Reklama

Reklama

Vzpomínky Sherlocka Holmese


Mazarinův drahokam (E05)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mazarin Stone (více)

Obsahy(1)

Holmes na několik týdnů odjíždí řešit případ do Skotské vysočiny a pověří Watsona, aby se staral o chod kanceláře. V tu dobu je ale z muzea ukraden Mazarinův drahokam – kámen nepředstavitelné ceny, který měl být navrácen Francii. A vzhledem k tomu, že je detektiv pryč, se na naléhání samotného ministerského předsedy ujímá případu jeho bratr Mycroft, co si ihned vytipuje možného pachatele… Za Watsonem mezitím přichází sestry Garridebovy, sestry Watsonova starého profesora, kterého vyhledal Američan John Garrideb – jeho údajný jmenovec. Jako vykonavatel poslední vůle zemřelého milionáře Alexandra Garrideba měl rozdělit jeho pozůstalost v hodnotě patnácti milionů dolarů mezi tři muže s jeho příjmením. Pokud by však dva zbývající Garrideby nenašel, z patnácti milionů nikdo nic neuvidí. Po neúspěšném hledání v Americe nalezl v Británii jejich bratra a nyní žádá o pomoc s hledáním třetího nositele jména. Watsonovi se celá věc nezdá, a to ještě ani netuší, že ukradený drahokam a tento podivný případ spolu souvisí… (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Nut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby Granada tento díl SH nenatočila, vůbec nic by se nestalo. Scénaristi popustili uzdu své fantazii, výsledkem je podivný guláš dvou různých případů, z nichž mají souvislost s původní předlohou snad jen jména. Bretta/Holmese, který na tom v té době nebyl moc dobře, poslali fikaně na dovolenou mimo Londýn. Opravdu mohli mít větší soudnost, tato séria je naprosto skvělá, tak proč ji kazit jedním dílem. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremy Brett se kvůli svému zdravotnímu stavu nemohl zúčastnit natáčení, takže za něj musel zaskočit jeho seriálový bratr Charles Gray. No jako experiment je to možná zajímavé, ale jako regulérní díl výjimečného seriálu to neobstojí. Zaprvé jsme ochuzeni o mistrovství hlavního představitele (Charles Gray je sice dobrej děda, ale na Bretta prostě nemá - na druhou stranu pořád lepší tato varianta než kdyby se pokusili násilně nahradit Sherlocka nějakým jiným hercem), zadruhé jsou zde poměrně podivně a nepřesvědčivě smontovány dohromady dvě velmi slabé povídky, které spolu jinak nijak nesouvisejí a zatřetí jsem se teda moc nebavil. Několik scén opravdu stálo za to - úvodní psychedelie s Sherlockovým odjezdem a závěrečné zúčtování. Představitelé záporáků byli taky docela dobrý. No ale vcelku je toto velmi průměrný díl. ()

Reklama

Cimr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejhorší díl Sherlocka Holmese. Totiž, krása tohoto seriálu spočívá hlavně na dvou faktorech - brilantně vykreslené atmosféře Anglie přelomu 19. a 20. století a na hereckém mistrovství charakterního Jeremy Bretta jako Sherlocka Holmese. A právě ten druhý faktor v tomto případě selhává. Sherlock na začátku odjíždí kamsi na rekreaci a případ za něj musí řešit jeho bratr. Úplně jiný případ (v knize se jmenuje Tři Garridebové) řeší Watson a nakonec se to všechno podivně propojí a nakonec se objeví Sherlock, aby řekl jednu větu.. Nevím, tenhle díl jsem moc nepobral. Brett si vzal dovolenou nebo co? ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu hrozné. Seriál samozřejmě stojí na Brettovi a je až nedůstojné, že když mu nemoc nedovolila natáčení, tak to udělali bez něj. K tomu navíc násilné spojení dvou povídek, pokus o odlečení s dvěma bábama působí spíše trapně. Kdybych hodnotil z hlediska seriálu, musel bych jít ještě dolu, dvě hvězdičky jsem horko těžko vytlačil pouze k úctě k Hardwickovi a Grayovi, kteří se zoufale snaží Bretta nahradit. Pokus o psychologický konec se taky nepovedl. Neměli to dělat, nejhorší díl a to počítám i pozdější natahované filmy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mycroft ako dvojka s Watsonom sú prekvapivo takmer bezchybní, ani mi ten Sherlock špeciálne nechýbal. Problémom je skôr samotný prípad, ktorý je v poslednej sérii zrejme najslabší. Finále sa snaží byť temné a chce, aby sa jeho atmosféra dala krájať, ale Mycroftovým tajomným presúvaním v priestore pôsobí mierne rozpačito. Ako čítam, sú tu spojené dve poviedky do jedného celku a možno aj preto som chvíľami tápal, o čo tu vlastne v prvom rade ide. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama