Reklama

Reklama

Poklad z Yankee Zephyru

  • Česko Souboj o poklad z Yankee Zephyru (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho dne najde v jezeře v novozélandských horách lovec Gilbert "Gibbie" Carson (Donald Pleasence) starý vrak letadla. Jedná se o Yankee Zephyr a letadlo v těchto místech havarovalo během druhé světové války. Gibbie v něm nalezne všelijaká válečná vyznamenání a hlavně bedny plné lahví whisky. Vojenská vyznamenání poměrně slušně zpeněží, a tak se rozhodne se svým parťákem Barney Whittakerem (Ken Wahl) vrak znovu a důkladně prohledat. Najednou se ale oba hrdinové ocitají v řadě nebezpečných situací a musejí dokonce bojovat o holý život. Vrak totiž skrývá jedno velké tajemství. Poklad neuvěřitelné hodnoty... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (114)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jako teenager jsem byl tz tohoto filmu vytřeštěný. Akce střídala akci, divoké honičky, letoun s pokladem v laguně.... Dnes když to vidím, tak si říkám, že i Australáci uměli v osmdesátých létech natočit svižný akní film a zcoby leteckého fandu mně zajímá přímo sama Dakota Yankee Zephyr... Vidět se to rozhodně dá ! * * * ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Co může vzejít ze spojení jednoho z nejosobitějších scenáristů éry ozploitation Evereta De Roche, nesoudného producenta Antonyho I. Ginnanea a konceptu na velkolepý dobrodružný spektákl pro celou rodinu? Ačkoli by se mohlo zdát, že "Souboj o poklad Yankee Zephyru" je první z řady parafrází přiživujících se na úspěchu prvního Indiana Jonese, oba projekty vznikaly v zásadě současně a australský film prostě měl ve výsledku smůlu, že přišel do kin až pár měsíců po "Dobyvatelích ztracené archy". Zatímco Spielbergův film sází na exotické lokality a studiová prostředí evokující starobylá místa oplývající skrytými nástrahami i poklady, film režírovaný Davidem Hemmingsem staví na uhrančivých přírodních scenériích Nového Zélandu. Další atrakcí pak byly adrenalinové kaskadérské kousky, které již tou dobou platily za jedno z charakteristických lákadel australských žánrových produkcí. Obě atrakce jsou v "Souboji o poklad Yankee Zephyru" harmonicky skloubeny ve strhujících sekvencích honiček vrtulníků mezi horskými štíty či vysokorychlostních motorových člunů na horských řekách, které naprosto dech beroucím způsobem nasnímal skvělý kameraman Vincent Morton, jenž je podepsaný i pod dalšími vizuálně strhujícími ozploitation tituly jako "Prodloužený víkend" či "Silniční hry". Ačkoli "Souboj o poklad Yankee Zephyru" ve své době zapadl kvůli Indianovi Jonesovi, paradoxně se právě jeho vyprávění a postavy staly vzorem pro jinou slavnou osmdesátkovou dobrodružku "Honba za diamantem", která se přiživovala na zájmu publika vyvolaném právě Spielbergovou sérií. ()

Reklama

dopita 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, kterej sem poprvý viděl, když mi bylo asi tak třináct a děsně mě to bavilo. Dneska musím uznat, že to zas takovej zázrak není, nicméně mě to baví pořád. Ve filmu sice není moc akce, ale humoru je tam dost a věčně nalitej Donald Pleasence je k sežrání. Existujou pokud vím čtyři dabingy, ten z Pardubic (vysílala TV Nova v. r. 1994) nemá chybu!. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, byl to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. A když jsem se na něj nyní podíval s odstupem času, pořád ve mě zanechává příjemný pocit, že jsem se bavil. Donald Pleasence alias Gibbi Gibson náhodou najde staré letadlo z druhé světové války, které převáželo zlaté cihly. Poté se se svým parťákem a se svojí dcerou vydávají najít ztracený poklad. Ovšem nejsou sami, kdo touží po bohatství. Je to velmi svižně natočeno, nechybí akce ani vtip ("Krokodýl se nacpe koňským zadkem, odvleče si ho do doupěte a tam to vyzvrací. Zvratky zrosolovatí a pak se z toho stane vaječnej puding" :-). Ale především výtečně zahraná role Donalda Pleasence. 65%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dalšího Indiana Jonese nečekejte tohle je trochu jiný styl filmu. Nenáročná dobrodružná komedie s perfektní výpravou a zábavným Pleasancem který si toho hláškujícího kořalu opravdu užívá. Jinak kdyby bylo ve filmu ještě víc akce přidal bych možná i čtvrtou hvězdu. Takhle to bude za lepší tři a k tomu 65% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu se objevují helikoptéry Hughes 300, Hughes 500C, Hughes 500D a Bell 206 JetRanger III. (Cheeker)
  • Černobílá nahrávka na začátku filmu není pravá, ale byla natočena speciálně pro film. (Cheeker)
  • Film je inspirován skutečnou událostí z 2. světové války, když se ztratil americký letoun DC-3, který vezl výplaty pro americkou Tichomořskou flotilu. Letoun havaroval a posléze byl nalezen u Cape York na severu australského Queenslandu. (Cheeker)

Reklama

Reklama