Robert KennerScénář:
Robert KennerHudba:
Mark AdlerHrají:
Eric Schlosser, Michael Pollan, Theodore Roosevelt (a.z.), Oprah Winfrey (a.z.), Dan Rather (a.z.)Obsahy(2)
Přesvědčivý depresivní pohled na velkopodnikání ve výrobě potravin nejen popisuje jejich nechutnou cestu z polí a stájí ke spotřebiteli, ale zároveň zkoumá ekonomický řetězec, v němž následky zdánlivě levného jídla, kdy hamburger stojí méně než brokolice, nese celý zdravotní a sociální systém. [MFDF Jihlava 2009] (oficiální text distributora)
Videa (2)
V dnešnej dobe veľmi aktuálny film. Poľnohospodárstvo, a výroba potravín sa zvrhli, podľahli predstavám ekonomickej efektívnosti . Preto v šunkách máte 30 % mäsa, párky okolo zvierat ani nechodili, preto kedysi sebestačná Európa vo výrobe potravín začína tieto dovážať. Vidiek sa vyľudňuje, na poliach sa pestuje to, čo sa predáva, a nie to čo ľudí živí. Potom sa zrazu stane, že sa farbi bravčové mäso na červeno a predáva ako hovädzie (pretože kráv je stále menej a menej), preto sa do krmív pridávajú antibiotika a hormóny aby kura nerástlo štyri mesiace ale iba sedem týždňov, preto zrazu nájdu v talianskych lazáňach koninu, dokonca rusi ju našli aj v nemeckých klobáskach. Keď som šiel kedysi do Prahy stavil som sa v Hodoníne a tam som si konskú salámu bez problémov kúpil, a vedel som, že je z koňa. Keď som ako chlapec zašiel mamke do komory odrezal som si z visiacej šunky kus mäsa, aj s troškou slaninky nebola v tom múka. Čím všetkým bude ešte musieť ľudstvo prejsť, čo všetko sa ešte musí stať, aby sa to zmenilo ? Tých 5 bodov nedávam za kameru , ani réžiu ani farbu, hudbu, a čojaviem čo ešte, 5 bodov dávam za tému, o ktorej treba hovoriť stále a pamätať na ľudstvo a svet. ()
Film se rozhodně snaží zacílit na palčivé téma. Ale jakým způsobem? Násilné zobecňování konkrétních problémů, naprosto manipulativní a nesmírně plytký závěr, který se v žádném případě nedá vztáhnout na všechny jen nahodile a povrchně podané témata uzavřené do kapitol a rovněž vůbec nejsou respektovány důsledky nabízeného řešení, které vlastně byly dostatečně dokázány na přirozeném vývoji, kterým prošel kdysi rovněž zdravá zemědělská produkce pohlednuvší síle kapitalismu. Pohled na situaci z různých úhlů je jistě vděčný, nad jejichž pravou, hlubší podstatou a paradoxy se však divák, jenž se chce vymanit ze snímkem vyžadované aktivní pozice, musí zamýšlet sám. Alespoň za tento poněkud pochybný základ dám dvě hvězdičky s odřenýma ušima. ()
Velmi potřebný dokument, který doufám změnil aspoň část věcí v potravinářském průmyslu. Nejdivnější byla americká rodinka, která řešila záhadné dilema, jestli jíst levný fastfood který je zabíjí a díky tomu musí kupovat drahé léky, nebo kupovat zdravé o něco dražší potraviny a přestat jíst léky. Skoro to vypadalo, že to nemůžou myslet vážně. 3 hvězdy jsou za to že mě pár částí ne úplně bavilo, to ale neznamená že to bylo špatný. ()
S tímto dokumentem mám problém, že mnoho věcí, které představuje jako špatné, za špatné nepovažuju. Doba se změnila, lidí je moc, většina musí pracovat v průmyslu a službách, a tradiční zemědělství by nás všechny neuživilo. Biopotraviny nechť jsou alternativou pro ty, kdo jsou ochotni si připlatit za kvalitu. Všechny ty velkovýkrmny a hormonálně a geneticky naboostované plodiny a zvířata, proti kterým autoři tak brojí, jsou když ne nezbytné, tak určitě potřebné. Je sice smutné, že to v těch závodech vypadá jak v koncentráku, ale není to zabíjení pro nic za nic, lidé jíst musí (opravdu smutné je zabíjení zvířat pro zábavu). Já jako spotřebitel chci mít široký výběr potravin v obchodě a je na mé vlastní odpovědnosti, zda budu jíst zdravé či nezdravé věci.______ Dokumentu navíc po hodině dojde dech, středometrážní formát by byl vhodnější, ale taková kategorie na Oscarech není, že... ()
Dokument, ktorý nás nabáda na to, aby sme sa sami rozhodovali, čo budme spotrebovávať. Nanešťastie sa obracia len na nás a to, že chudobní si môžu dovoliť len nezdravé a škodlivé odbavuje, že bude treba meniť systém, ale na ten aj tak koniec koncov budeme mať dosah my, nové generácie, treba zmeniť myslenie aj bežných ľudí a aj tých, ktorí o tom rozhodujú. Pre stále sa preľudňujúcu planétu sú tieto postupy pochopiteľné, ale treba riešiť aj preľudnenosť. Jedno s druhým súvisí, to však neznamená, že od týchto ekologických aktivít by sme mali ustúpiť. Veľmi sa mi páčili vykreslenia situácií a skutočného diania a problémov, nebolo to naivné, len tomu chýbali niektoré iné poukázania, snahy, ale inak veľmi kvalitné a poučné. Síce idealistické, ale v určitom zmysle to stojí všetko na nás a aj keď to možno nepôjde rýchlo, treba robiť systémové kroky a aj kroky malé. ()
Photo © Tiberius Film
- Filmári pracovali predovšetkým v 3 štátoch USA, a to Kentucky, Severná Karolína a Nebraska. Rovnako aj v hlavnom meste Washington D.C. (MikaelSVK)
- Vo filme God Bless America (2011) je možné v jednej zo scén, ktoré sa odohrávajú v kine, vidieť plagát odkazujúci na tento snímok. (MikaelSVK)