foto

Andrea Riseborough

  • nar. 20.11.1981 (38 let)
    Newcastle upon Tyne, Tyneside, Anglie, Velká Británie

Biografie

Andrea Louise Riseborough je britská filmová, divadelní a televizní herečka pocházející z Whitley Bay. Vystudovala Royal Academy of Dramatic Art, kde v roce 2005 graduovala.

Hned další rok po absolvování školy získala divadelní cenu Iana Charlesona za své vystoupení v Shakespearovově komedii Něco za něco a ztvárnění hlavní role ve hře švédského dramatika Augusta Strindberga s názvem Slečna Julie. Tato cena je udělována hercům do třiceti let za mimořádná vystoupení v klasických hrách.

Roku 2008 získala hlavní roli v televizním filmu MARGARET THATCHER: THE LONG WALK TO FINCHLEY, za kterou byla nominována na cenu British Academy Television Awards. V tom samém roce také ztvárnila fiktivní postavu Angelicy Fanshaw v televizní historické minisérii THE DEVIL'S WHORE (Ďáblova pouta) z období Anglické občanské války.

V roce 2010 si zahrála ve filmech VYROBENO V DAGENHAMU a NEOPOUŠTĚJ MĚ a ve filmové adaptaci novely Grahama Greena BRIGHTON ROCK. Téhož roku začala natáčet film W.E režírovaný Madonnou, kde ztvární roli Wallis Simpson, ženy, kvůli které se anglický král Eduard VIII. vzdal trůnu.

Na filmovém festivalu Berlinale 2011 získala cenu Shooting Stars Award, která je každoročně udělována organizací EFP deseti mladým evropským hercům. V roce 2011 se objeví ve filmovém dramatu z druhé světové války s názvem RESISTANCE.

Lenka "anaon" Racková

Herecká filmografie

Filmy

2020 Luxor
Nenávist
Possessor
2019 Průvodce přežití v New Yorku
2018 Actress
Burden
Mandy - Kult pomsty
Nancy
2017 Souboj pohlaví
Ztratili jsme Stalina
2016 Im Todestrakt
Mindhorn
Noční zvířata
Svědek obžaloby (TV film)
2015 Hidden
That Dog
2014 Birdman
The Money (TV film)
The Silent Storm
2013 Chceš pěstí?
Nevědomí
2012 Odpojit
Shadow Dancer
2011 Resistance
W.E.
2010 Neopouštěj mě
Vyrobeno v Dagenhamu
Černý chlapec
2009 Mad Sad & Bad
2008 Happy-Go-Lucky
Love You More
Margaret Thatcherová - Dlouhá cesta do Finchley (TV film)
Ďáblova pouta (TV film)
2007 Magicians
2006 Secret Life of Mrs. Beeton, The (TV film)
Venuše
2005 O čem všem je láska (TV film)
Very Social Secretary, A (TV film)

TV seriály

2020 Nula nula nula (TV seriál)
Stesso sangue (E08)
Famiglia (E07)
Salvezza (E06)
další epizody (8)
2018 Waco (TV seriál)
Stalling for Time (E05)
Of Milk and Men (E04)
Operation Showtime (E03)
další epizody (4)
2017 Černé zrcadlo (TV seriál)
Krokodýl (S04E03)
2016 National Treasure (TV seriál)
Episode 4 (E04)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
další epizody (4)
Bloodline (TV seriál)
Part 23 (S02E10)
Part 22 (S02E09)
Part 21 (S02E08)
další epizody (8)
2008 Cena za lidskost (TV seriál)
Pilot (S01E01)
2007 Party Animals (TV seriál)
2005 Doktor Martin (TV seriál)
Rodičovská láska (S02E06)

Dokumentární

2007 Behind the Tricks: Making 'Magicians'

Producentská filmografie

Filmy

2018 Nancy

Fanoušci tvůrce