foto

Will Patton

  • nar. 14.6.1954 (65 let)
    Charleston, South Carolina, USA

Biografie

Blondiak Will Patton - expert na výrazné podporné úlohy vo veľkých hollywoodskych filmoch. Špecializuje sa na verných kamarátov hlavných hrdinov, ktorí sa na nich môžu spoľahnúť za každých okolností. Pattonove chlapské úlohy neoplývajú veľkou dávkou výrečnosti; skôr sa spoliehajú na rázne činy.

Narodil sa v Južnej Karolíne v evanjelickej (luteránskej) rodine. Štúdium absolvoval na North Carolina School, potom sa vybral do New Yorku a herectvo tu študoval v Actors Studiu a Open Theater. Upozorňoval na seba čím ďalej tým viac prostredníctvom divadla, za čo mu bola odmenou (dva krát) cena Obi. Kvôli kvalitnému divadlu neváhal odísť až do Londýna, konkrétne do Royal Court Theater.

Pomerne dlhé roky bol predstaviteľom televíznych seriálov („Ryan´s Hope“) a slizkých gaunerov (Donaldsonov film BEZ VÝCHODISKA). Čoraz častejšie dostával dôležité vedľajšie úlohy vo veľkých filmoch. Zlý seržant Hardy v grishamovčine KLIENT; doktor Graves v adaptácii infekčného sci-fi románu Roberta A. Heinleina VLÁDCOVIA BÁBOK; Nicoletti vo feministickom pátraní po sériovom vrahovi (VRAŽDY PODĽA PREDLOHY). Na poli celovečerných filmov a kladných rolí na seba však upozornil až s pomocou producenta Jerryho Bruckheimera v jeho explozívnych letných hitoch, kde stelesňoval kamarátov hrdinov Willisa (Chick Chapple - ARMGEDDON) a Cagea (Attley Jackson - 60 SEKÚND). Ďalšieho spoľahlivého kamaráta hral v dráme nakrútenej podľa skutočných udalostí – s Denzelom Washingtonom ako tréner Bill Yoast vo filme SEZÓNA TITANOV.

Ďalšieho Pattonove známe úlohy: fanatický generál v Costnerovom prepadáku THE POSTMAN; záhadný nadriadený vyšetrovateľky (Catherine Zeta-Jonesová) Hector Cruz v zlodejskej romantike PASCA; jeden z ľudí, ktorí sa zapletú do tajomných udalostí v americkom mestečku v mystickom thrillery údajne podľa skutočných udalostí s Richardom Gereom PROROCTVO Z TEMNOT; pravá ruka titulného gaunera (John Travolta) v komixovom thrilleri THE PUNISHER.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2020 Minari
Sweet Thing
2019 Hammer
Krev na její hlavu
Radioflash
You Can't Win
2018 An Actor Prepares
Boarding School
Halloween
2017 Megan Leavey
The Scent of Rain & Lightning
2016 American Honey
2014 November Man
2012 Abigail Harm
Dívka
2010 Knucklehead
Waking Madison
Zkratkou v Oregonu
2009 Nejlepší z Brooklynu
Princess Kaiulani
The Canyon
Čtvrtý druh
2008 American Violet
Lucky Days
Wendy a Lucy
Ztráta diamantové slzy
2007 Dog Days of Summer
Krycí jméno: Čistič
Síla srdce
The List
2006 Road House 2
The Way (TV film)
2004 Kat
Poslední jízda (TV film)
Rodinné hříchy (TV film)
2002 Proroctví z temnot
2001 V tajných službách (TV film)
2000 60 sekund
Trixie
Vzpomínka na Titány
1999 Jesus' Son
Past
Snídaně šampionů
1998 Armageddon
I Woke Up Early the Day I Died
O.K. Garage
1997 Rande
The Postman - Posel budoucnosti
Život jako ohňostroj
1996 Plain Pleasures
Spitfire Grill
Vzali roha
1995 Vraždy podle předlohy
1994 Mýtná stanice
Natural Causes
Nebezpečný klient
Soudkyně v pokušení
Vládci loutek
1993 Midnight Edition
Nakažlivý žár (TV film)
Romeo krvácí
The Paint Job
1992 Lincoln and the War Within (TV film)
Průšvih
Soukromý případ (TV film)
Ztracené dítě (TV film)
1991 Dillinger (TV film)
Extáze
Smrtící touha (TV film)
Studené štěstí
1990 Jako andělé
Každý vyhrává
Otřes systému
1989 Příznaky života
1988 Pravý Američan
Wildfire
1987 Bez východiska
Shromáždění starých mužů (TV film)
1986 Belizaire the Cajun
1985 Hledám Susan. Zn.: Zoufale
Po zavírací době
The Beniker Gang
1984 Chinese Boxes
1983 King Blank
Silkwoodová
Variety
1981 Kent State (TV film)

TV seriály

2019 Bažináč (TV seriál)
Loose Ends (E10)
The Anatomy Lesson (E09)
Long Walk Home (E08)
další epizody (10)
2017 Barva moci (TV seriál)
Desátá hodina: Poslední tanec (E10)
Devátá hodina: Obrať se k bohu (E09)
Osmá hodina: Na dně (E08)
další epizody (10)
2016 Dobrá manželka (TV seriál)
Přistání (S07E19)
Střelba (S07E17)
Cíle (S07E15)
2015 To Appomattox (TV seriál)
Falling Skies (TV seriál)
Reborn (S05E10)
Reunion (S05E09)
Stalag 14th Virginia (S05E08)
další epizody (10)
2014 Falling Skies (TV seriál)
Shoot the Moon (S04E12)
Space Oddity (S04E11)
Drawing Straws (S04E10)
další epizody (12)
2013 Falling Skies (TV seriál)
Brazil (S03E10)
Journey to Xibalba (S03E09)
Strange Brew (S03E08)
další epizody (10)
2012 Falling Skies (TV seriál)
A More Perfect Union (S02E10)
The Price of Greatness (S02E09)
Death March (S02E08)
další epizody (10)
2011 Falling Skies (TV seriál)
Eight Hours (S01E10)
Mutiny (S01E09)
What Hides Beneath (S01E08)
další epizody (10)
2010 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Nezmar (S10E14)
2009 24 hodin (TV seriál)
Day 7: 7:00 a.m.-8:00 a.m. (S07E24)
Day 7: 6:00 a.m.-7:00 a.m. (S07E23)
Day 7: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S07E22)
další epizody (5)
2007 Vražedná čísla (TV seriál)
Robin Hood (S04E05)
Konec hlídky (S03E15)
2006 Vražedná čísla (TV seriál)
Zpět ke zdroji (S02E22)
Řetězová reakce (S02E12)
2005 Na Západ (TV seriál)
2001 V tajných službách (TV seriál)
1997 Protector, The (TV seriál)
1995 Virtuální realita (TV seriál)
1979 CBS Library (TV seriál)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)
1951 Search for Tomorrow (TV seriál)

Dokumentární

2010 MindFlux
2009 Making of 'Dog Days of Summer', The
2003 Day by Day: A Director's Journey Part II
2002 The Rough South of Larry Brown

Hudební videoklipy

1998 Aerosmith - I Don't Want to Miss a Thing (hudební videoklip) - a.z.

Host

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce