Reklama

Reklama

Wendy a Lucy

  • USA Wendy and Lucy
Trailer

VOD (1)

Wendy a její fenka Lucy tvoří nerozlučnou dvojici, která cestuje přes Spojené státy. Cílem jejich cesty je Aljaška, kde by Wendy chtěla pracovat. Film ukazuje drama několika dnů, během nichž Wendy nešťastně uvízne v malém americkém městečku, kde se jí rozbije auto. V témže dni se také ztratí Lucy. Dívka se rozhodne setrvat na místě tak dlouho, dokud fenku nenajde. Je však ve finanční nouzi a během hledání si uvědomuje velkou zodpovědnost, kterou za svého psa má. Poznání, ke kterému dospěje, ji staví před kruté a zásadní rozhodnutí. Wendy a Lucy je nezávislý film, který dokáže malým množstvím výrazových prostředků zobrazit velké existenční drama. K jeho přednostem patří i autentické herectví. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

Avathar 

všechny recenze uživatele

Režisérka Kelly Reichardt patrí k pozoruhodným zjavom súčasného amerického nezávislého filmu. Po tom, čo som si so záujmom pozrel jej film Stará radosť, som dal šancu aj jej ďalšiemu dielu, netradičnej dráme Wendy a Lucy. A urobil som dobre, pretože ma čakal nečakane silný a pôsobivý zážitok. Jednoduchosť celého príbehu je tu prednosťou a film je mimoriadne emocionálnym zážitkom o existenčnej tiesni, ako aj odvrátenou stránkou „absolútnej slobody“. Michelle Williams navyše v hlavnej úlohe predvádza famózny výkon. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nezávislost je jedna věc, ale když se to přežene, tak je těžký se tomu podvolit. Wendy a Lucy je hodně volnej film. Kolikrát překvapí jen samotnými dialogy, který na jednu stranu nejsou vůbec snadný, ale na druhou stranu popisujou život. Víc hvězd bych tomu dát nemohl, ale na těch 80 minut to dokázalo zapůsobit. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pár handier, stará Honda, pes menom Lucy a zvyšok úspor. To je veškerá výbava, s ktorou sa Wendy rozhodne vydať na ďalekú cestu. Nečakané výdavky a rôzne iné úskalia na seba nenechajú dlho čakať. Cesta z bodu A do bodu B sa zdá byť zrazu nemožnou a zakopnutie v pustom bode X nekonečné. Na matematike je pekné, že v nej všetko do seba zapadá. Pokiaľ však nejde len o teóriu, ale o reálny plán, musí sa nám ho podariť aj zvládnuť. A to je tá ťažšia časť. Čoho dôkazom je aj tento malý veľký film, ktorý je iba útržkom jednej púte, no začiatok a koniec si môžeme ľahko domyslieť, pretože je zo života. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mladé ženě bez domova a bez práce (a bez minulosti, o které bychom věděli) zůstalo v důsledku ekonomické krize pouze auto a pes, fena Lucy. Auto se porouchalo a oprava bude zřejmě stát víc, než si může dovolit (nemůže si dovolit nic). Když se Wendy v supermarketu pokusí pro Lucy ukrást pár konzerv s psím žrádlem, je zadržena a odvezena na policii. Po návratu k obchodu zjišťuje, že Lucy zmizela. Nemá peníze, auto ani psa. Jediné, co jí zbývá, je naděje, že najde psa i práci a nebude muset ustavičně řešit, kde složit hlavu a jak získat něco k snědku. Chmurné sociální drama se vyznačuje poměrně volnou dramaturgií, vytvářející dojem, že hrdinka pouze reaguje na situace, které se jí přihodí, namísto toho, aby sledovala určitý cíl a naplňovala tím větší scenáristický plán. Interakce Wendy s okolím, zohledňovaným i zásluhou distancovaného snímání Michelle Williams a ambientních zvuků (nahrazujících nondiegetickou hudbu), je přitom klíčová. Pomáhá pochopit proč je film řazen do cyklu neo-neorealistických dramat o hrdinech žijících, zpravidla vinou systému, v němž pro ně není místo, v ustavičné nejistotě, jak přežijí den a co s nimi bude dál (viz také filmy Debry Granik a Courtney Hunt). Samozřejmě nejde o nahodilé vršení okamžiků (stejně jako o něj nešlo v poměrně klasicky vystavěných filmech italského neorealismu). Reichardt pouze dokáže z jednoduchých scén, zpravidla podrobně zachycujících určitý proces, budovat emocionálně vrstevnaté vyprávění, přenášející na nás alespoň část existenční tíhy jejích hrdinek. Její filmy jsou nenápadné, zdánlivě se v nich nic nestane a na rozdíl od jiných festivalových dramat nenabízejí výraznou pointu nebo katarzi, ale svou pravdivostí, přesností a melancholickou náladou se vám dokážou pomalu dostat pod kůži a zůstat s vámi ještě dlouho po skončení. 80% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Svoboda, to je těžká věc. George Moustaki zpívá: "j'ai changé de pays, j'ai perdu mes amis pour gagner ta confiance - opustil jsem zemi, ztratil přátele, jen abych získal tvou důvěru..." Za svobodu se platí, a vždycky draze. Lucy (bez nebe a bez diamantů) to asi dokázala. Vzdálila se nám, je o krok vpředu, a zřejmě vždycky bude. Její zemí bylo auto, jejím přítelem pes. S mini to ale nešlo; svoboda neoslouchá, poroučí. Chce oběti, jako tomu bylo vždycky, je, a vždycky bude... A Moustaki pokračuje: "Ma liberté,toi qui m'as fait aimer même la solitude - má svobodo, tys mě naučila milovat i samotu."... Mohli jsme se domnívat, že americký film padl jako Golem, ale vždycky se najde i tam někdo, kdo vytáhne z kapsy šém... Pozn. 1: Orin*****, kterému se tento film také líbil, píše o "pocitu beznaděje a zmaru". Avšak tak to není tak, Lucy má vždycky navrch. A pokud svoboda není jejím cílem, pak je to určitě něco, za čím se vyplatí jít. Pozn. 2: Wendy je skvělou charakterovou rolí, na které mají svůj podíl jak Michelle Williamsová, tak Kelly Reichardtová - vyčtené momenty: Wendy nesměla mít žádný maku-up a několik týdnů si nesměla mýt hlavu; musela spát několik nocí v autě, aby se dostala do formy; při filmování si nesměla holit nohy a čistit nehty... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Michelle Williams si během natáčení neholila nohy a neupravovala nehty na rukou, po natáčení dostala od svojí kamarádky Busy Philipps manikúru a pedikúru. (aluna)
  • Michelle Williams vypadala během natáčení tak zanedbaně, že jí kolemjdoucí, co si přišli popovídat se štábem, naprosto ignorovali. (aluna)
  • Režisérka Kelly Reichardt měla pocit, že je Michelle Williams pro roli příliš hezká. Proto jí požádala, aby si během dvou týdnů, co probíhalo natáčení, nemyla vlasy a nelíčila se. (aluna)

Reklama

Reklama