Reklama

Reklama

The Divide

  • Německo The Divide – Die Hölle sind die anderen (více)
Trailer

Obsahy(1)

New York City, obyčejný den. Ovšem jen do chvíle, kdy je celé město paralyzováno nekonečnou sérií výbuchů. Skupinka několika rozdílných lidí nachází útočiště v suterénu obytného domu, kde byl (zásluhou paranoidního správce) vybudován provizorní protiatomový kryt. Jídla a vody je dostatek, strach, naprostá absence informací a sílící ponorková nemoc si však začínají vybírat svou daň a z bezpečného útočiště se tak velmi brzy stává klaustrofobická past. A venku zatím vyčkává "zlo", které předčí i ty nejhorší představy. Dokážou se naši hrdinové spojit proti společnému nepříteli a přežít? (Allien.9)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (631)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Ano, tak tohle se opravdu povedlo. Výborná záležitost! Dvě hodiny trvající zobrazení údělů hrstky přeživších atomovou válku (či tak něco). Jejich útočiště je jakýsi bunkr, který si jeden ze zúčastněných vybudoval. Hrstka chlápků, jedna dívka, jedna žena a její dítě zde místo vyhlídek na přežití a jakous takous budoucnost nacházejí pouze utrpení. Nejde ani o to co, nebo kdo je "tam venku". Ale co je uvnitř bunkru. Uvnitř v bunkru je totiž "lidskost", samotná podstata lidskosti, která se postupně a nevyhnutelně vyjevuje jako psychický, psychologický, sociální, etický a fyziologický rozklad všech zúčastněných ... Všichni proti všem, primitivní způsoby vymáhání si práva ve "smečce", vzájemné zneužívání atd. Ano, člověk ve své "krásné" holé podstatě. Film má špičkový vizual a fakt jsem kroutil hlavou, jak detailně může být vykresleno nějaké obyčejné podzemí, ale prostě všechno ... K tomu se musí připočítat úžasná hudba, fakt úžasný a nádherný, dojemný a smutný hudební doprovod!!! A pak samozřejmě nějaké to násilí, krev, hnusy, sekera, vypjaté situace atd... Dopředu jsem nevěděl, jak dlouhou má film stopáž a když jsem myslel, že mu již dochází dech, nabral v poslední půlhodině excelentní obrátky!! Bravo!! Ta poslední půlhodina je fakt mazec!! Samozřejmě by se dala spousta věcí filmu vyčíst. Třeba ne příliš logické jednání postav nebo mi přišlo, že si tvůrci trochu neumí poradit s se základní proměnnou - tedy časem. Ale to je jedno, ten film je fakt super a skoro vůbec jsem se nenudil a úžíval si ho. Jedna z mála ne-exploitačních (no i když ... ;-) ) novinek, která mne opravdu v posledních měsících v rámci hororu nadchla a dostala ... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený psychologický sci-fi thriller. Má výborný príbeh o skupinke ľudí, ktorí sa počas nukleárneho útoku na poslednú chvíľu ukryjú v protiatómovom kryte, ktorý majú v bytovom dome. Lenže tu sa kvôli uzavretému priestoru a nemožnosti úniku ich spolupatričnosť a civilizované správanie postupne rozpadá a to ich môže stáť všetko. So spracovaním som dosť spokojný, po rekordne krátkom úvode, ktorý až mimoriadne rýchlo vtiahne sa už dej presunie do úkrytu, kde až na skutočne len pár výnimiek zostane až do konca, no s tým nemám problém. Prvá tretina si automaticky nastaví úroveň veľmi vysoko a okrem tradičného zoznamovania s postavami sa venuje hlavne čiastočnému dávkovaniu informácií toho, čo sa asi deje za dverami krytu, ale potom to už prejde do čistého psychologického žánru, kde sa postavy vplyvom týchto nezvyčajných okolností menia, síce tu sa už nájde aj pár slabších miest, ale ako celok to pôsobí výborným dojmom a navyše to celé vygraduje v perfektnej záverečnej dvadsaťminútovke, ktorá je bezpochyby vrcholom filmu. Čo sa týka akcie, nie je jej moc, ale aspoň tá je nadmieru vydarená. Tu o ňu ani moc nejde, film má úplne iné priority, ale aj tak tých pár akcií je kvalitných a aj slušne krvavých. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, sympatická hlavná hrdinka, charizmatický Michael Biehn, ale najväčšiu pozornosť si aj tak získa Michael Eklund, ktorý to zahral perfektne. A bavilo ma aj tých pár zvyšných postáv. Réžia a technická stránka sú vynikajúce, Xavier Gens odviedol skvelú prácu, kvalitný vizuál, pôsobivá surová atmosféra, funguje aj pocit beznádeje, tu nemám čo vytnúť. A k tomu ešte skvelá hudba. Keby sa tá hlavná časť filmu vyvarovala niektorých slabších miest, tak neváham s plným hodnotením, ale aj tak je to vydarený zážitok, po všetkých stránkach výrazný nadpriemer. 82% ()

Reklama

Peytl 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého jsem čtrnáctkrát blil, což je zhruba každých devět minut, tedy nadprůměr nechutnosti. Film, který mi připomněl mé mládí a naprosto božácký punkový sestřihy. Tedy nadprůměr nostalgie. Film, který si hrál na psychologické drama a byl tak trochu spíše přehnanou a přehrávanou karikaturou. Nadprůměr blbosti. Nadprůměrní herci a stejně tak zásoby fazolí větší než průměr. Co to??? Ovšem neskutečně silnej konec s výbornou muzikou, ten mi bude v hlavě strašit ještě hodně dlouho. Film, který (ač jsem si z něj na prdel nesedl a hlouposti v něm bylo víc než dost) je tak brutálně vlezlý, že ho mám pod kůží jak oblíbenou zákožku svrabovou, kteráž tam jako jedna z mála nechutností chyběla, a tudíž jsem nehodil šavli po patnácté a nezvýšil tak rating na čtyři stáry. Jak jsem napsal, nadprůměr. A abych nezapomněl, takže milý BestTlamo, chápu tvou sympatii k filmu, který ti tak moc připomíná tvůj běžný pracovní den a těch poklopů, co? :) ...ta hudba, jéje. 18.10. No, je to na čtyři. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Uspěchaná a velmi často zdravé logice odporující první polovina, je tou druhou docela solidně vyvážena, především proto, že Gensovi evidentně moc nejde budování funkčních mezilidských vztahů, avšak v momentě, kdy přijde řeč na ‚zlo je v každém z nás‘, láduje to do diváka bez jakýchkoliv servítek, což vygraduje v parádním závěru; Fallout epilog jako bonus. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Nejsou konzervy jako konzervy. Ty ve sklepě jsou sakra o level výš (co se týče lokace a deprese vlastně níž, čili ve sklepě), než ty převážené v nákupním vozíku z Tesca. Kdyby v nějakém polorozbořeném kině s dochovanou promítačkou zhlédli film Divide „papá“ Viggo Mortensen a jeho synáček, na své další Cestě by si začali vesele pískat, že život je vlastně fajn. Jsou na čerstvém vzduchu a můžou si jít, kam chtějí! K tomu sklepu - ano, přesně takhle to bude. Po apokalypse se z lidí stanou jen uzlíčky pocuchaných nervů a pomalu se kazícího masa, z většiny pak i všehoschopné bestie. A ne že ne, nedělejme si sami o sobě iluze! Aneb, jak nám školáčkům kdysi při nácviku poplachu říkala soudružka učitelka, když nám rovnala zavařovací gumičky, na zápěstí přetažené přes igelitový pytlík: „Milé děti, až bude třetí světová válka a jaderná apokalypsa, nelehejte si nohama k výbuchu, s hlavou chráněnou rukama. To je blbost. Jen hezky zůstaňte stát, tváří k výbuchu, dívejte se a vesele mávejte, pionýři! Bude to totiž úchvatná podívaná, něco, co jste ještě nikdy před tím neviděli! A když budete mít kliku, umřete pak rychle. Neboť po jaderné válce to bude děsivé. A živí budou závidět mrtvým...“ Ač soudružka, byla to moudrá žena. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Herci mali zelenú pri improvizácii, používali ju celý film. (Artass)
  • Kombinácia od zámku, kde Mickey (Michael Biehn) ukrýva jedlo, je 9-11-0-1. To je odkaz na 11. september 2001, teda na deň, keď bol na známe "dvojičky" spáchaný teroristický útok. (Greenpeacak)

Související novinky

Hororoví machři a další strašidelný dům

Hororoví machři a další strašidelný dům

28.11.2011

James Wan bez debaty patří k nejlepším současným hororovým tvůrcům. První Saw je kultovka, Zlověstné ticho pěkná pocta staré škole a Insidious jeden z nejděsivějších filmů posledních let. Wan teď pro… (více)

Půjde po vás Hitman 2

Půjde po vás Hitman 2

26.05.2010

Přestože jednička nenadchla ani fanoušky hry firmy Eidos, ani „běžné diváky“, s rozpočtem 30 milionů vydělala jen v kinech rovnou stovku, takže zabiják s kódovým označením 47 se vrátí. Scénář Kylea… (více)

Reklama

Reklama