Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legenda světové kinematografie JEAN MARAIS (FANTOMAS, HRABĚ MONTE CHRISTO, KAPITÁN FRACASSE) se představuje v roli krutého prefekta provincie Judea v době života Ježíše Krista. Výpravný historický snímek nás zavede zpět do roku 26, kdy se ujal vlády v Judeji Pontius Pilatus. Mnohými označován za krutého tyrana a nepřítele židovského národa neváhal vnést do Jeruzaléma římské zástavy, což bylo vzhledem k předpisu zakazujícímu zobrazovat živé tvory provokací Židů. Nejtěžší zkouška na něj ale čekala v podobě rozhodnutí o ukřižování Ježíše Krista, čímž jeho postava navždy vešla do dějin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

mortak 

všechny recenze uživatele

Historicky konzervativní zpracování látky bez jakéhokoliv nápadu. Dvě velkolepě pojaté lokace (město, akvadukt) a akční vsuvky (boj na jezeře, vypálení vesnice) sice zachraňují mnohé, jenže kompars složený z chudých nezaměstnaných (i tak se proti ní bojovalo - viz Pasollini a jeho povídka v ROGOPAG) kazí celou atmosféru svým amaterismem. Herectví hlavních hvězd je divadelně patetické a spočívá v deklamování tisíckrát slyšeného a v zaujímání sošných postojů na pozadí opulentních dekorací. Jean Marais se sice snaží, ale i on podléhá všudypřítomné šmíře. Film pro školní výpravy mající za úkol vychovávat. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím český dabing, za ten původní italští a francouzší tvůrci nemůžou... Ale stejně mi tenhle Pilát připadá ve všech ohledech maximálně průměrný film (a to mu ještě lichotím!), se zpracováním, které ve mě zájem prožívat strhující historický příběh žel ani chvíli neprobudilo. Snad jen v několika posledních minutách jsem nabyl dojem působivého dramatu. Zbytek pro mě plynul bez emocí, pro tvůrce zase bez invence. Kombinace historické reality s fikcí zde probíhala tím nejjednodušším způsobem: vedlejší milostnou zápletkou, s cílem vytvořit podívanou s velkou výpravou zaostávalo všechno ostatní. Dialogy z času na čas sice nabídly i nějakou zajímavou myšlenku, ale poněkud nevýrazným způsobem, jakoby se tvůrci báli do těch myšlenek ještě více položit, rozvinout je a prohloubit, aby i diváka přinutlo více se zamyslet a prožít v duchu ony nesnadné chvíle Piláta Pontského onoho dne. Škoda. 35% ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav, jak si s postavou poradí herec romantických postav a výrazné tváře Jean Marais, mimo jiné fakt sympaťák. Domnívám se, že asi nebylo lehké ztvárnit biblickou postavu Piláta Pontského, protože samotný příběh těží trochu ze směsice faktů a fikce, a možná i proto, že nikdo opravdové vlastnosti krutého Piláta, jeho skutečný život neznal a nezná dodnes. Další herec Livio Lorenzon v roli Barabáše se mi zdál nepovedený. Postava Jidáše se příběhem jen prolíná a nemá žádnou hlubší charakteristiku. Mohu-li soudit, tak tento ztvárněný příběh v tomto podání nijak nevyčnívá z řady průměrných filmů tohoto typu. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Je to historický veľkofilm premiešaný politikou a náboženstvom.Skoro všetko v tomto filme je fiktívne,pretože aj keď Pontský Pilat je skutočná historická osoba,vie sa o ňom veľmi málo.Nastúpil na miesto prefekta Judei,najviac rebelujúcej rímskej provincie.Bol to veľmi ambiciózny rímsky občan pochádzajúci z rímskej provincie Hispania.Prefektom tam bol v rozmedzí rokov 26-36.Neslávne slávny je tým,že podľa všetkých štyroch evanjelií dal ukrižovať Krista.Všetko to bolo v čase cisára Tiberia.Toto je historický známe,iné sa o ňom nevie nič.Zaujímavé na tom filme je to.že Kristovu tvár neukážu priamo ani ráz.Len ráz ako odraz vo vode,v ktorej si Pilat umýva ruky po vynesený rozsudku nad Kristom.Film má určite viac nedostatkov,ale vzhľadom na dobu vzniku filmu a tému je to viac ako priemer. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film by získal o 100% více, kdyby byl napsán lepší dialog a samozřejmě dabing byl jako kdyby se cvičila kvarta v gymplu v latině. Vadilo mi, že Ježíš Nazaretský zde byl zrzavý jak liška a brán stále zezadu, takže do tváře mu nebylo vidět ani při skoupých odpovědích u Piláta. Myslím si, že scénář byl chabý, a i když byla hlavní úloha svěřena evropské superhvězdě JEANU MARAISI, tak s tím chudák nemohl nic lepšího udělat. Jidáš zapomněl shrábnout 30 stříbrných a Petr zapomněl Krista 3 x zapřít. Ale přes všechny tyto drobnosti se mi to líbilo. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama