Reklama

Reklama

Dolanův cadillac

  • Velká Británie Dolan's Cadillac (více)

Robinson ztratil ženu svého života, Elizabeth, která měla svědčit proti jednomu z největších zločinců Jimmymu Dolanovi. Než došlo k soudu, zahynula záhadně při „nehodě“. Zoufalý Robinson chce za každou cenu spravedlnost, a když selžou všechny legální prostředky, bere pomstu do svých rukou. Dolan jezdí ve svém cadillacu po dálnici a právě tu si zvolil Robinson jako místo odplaty… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

tron 

všechny recenze uživatele

„Dávaš mi úplatok, aby si sa dostal do pekla?“ Kingova poviedka ma nebavila; bola z nej príliš cítiť „technickosť“. Aby som to zjednodušil, King od určitej chvíle dej výrazne konzultoval so svojím „inteligentnejším“ bratom Davidom. Napríklad v tom, koľko kíl hliny musíte hodiť na auto v jame, aby z neho neprenikol krik šoféra. Alebo aká široká musí byť jama, aby sa do nej padajúce auto zmestilo, ale zároveň sa nedali otvoriť dvere. Alebo akou maximálnou rýchlosťou musí auto ísť, aby do jamy spadlo a „nepreletelo“ ju. A tak ďalej a tak ďalej a tak ďalej. Učiteľ fyziky by bol z poviedky nadšený. Asi. Ale „normálny“ čitateľ dvíhal rozpačito obočie. Na filmovej adaptácii (s odporne afektovaným Christianom Slaterom, ktorého som nikdy nemal rád) je najlepšie asi to, že nie je prekvapivo taká nudná, ako som čakal. Síce badať, že je film nezmyselne natiahnutý na celovečernú minutáž (u IZBY 1408 mi to neprekážalo), ale mohlo to byť ešte horšie, aj keď asi nie o veľa. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

....kdyby vás minul na ulici, ani si ho nevšimnete. Ale když se zamračil, ptáci padali z drátů. Na koho se zadíval, onemocněl na prostatu a pálilo ho při čůrání. Kam plivl tam uschla tráva. Pořád byl nějak mimo. I mimo čas. Byl králem nicoty.... Film natočen podle příběhu Stephena Kinga. Perfektní scéna je když se Robinson ( Wes Bentley ) učí střílet ze zakoupené zbraně ráže 44...první výstřel a já brečel smíchy. Ale zabít Dolana ( Christian Slater ) nebude tak jednoduché. On má totiž svůj Cadillac. Robinson chce však pomstu za svou lásku Elizabeth ( Emmanuella Vaugler ). A když to nepůjde přímo musí to udělat oklikou. CITÁT : Ať Bůh pomáhá tomu, kdo mu zkříží cestu.... Řvi, Dolane, řvi !!!! Pohled z Pekla je čistý a jasný... Výkon Christiana Slatera v Cadilacu na silnici č.71 západně od Las Vegas je perfektní. A jeho dialog z Robinsonem je excelentní....to se mi líbilo. Musím vyzvednou úžasný konec. Ano vím, pár chybiček se tam najde. Třeba ta lžíce od traktoru, v jednom záběru je lžíce velká a v dalším má lžíci úzkou....nebo pokládání poslední betonové tvárnice se dá taky zpochybňovat, ale to by byl spoiler. Hudbu dělal James Mark Stewart a je docela povedená. Zazní zde třeba Hold on od Crystal Kay. http://www.youtube.com/watch?v=SE-TFHg-epY ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

První hodina se docela vleče a oproti přímočaré povídce události zbytečně natahuje, ale poslední půlhodinka filmu reputaci docela napravuje. Slater je prima a Wes Bentley se taky snaží. Kingova povídka je o dost lepší i když nepatří zrovna k mým nejoblíbenějším a s filmem je to hodně podobné. Není to nic světoborného, ale za podívaní (přečtení) to stojí. P.S: V úvodu mě naštvalo nenápadné slovní zaměnění hadráka Dolana za megasvini Flagga. Kingovi fandové ví o čem mluvím. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Bacha, bacha! Koment obsahuje hned několik spoilerů! :-) Veškerá Kingova práce s touto povídkou (Dolanův cadillac - Noční můry a snové výjevy) je naprosto zadupána do země (nebo spíš pohřbena do díry). To, co se ve filmu dozvíme až nakonec (teda hups do jámy), se v povídce dozvíme skoro hned. A celá povídka je postavena na dokonalosti a propracovanosti a neuvěřitelnému odhodlání hlavního hrdiny se pomstít za smrt svojí ženy tím, že Dolana pohřbí i s jeho cadillacem do ďoury (spíš mega ďoury) v silnici. Tady tomu je věnováno tak asi deset minut, takže vám pak mohou připadat některé věci dost přitažené za vlasy. Ale v předloze je vše dokonale vysvětleno, vypočítáno a objasněno. Já sice chápu, že natočit 90minut o tom jak někdo kope ďouru, by asi nikoho nebavilo a že bylo k tomu potřeba nějakou omáčku uvařit, ale tady té omáčky je až trochu moc. Je fakt, že King dal pro vymýšlení důvodu smrti Robinsonovi ženy volnou ruku, protože on to v povídce vůbec neobjasňuje. Takže jsou do toho zataženi uprchlíci a děvky. Jak už jsem napsala několikrát, tady jde o díru (nenarážím na ty šlápoty, ale na cadillac) a o dráhu pádu (s tím ovšem nepřišel Dolan). S ohledem na rok, kdy povídka vznikla a s ohledem na to, že jde o cadillac 13 metrů dlouhý, pochybuji, že měl King na mysli zrovna SUV a měl být stříbrnej, jako Dolanovi vlasy. I v tomto jsou ty krásný detaily (teda ve filmu ne). On vlastně Dolan v předloze nemá skoro žádnou „roli“, ale zase by byla škoda, kdyby se tam Slater jen mihnul, že. Taky mě mrzí, že si tady King nějakou drobnou roličku sám nestřihnul (třeba toho předáka nebo jak se těm týpkům nadává). Jsou tady sice některý vtipný hlášky, který King nenapsal, ale rozhodně to zase nemůžu považovat za dobře zfilmovanou povídku. Ale jak říkám, tohle by šlo vážně těžko. Nemůžu tedy hodnotit to, jak je povídka zpracovaná (to by dopadlo mnohem hůř). Když na ni zkusím zapomenout a zaměřit se čistě jen na film, tak to zas tak strašný nebylo (až na nějaký nelogičnosti). Prostě slušnej průměr. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jako že je to takové místy nemastné neslané, to mě ani nepřekvapilo. Nejvíce mi vlastně vadí ten ultraspoilerový název, díky němuž během 10-15 minut filmu víte o filmu všechno důležité. Kingovu předlohu jsem nečetl (nebo si to nepamatuji), takže nevím, jak je to v povídce, ale ohledně příběhu mě film jednak nepřekvapil, jednak nepředložil nic moc zajímavého. Docela to ale zachraňují Christian Slater, který mě dost bavil a povedená hudba. Plus ta hornatá poušť. Jinak ale jedním okem tam, druhým okem ven. 2,5* ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel od května do června 2008 v Kanadě (Moose Jaw a Regina) a USA (Las Vegas). (GASTON73)

Reklama

Reklama