Reklama

Reklama

Duch doby: Dodatek

  • USA Zeitgeist: Addendum
USA, 2008, 123 min

Režie:

Peter Joseph

Scénář:

Peter Joseph

Obsahy(1)

Volné pokračování prvního Zeitgeistu, ve kterém se tvůrci již nesnaží nikoho o ničem přesvědčovat, ale pouze chtějí tímto filmem informovat co nejširší veřejnost. Zeitgeist: Addendum předvádí, že náš současný životní styl založený na penězích je jen velký podvod na celé lidstvo, v další části rozebírá vykořisťování a ovládání zemí mezinárodními korporacemi a celý film vyusťuje předložením návrhů na zlepšení života, společnosti a světa obecně. (wader)

(více)

Recenze (151)

d-fens odpad!

všechny recenze uživatele

7 miliárd (a viac) ľudí šťastných a spokojných vďaka technokracii (technológiám) je pre mňa stelesnenie tej najprízemnejšej formy materializmu, voči ktorému sa film paradoxne snaží ponúknuť alternatívu.... a aj keď atómy môjho tela vznikly úplne rovnako ako atómy tiel iných ľudí, ani v najmenšom ma to neinšpiruje k tomu, aby som sa s nimi cítil previazaný viac ako s chladničkou alebo urýchlovačom častíc v Ženeve.... ľudia ako ja sú proste prekážkou v napĺňaní sna idealistov typu Petera Josepha, a mám vážne obavy, že ak by sa dostali k moci, skôr či neskôr by so mnou začali zachádzať rovnako ako USA s ľavicovými diktátormi v latinskej Amerike.... aj z toho titulu je pre mňa 7 miliárd šťastných ľudí na planéte Zem viac ako odpudivá predstava ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Určitě zábavný film, se kterým já osobně nemůžu úplně souhlasit a část s Venus projektem je dle mého názoru naprostá utopie. I tak ale musím přiznat, že je hodně osvěžující slyšet alternativní názor na svět v takto polopatické, i když také VELMI manipulativní formě. Smát se tomu je lehké, u obrázků s Iluminátama to prostě jinak nešlo, ale poutavost se tomu prostě upřít nedá. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Toto téma se z mé strany nedá odmítnout. Je nádherné vidět, že když se to umí, tak i složité makroekonomické procesy, jakými jistě monetární politika je, lze vysvětlit zajímavě, poutavě a uspokojivě pochopitelným monologem. Jediná škoda, že se některá témata z prvníhu Zeitgeistu opakují, na druhou stranu celek působí kompaktněji a uceleněji. Silná angažovanost dokumentu mi nevadí, protože bez těchto ostrých "manipulujících" Mooreů a Josephů bychom měli pouze (pro mě nudné) přírodovědné a technickovědecké dokumentární snímky. 90 % ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* další dokumenty Petera Josepha navazují na prvotní Zeitgeist a rozvíjí témata do větších podrobností. Oproti původnímu se rozhodně zlepšilo zpracování, takže je koukatelnější. Takže se tady dozvíte více o současné ekonomice, korporacích a možných směrech dalšího vývoje.Menší výhrady mám k pojetí, protože těch množství informací jsem chvilkami nezvládal pojmout a taky mohli být podány trochu srozumitelněji, ale to není problém si dokument zopakovat. Uvědomuji si, že některé názory jsou utopistické a v dnešním světě neuskutečnitelné, přesto je dobré znát směr, kterým by se mělo lidstvo dát na cestu, aby vývoj byl smysluplný a dlouhodobě udržitelný. Je to agitka, to si nebudeme namlouvat a snaží se nás ovlivnit jako ostatní. Svět vždycky byl, je a bude o tom, že ho budou dál posunovat lidí s velkou mocí a způsoby jejich manipulace můžou být tak krásně skryté. Ale je dobré znát i různé názory a trénovat své kritické myšlení. Proto všechny tyto filmy hodnotím velmi kladně a většinou potvrdil moje názory a pohled na svět [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Zeitgeist 2 působí komplexnějí a jednolitěji, s obsahem se nedá než souhlasit, těch opravdu "šokujících" informací tam tedy moc není, všechy informace jsou víceméně známé (např. prsty CIA v převratech nevhodně orientovaných států, to že současné zřízení brzdí technologický pokrok, to že ve světe je v současnosti nejvíc otroků v celé historii planety, to že kriminalitu a války produkuje z největší míry nedostatek (chtění, touha, závist, vlastnění, viz. buddhismus, svému sousedovi nezávidím vzduch, ale něco co má jen on) atd... to jsou známé věci a nikdo se o to prosím vás hádat nemusí). Jediný problém s Zeitgeistem tak mám pouze v jeho poslední části, návrh Venus projektu není komunistický, bohužel je něco hůř - téměř naprosto utopistický, jinak bych si nepřál nic jiného, ale takto to prostě nejde a fungovat to nikdy nebude + ke konci se tento dokument zvrhne v aktivistickou agitku a celé to připlácne hnusně nevkusnou a kýčovitou závěrečnou kliposekvenci, která mi to celé dost ničí... Přesto děkuji za další příspěvek ke střízlivému pohledu na naši "dokonalou" společnost, viditelně se z ní nechce zvracet pouze mě... 8/10 PS: bez závěrečných 15 minut 9/10 PS: četl jsem komentář uživatele JOHN.NY - tvé připomínky jsou strašně slabé, jsou jen povrchním napadením celé navržené problematiky, krátce: naprosto jednuduchých věd je spousta (je rozdíl co je jasné a jednoduché X čemu rozumím a v čem se vyznám), ekonomika monetarismu byla vyjádřena ještě docela přehledně (jsem absolvent VŠE, tam to bylo 100x horší :)), to s tím opiem je jen důsledek - na tom dokument nestojí (a určitě ani primárně útok na WTC) - je to ale velmi zajímavé, je jedno kolik korporací má kde sidlo - v dnešní době tuplem, na možnosti získávání geotermální energie se zeptej třeba na MIT - nevidím v tom zase takový problém - když už těžíme suroviny z děr v zemi, můžeme klidně i níž, navíc vulkanická činnost probíhá i v relativně malých hloubkách pod povrchem, pokud hledáš uspokojivě dostačující argumenty na vše ve 2 hodinovém dokumentu napěchovaném informacemi tak potěš, hlavní je začít o tom přemýšlet a malinko se otevřít, souhlasím pouze s tím že celá vize je bohužel dost utopická, ale určitě ne co se týče zisku levné energie z alternativních zdrojů (kdybychom tohoto nedosáhli tak se stejně můžeme jít časem oběsit, takže tohle je spíš budoucí předpoklad než sci-fi), opět odmítám srovnání s komunismem - to je strašně alibistické a jednoduché a o tom to není... PPS: nakonec ještě jedna zkazka, NAPROSTO NEJDÚLEŽITĚJŠÍM POSELSTVÍM OBOU DÍLǓ JE DOPORUČENÍ, ABY LIDÉ O VŠEM PODOBNÉM PŘEMÝŠLELI SAMI, tento fakt je nenapadnutelně pozitivní a jako rada k nezaplacení... dokud toto heslo budou "Zeitgeisty" prosazovat i nadále, není důvod se obávat, že by mohly někoho ovlivnit negativním způsobem... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama