Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (200)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

To je tak blbé, že se na to nedá dívat jinak než na parodii. V takovém případě je to fakt zábava :)) Jirásek transformovaný do neškodného softporna s legračními dialogy a úděsným parodiálním herectvím. Režisér kvalit na úrovni Eda Wooda mi zcela zboural romantickou představu Přemysla Oráče, který zde vypadá jako ta nejnáruživější postava světové mytologie.... :) ()

Bety88 

všechny recenze uživatele

Kdybyste se mě zeptali o čem to celé bylo, asi bych nebyla schopná odpovědi. A to nejen kvůli ději, který se táhl od nikud nikam, ale i kvůli angličtině hlavních protagonistů, kteří místy tak huhňali, že jim nebylo rozumět, zvlášť u Přemysla, který tak horoucně vyslovoval, že jsem se bála, že mi prskne na obrazovku. Celý děj filmu se odehrával tak na třech místech a s davovými scénami čítajícími tak deset komparzistů. Kapitolu samu o sobě tvořilo dozajista naše "české hvězdné duo Vašut Kříž", kteří vypadali jak beduíni z nějaké arabské pohádky a Vašutovo pověstné Yeah se asi zapíše do dějin. Postava Přemysla to taky schytala. V podání našich amerických bratří působil jako úchyla s Fidelem Castrem dohromady Chudák Jirásek se asi v hrobě obrací. A Libušin skon, tedy přesněji hození placáka do Vltavy ději na vážnosti určitě taky nepřidá. ()

Reklama

M.a.t.t. odpad!

všechny recenze uživatele

Jasná must see záležitosť pre divákov, ktorí hania niektoré domáce pokusy o historické veľkofilmy. Subjektívne sa síce na Libuši môžu baviť viac ale určite by som to neprikladal nejakým filmárskym či hereckým kvalitám. Až na hudbu, ktorá ako jediná ako tak obstojí, tu nie je vôbec nič... a bohužiaľ som sa na tom ani príliš nesmial. ()

boblig 

všechny recenze uživatele

Moc hezky natočený amatérský film. Zahraniční herci a herečky (včetně Kazi a Přemysla) vypadají jako postavy ze softporna, a taky tak hrají. Kulisy jak z lepší pohádky ČT a knižní dialogy z 19. století. Čeští herci se také vyznamenali - Marek Vašut na všechno říká jen "Yeahhh!" a Marko Igonda bohužel špatně skryl stopu po očkování proti neštovicím. Snad jen angličtina Pavla Kříže je aspoň trochu vtipná. Resumé: Pro jedny neškodná naivní blbost, pro druhé feministicko-ekologická agitka. Dvě hvězdičky jsou sice moc, ale ta druhá je za tu nesmírnou odvahu tvůrců něco takového vůbec natočit ... ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Takhle zkazit čekou pověst. Celý film je nudný a všechno je tak nějak divně spřeházený. Vlasta a Přemysl, Libuše a farmář, Přemysl a nějaká děvečka atd. Taky je divný konec Libuše. Možná si myslíte, že vás osloví česká krajina, neosloví. Nemůžu si pomoct, připadalo mi to jako nehezký kus lesa. Jediné, co se mi na tomhle filmu líbilo, byla výslovnost jména Libuše. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (5)

  • Režisér filmu Constantin Werner v rozhovoru řekl: "Jestli se domníváte, že nemám právo natočit film s tematikou Čech, tak to vám musím objasnit. Část mojí rodiny byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Historie Čech a jejich pověsti jsou tudíž i součástí mého kulturního dědictví." (Zdroj: art.ihned.cz) (dinamit_1)
  • Snímek podle všeho čerpá námět z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. (Zdroj: kinobox.cz) (dinamit_1)
  • Natáčení probíhalo kromě lokací v Praze i v Adršpachu, Uherském Hradišti, Brdech, v okolí Berounky a Dobříše. Pro obydlí byly využity slovanské skanzeny se zrekonstruovanými stavbami. (Zdroj: kinobox.cz, cs.wikipedia.org) (dinamit_1)

Reklama

Reklama