Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po náhlej a záhadnej smrti šogúna Hidetadu musí vláda rozhodnúť o tom, kto sa stane novým šogúnom. Hidetada po sebe zanechal dvoch synov. Staršieho Iemitsuho, ktorý má od narodenia zohyzdenú tvár a mladšieho a pohľadného Tadanagu. Yagyu, šogúnov šermiarsky inštruktor, chce spraviť všetko pre to, aby sa šogúnom stal jeho obľúbenec, starší Iemitsu. Tadanaga sa tomu nevzpiera, no keď sa dopočuje chýr, že jeho otec bol otrávený, požiada o exhumáciu tela a opätovné prešetrenie. S tým však Iemitsu, ktorý je obvplyvnený Yagyuom nesúhlasí a medzi bratmi tak vypukne vojna. (kitano)

(více)

Recenze (14)

Kangax 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý stojí presne na pomedzí "vážnejších, temnejších" samurajských filmov s 70 rokov a "divokejších, fantastickejších ale povrchnejších" 80. rokov. Rovnako je to s hlavnými predstaviteľmi. Sonny Čiba je hviezdou hlavne 70.rokov, Hiroyuki Sanada zase ako divoký mladík hviezdou 80. rokov (napr. Ninja Wars a ešte neskorších období napr. Twilight Samurai, sci-fi Sunshine). Film ani nemá vlastne hlavného hrdinu, Sonny Čiba ním možno je, ale zase sa objavuje na plátne príliš málo a dej sa rozhodne netočí okolo neho. Ten sa točí skôr okolo konfliktu dvoch bratov, nasledovníkov zosnulého šóguna Hidedatu. Tu musím hneď skraja povedať, že historicky je film ďaleko od pravdy. Iemitsu nastúpil ako v poradí "tretí šógun" rodu Tokugawa úplne bez problémov, dokonca ešte za života svojho otca, ktorý v prospech neho odstúpil a aj keď medzi bratmi skutočne vládlo isté napätie, nikdy k nim neprišlo k takým krvavým konfliktom ako vo filme. Kedže je však scenár doslova prešpikovaný skvelými zvratmi, intrigami, bez problémov mu túto "nehistorickosť" odpúšťam. Plný počet dávam aj za výpravu, ktorá je na japonské (tradične skromnejšie) pomery skvelá a fakt, že si niekto dovolil nakrútiť vysokorozpočtový film, kde nie je nič čiernobiele, kde nie je žiadna romantika, kde neviete komu s bratov máte fandiť, kde sa neboja zobraziť vraždenie žien a detí a kde sa proste nedržia žiadnych predpisov a klišé, ktoré tak zúfalo zväzujú súčasnú svetovú kinematografiu... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Skvělá našlapaná klasika plná hereckých hvězd (Nakamura, Sanada, Mifune, Tamba, Chiba, Natsuyagi...), součást základního vzdělání pro každého fanouška žánru. Příběh je poměrně košatý, na japonské poměry však přehledný a srozumitelný i laikovi. Na rozdíl od dílek, která přišla vzápětí, netrpí toto navíc perverzním soundtrackem, monstrózní osmdesátá léta teprve čekala na svou příležitost..;) ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Epická sága plná intrik, soupeření o moc, válčení, vražd i čestných samurajských soubojů. Takový japonský "Kmotr" z feudálního Japonska. Film je naprosto mistrovským dílem a nejde mu absolutně nic vytknout. Výběr herců a jejich výkony se však tyčí naprosto nade vším. Těžko popisovat něco tak dokonalého, atmosférického, výstižného, něco, co se dá vztáhnout na každou dobu a kulturu, jak již uvedl KITANO. Závěr filmu je něčím tak neuvěřitelným, že jsem řval a skákal 3 metry do vzduchu na pohovce. Po více než dvouhodinových intrikách a zbytečném válčení to "mistr Sonny Chiba" vyřešil po svém takovým způsobem, že mi to zůstane ještě dlouho vryto v duši. (a tím nemyslím nějakou klasickou samurajskou krvavou řežbu). Mistrovské dílo!!! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Významný režisér Fukusaku sa pokúsil vzkriesiť epické historické drámy zo 60-tich rokov, ktoré zdobili japonskú kinematografiu a sčasti sa mu to podarilo. Dôraz na silné komorné scény sa striedali s davovými bojovými scénami, príbeh plný intríg a bojov o moc musel zaujať každého diváka. Nezvyčajné uhly kamery boli potešujúce, horšie to bolo s prudkými približovačkami, ktoré skôr evokovali modernejšie karate-filmy tej dekády. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mladý Hirojuki Sanada ako ninja pomáhajúci zvrhnúť Shogunovho nástupca. Film plný intríg a pretvárok - ukazujúci, že všetci tí radcovia sú skutočnými vládcami v štáte a vladári sú len dohodené figurky. Fukusaku si tento žáner užíva, hoci sa mu nevenoval tak, ako ostatní velikáni tohto žánru. Jeho zárezy sú ale pútavé, čo sa týka akčných scén skvelo nasnímané a choreografický presné a myšlienkovo aplikovateľné aj na súčasnú spoločnosť. Posledných dvadsať minút je úplne lahodných. Čí už po filmárskej stránke, ale aj odvahou byť explicitný a nepríjemný. Výborný predstaviteľ žánru, ktorý si požičiava to najlepšie od svojich predchodcov ale ide si svojou cestou. ()

Galerie (14)

Související novinky

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

17.01.2014

Ve dnech 22. – 28. ledna 2014 ovládne pražské kino Lucerna 7. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2014. Návštěvníci se mohou těšit na 16 jedinečných filmových projekcí a bohatý… (více)

Reklama

Reklama