsem o patro výš do půjčovny AVI souborů a nedlouho potom jsme popíjely kávičku, požíraly tvarohový koláč - tentokrát se mi podařilo vytvořit pečivo poživatelné, nikoliv obvyklý beton - a čučely na animovanou pohádku o rodinných hodnotách a nutnosti respektovat mládež. Hlavní hrdinku jsem měla většinu stopáže stěží odolatelné nutkání popadnout pod útlým krčkem a nasekat jí lukem po prdeli, kdykoliv udělala to své "mhhhnhhh, mhááámííí!". Její tři "roztomilé" bratříčky bych nejraději nacpala jejich hřmotnému fotrovi zpátky do pytle a na bimbasovi mu udělala uzel, aby nehrozil návrat tohoto zrzavého tria zpátky na scénu. Ale vlastně jsem se u "Rebelky" nenudila, občas mi povyjely koutky úst vertikálním směrem vzhůru, ségra vypadala spokojená, animace byla tradičně hezoučká, písničky se daly přežít (debilo jich moc) a tak sem prásknu nenadšených, nezhnusených 65%. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Rebelka byla prvním filmem ozvučeným ve zvukovém systému Dolby 3D, který využívá 64 samostatných reproduktorů a 128 audio kanálů. (HellFire)
  • Severoamerické tržby byly 237,3 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 539 mil. (NIRO)
  • Žádný ze záběrů uvedených v preview traileru nebyl použit v hotovém filmu. (Foox)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama