Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

Dont 

všechny recenze uživatele

Příběh je to velmi silný, ale filmové zpracování ničím neohromí, bylo spíše průměrné. Hlavně v první třetině postrádá jednání některých postav motivaci a scénář je zkratkovitý a nečitelný. V závěru houstnou dramatické pasáže a snímek vyvíjí vcelku úspěšně značný tlak na emoce, ale tenhle snímek asi prostě není můj šálek kávy. Není snadné točit podle skutečných událostí, a tvůrci tohoto filmu to nepokazili, ale přesto si myslím, že scénář i režie mohly být na vyšší úrovni. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je kvalitný nie použitými filmovými prostriedkami, ale výpovednou hodnotou. Dozvedel som sa niečo o ťažkom živote somálskych žien a všeobecne moslimských žien na africkom kontinente. Spracovanie je niekde medzi kinom a televíziou, výprava aj napriek africkým exteriérom neponúka žiadne krásne perspektívne zábery ani veľkolepé zábery na zúbožený stav Mogadisha. Príbeh ide lineárne dopredu a nepripraví žiadne prekvapenie. Takže solídny priemer a odporúčam iba kvôli tej výpovednej hodnote. ()

Reklama

rockstorm 

všechny recenze uživatele

Krásný, ale velmi smutný a tragický film, protože přes všechno čeho Waris Dirie dosáhla je nevratně poznamenaná na celý život. Nejhorší je, že i přes zákaz ženské obřízky v některých zemích se mentalita této kultury nijak nemění a toto se děje a bude dít dál i přes jakékoli zákazy. Nikdo z nás si nedokáže plně představit takový hrozný život plný bolesti, který žijí miliony žen.....pokud přežijí....Film má možná nějaké nedostatky, ale za silné téma rozhodně 5* a určitě si pro upřesnění a doplnění přečtu i knížku. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento příběh má sílu. Myslím, že od některých tradic by se již mohlo upustit. Není třeba se více rozepisovat, kdo nad obsahem filmů alespoň trochu přemýšlí, tak tento snímek nepustí z hlavy po doběhnutí závěrečných titulků. Že jde o životopisný snímek skutečně žijící postavy, jen podtrhuje v úvodu komentáře zmíněnou sílu tohoto příběhu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelka rozhodně zaslouží obdiv nejen pro svoji krásu...., Sally Hawkins je neuvěřitelně sympatické nenapodobitelné trhlé "střevo", rozhodně filmu dodává šťávu. Filmové 2 hodiny utekly jako nic a klidně bych u toho ješta vydržela déle, abych se dozvěděla, jak to dopadlo s jejím bratrem, mámou i jejími budoucími láskami. Podstatné téma ženské obřízky je tedy daleko víc šokující, než jsem si před tím myslela. Představa, jak si manžel při svatební noci svoji ženu rozřízne je nanejvýš nechutná a to, že i v dnešní době leckdy i v civilizovaných zemích, podstupuje toto fanatické zvěrstvo denně 6000 muslimských dívek, je nepředstavitelné. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama