Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Smutný ale zároveň velice zajímavý a krutý a hlavně pravdivý příběh jedné z top modelek. Než se však dostala k modelingu, měla velice krutý život, hlavně tedy krutou minulost. Somálská dívenka se vydává na dlouhou cestu do Londýna najít nový život. Někde v polovině filmu se však dovídáme nemilosrdnou pravdu o tom, co vše zažila a co vše musela podstoupit. Absolutně nepolíbená a nedůvěřivá dívka se konečně zapracuje a stane topmodelkou, bojovnicí za lidská práva a kdo ví čím ještě, určitě se od ostatních modelek liší, přišla z absolutního dna, neměla nic a já před ní smekám, z filmu přímo vyzařuje to napětí, emoce a bolest, snad každý s ní musel při sledování soucítit. Výborné... ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Milujem príbehy silných žien.. Neskutočná autobiografia autorky, ktorá zažila niečo, čo ešte aj dnes (!!!) zažije mnoho mladých dievčat - obriezka. Aj napriek tomu sa však vyrovnala so životným osudom a vybrala sa na neľahkú dráhu modelingu a popritom našla svoje šťastie, aj keď jej život hádzal polená pod nohy.. .Vynikajúce filmové spracovanie,každý si príde na svoje.. my čo žijeme v civilizovanom svete aj keď sa možno nemáme najlepšie môžeme byť vlastne vďační kde žijeme...Veľmi ma uchvátilo čo dokázalo také malé dievča, že sa dostala z úplného dna až na vrchol.Silný,úchvatný príbeh,ktorý nesie v sebe posolstvo a je volanie o pomoc.Volanie,aby sa prelomilo tiché tabu,ktoré zahaľuje utrpenie týchto žien - obetí nezmyselného zákona..Uprimne som rada,že žijem v Europe. ()

Reklama

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Kmenové války, stejně jako praktikování obřízky, jsou vyvolávány sobectvím a agresivitou mužů. Nerada to říkám, ale je to pravda. Obě tyhle věci vycházejí z jejich posedlosti teritoriem - vlastnictvím - a ženy spadají do téhle kategorie kulturními tradicemi i podle zákona. Možná že kdybychom mužům uřízly varlata, moje země by se stala rájem. Uklidnili by se a byli by senzitivnější. Bez toho neustálého kypění testosteronu by nebyly války, zabíjení, loupeže, znásilňování. A kdybychom jim uřízly penisy a nechaly je - buď ať vykrvácejí nebo přežijí - možná že by si poprvé uvědomili, co dělají svým ženám." - Waris Dirie ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ženská obřízka je téma značně nepříjemné a filmy, které ho tematizují, většinou obletí festivaly a v nejlepším případě skončí kdesi kolem půlnoci na čétédvojce. Jak tedy přitáhnout pozornost diváků? Co třeba popelkovský příběh podle skutečných událostí? Bingo! A vyšlo to perfektně. Liya Kebede je nejen modelkovsky krásná, ale dokáže vypadat přirozeně i ve společnosti Sally Hawkins, což je pořádně vysoko nastavená laťka. Režisérka (až na pár zbytečně kýčovitých záběrů) předvádí talent na všech frontách (práce s herci, obrazem, hudbou, střihem) a silné kapky si fikaně nechává až na samotný závěr, po kterém spousta diváků zapomene, že ne všechno předtím bylo úplně dokonalé. Jo, jsem jeden z nich (90%). ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Obrovský a děsivý příběh a bohužel i skutečnost. Tomuto filmu jen a jen fandím a to hlavně proto, že odhaluje další kousek skutečnosti. Nekonečně obdivuji Waris Dirie a nedovedu si představit bolest jakou musela projít. Z filmu šla spousta emocí, bolesti i strachu. Stejně si ale myslím, že takový příběh si zasloužil ještě lepší zpracování. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)

Reklama

Reklama