foto

Edward Hardwicke

  • nar. 7.8.1932
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 16.5.2011 (78 let)
    Chichester, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Edwarda Hardwicke'a známe především jako Dr. Watsona z několika seriálových řad Sherlocka Holmese produkovaných televizí Granada (THE RETURN OF SHERLOCK HOLMES, THE CASEBOOK OF SHERLOCK HOLMES a THE MEMOIRS OF SHERLOCK HOLMES), kde vystřídal svého, o dva roky mladšího, kolegu Davida Burkeho, který ho na tuto roli místo sebe doporučil. Hardwicke se i přiznal, že jej nezřídka při natáčení oslovovali Davidovým jménem.

Přestože je Hardwicke z převážné části svého herectví vidět jen v televizních rolích, může se chlubit i několika filmovými tituly velkého formátu po boku hollywoodských hvězd. Právě tam dokonce jeho kariéra začala, když v deseti letech hrál ve svém debutu A GUY NAMED JOE. To ovšem dráhu jeho herectví neodstartovalo; musel čekat dalších 11 let na další drobné role po nichž následovala jen nepříliš výrazná účast v několika televizních epizodách. Teprve roku 1965 účinkoval v roli Montana v shakespearovském OTHELLOvi. Poté jeho rolí začalo přibývat, čímž se však nevyhnul stínu herectví svého otce Sira Cedrica Hardwicke'a, který byl filmovým hercem ve více než stovce titulů již v letech 1913-1964. Oba, otce i syna, váže k shakespearově tématu i snímek RICHARD III., jen Cedric ztvárnil jednu z hlavních rolí ve verzi, natočené o 40 let dříve.

Výraznějším průlomem jeho herectví se tak stala účast v televizním seriálu COLDITZ, kde ve 14. dílech účinkoval jako kapitán Pat Grant. Jednalo se o seriál na motivy skutečných příběhů. Hrad Colditz během druhé světové války sloužil v saském Německu nacistickému režimu jako vězení s vysokou ostrahou pro politické vězně, komunisty, homosexuály, Židy a „nežádoucí“, z něhož v té době nedošlo k jedinému útěku. Hardwicke měl k této roli trochu bližší vztah jistě i proto, že ve svých dvaceti letech (1951-1952) byl jako důstojník ve vojenských službách královského letectva R.A.F.

Rokem 1986 se mu naskytla možnost zahrát si s Jeremy Brettem v cyklu Holmesovských epizod, které se mu tak vlastně staly životní rolí, kterou ukončila až smrt samotného Bretta v titulní roli. Mezitím si spolu stačili ještě zahrát v divadelní hře THE SECRET OF SHERLOCK HOLMES v londýnském divadle West End Stage (1989). Hardwicke si Bretta jako svého kolegu velice vážil. Jejich přátelství, stejně jako holmesovké spoluúčinkvání bylo, podle jeho slov, založené na humoru. Brettův smích byl prý nádherný a velice nakažlivý.

Podobně jako Brett, tak i Hardwicke získaval své herecké zkušenosti na divadelních prknech. Nenechával svůj um ale jen na přirozeném talentu, po své první herecké zkušenosti se vrátil do Anglie a vystudoval Stowe School, po níž se dal na herectví v londýnské Royal Academy of Dramatic Arts, kde se stal i čestným členem. Nutno přiznat, že Edwardovi předpoklady k herectví byly do jisté míry formovány předvídatelně již jeho vlastní rodinou. Jak už bylo výše zmíněno, jeho otec Cedric se celý život živil herectvím a stejně tak jeho matkou byla herečka Helena Pickard, která do své smrti obsadila role ve více jak dvaceti filmech a televizních seriálech. Za manželku si také vzal herečku, režisérku a producentku Anne Iddon s níž má dvě dcery, Kate a Emmu. Nyní jsou rozvedeni a druhou jeho ženou se stala Prim Cotton, s níž a nevlastní dcerou Claire žili na své farmě ve francouzské Normandii. V současné době žijí opět v anglickém hrabství Hampshire ve Winchesteru.

Kolssteyn

Herecká filmografie

Filmy

2007 Fanny Hillová (TV film)
2005 Oliver Twist
2003 Láska nebeská
2002 Stahující se mračna (TV film)
2001 Enigma
Tajemná královna
2000 Ain't Misbehavin'
David Copperfield (TV film)
Na počátku (TV film)
1999 Alchymisté (TV film)
Marie, matka boží (TV film)
1998 Appetite
Královna Alžběta
Parting Shots
1997 Fotograf mrtvých duší
Front Seat (TV film)
1996 Hollow Reed
1995 Richard III.
Šarlatové písmeno
1994 Dům U tří štítů (TV film)
Lepenková krabice (TV film)
Mazarinův drahokam (TV film)
Rudý kruh (TV film)
Umírající detektiv (TV film)
1993 Krajina stínů
Poslední upír (TV film)
Svobodný mládenec (TV film)
Zlatý skřipec (TV film)
1992 Mistr mezi vyděrači (TV film)
1991 Dej mu to
Na starém zámku v Shoscombe (TV film)
Nezvěstná šlechtična (TV film)
Šplhající muž (TV film)
Vznešený klient (TV film)
Záhada Boscombského údolí (TV film)
Záhada na Thorském mostě (TV film)
1988 Bruce-Partingtonovy dokumenty (TV film)
Ďáblovo kopyto (TV film)
Pes baskervillský (TV film)
Stříbrný lysáček (TV film)
Vila Vistárie (TV film)
1987 Sherlock Holmes: Znamení čtyř (TV film)
1986 Druhá skvrna (TV film)
Musgraveský rituál (TV film)
Ohyzdný žebrák (TV film)
Opatské sídlo (TV film)
Prázdný dům (TV film)
Šest Napoleonů (TV film)
Škola v Priory (TV film)
1985 Africká legenda
Off Peak (TV film)
Titus Andronicus (TV film)
1984 Biko Inquest, The (TV film)
Oedipus the King (TV film)
1981 Bunker, The (TV film)
Jed
1978 Odd Job, The
1977 Pronásledovaná
1975 Grace (TV film)
1974 Next Scream You Hear, The (TV film)
Okamžik vyzrazení
1973 Šakal
1970 Belgrove Hotel, Goodbye (TV film)
Zúčtování
1969 Son of Man (TV film)
1968 Brouk v hlavě
Journey Into Darkness
Otley
1967 Flea in Her Ear, A (TV film)
1965 Othello
1954 Hell Below Zero
Men of Sherwood Forest
1943 A Guy Named Joe

TV seriály

2004 Hercule Poirot (TV seriál)
Poslední víkend (S09E04)
1994 Vzpomínky na Sherlocka Holmese (TV seriál)
1992 Four Oaks Mystery, The (TV seriál)
1991 Z deníku Sherlocka Holmese (TV seriál)
1986 Návrat Sherlocka Holmese (TV seriál)
The Theban Plays by Sophocles (TV seriál)
1985 Time for Murder (TV seriál)
1981 Bagthorpe Saga, The (TV seriál)
1980 Mystery! (TV seriál)
Oppenheimer (TV seriál)
1979 Neskutečné historky (TV seriál)
Whinfreyho poslední případ (S02E01)
1978 Holocaust (TV seriál)
1977 Jubilee (TV seriál)
The Velvet Glove (TV seriál)
1974 My Old Man (TV seriál)
The Pallisers (TV seriál)
1973 Wessex Tales (TV seriál)
1972 Colditz (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)

Dokumentární

2007 Elementary My Dear Viewer (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace