Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dokumenty "Václav Havel, Praha - Hrad" s podtitulem "Slibuji na svou čest a svědomí", "Václav Havel, Praha - Hrad II" a "Václav Havel, Praha - Hrad III" mapují příchod Václava Havla a jeho přátel na Pražský hrad a jejich působení v Kanceláři prezidenta republiky od 29. prosince 1989 do prvních svobodných voleb v červnu 1990. Snímky připomínají některé důležité politické události spojené s obnovováním a upevňováním demokracie v Československu a jeho prestiže ve světě.
Probírá se tu i téma vyrovnávání se z minulostí a otázka zákazu KSČ, která se tehdy znovu a znovu vracela. Připomínají se zahraniční návštěvy prezidenta Václava Havla, do východního a západního Německa, USA i Sovětského svazu a od pamětníků se dozvíte i neoficiální historky z těchto cest.
 V dokumentech mimo jiné zazní vzpomínky Václava Havla, Karla Schwarzenberga, Michaela Žantovského, Alexandra Vondry, Jiřího Křižana, Edy Kriseové, Ladislava Kantora, Petra Oslzlého, Vladimíra Hanzela, Miroslava Kusého. Po dlouhé době vystoupila z ústraní i Věra Čáslavská, která bude vzpomínat na dobu svého působení v blízkosti Václava Havla.
Jaká byla úloha prezidentových poradců? Jak se sestavoval prezidentův pracovní program? Jak se Olga Havlová, i když se jí nechtěla stát, první dámou pro veřejnost opravdu stala a dala postavení manželky prezidenta nový rozměr?
Nahlédneme do zákulisí prezidentské kanceláře i prezidentské ochranky. Titul pořadu vychází z adresy, na kterou chodila spousta dopisů od občanů. Jak se na dopisy odpovídalo? Uslyšíte i vyprávění prezidentových sekretářek.
 Kromě politických událostí se dokumenty věnují i osobním příběhům prezidenta a lidí v jeho okolí, kteří přinesli do uzavřeného prostředí Pražského hradu noblesu, jistou neformálnost a otevřenost. Nebude chybět ani svědectví některých zahraničních osobností, Madeleine Albrightové, Richarda von Weizsäckera, Šimona Perese či Jeho Svatosti dalajlámy.
Pohled na někdejší převratné společenské změny skrze proměny Kanceláře prezidenta republiky doplňují dobové archiválie a dokumenty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Widlicka4 k tomuto seriálu (1)

Václav Havel, Praha - Hrad (2009) 

Podle hlavičky má dokument tři díly, hodnotím podle prvního, který byl vysílán na ČT někdy kolem Vánoc 2014. *** Propagandou není tento dokument, jak se zde někteří snaží naznačit, propagandou jsou komentáře některých uživatelů zde (snadno se to pozná podle toho, že hodnotí v rozmezí jedna hvězdička až odpad). Tento dokument má naopak obrovskou vypovídací hodnotu o období přerodu komunistického Československa do demokratické společnosti. Co propagandistického je na tom, že nový prezident přišel do prostředí chaosu, které nepočítalo s tím, že prezident má nějakou významnější funkci, protože se veškerá politická rozhodnutí odehrávají jinde, a bylo tedy potřeba celou prezidentskou kancelář budovat od začátku? Co propagandistického je na tom, že Havel nemohl vyhodit tehdejší bolševický ansámbl kanceláře, což obešel zřízením kolegia poradců z řad svých blízkých z disentu? Co propagandistického je na tom, že vlastně nikdo pořádně nevěděl, jak tu vysokou politiku dělat, takže to z dnešního pohledu vypadá až úsměvně, jaký amatérismus v tom byl? Dokument odhalením toho, co se v první polovině roku 1990 dělo, je vlastně až svým způsobem anti-propagandistický. A jestli někomu vadí, že tam vystupuje pár vysoce postavených světových politiků, kteří o Havlovi mluví pozitivně: zamyslel se nad tím, že Václav Havel - bez ohledu na to, jak budeme jeho třináctileté působení v roli prezidenta jako celek hodnotit - byl skutečně ten, kdo otevíral dveře na Západ? Můžeme se samozřejmě bavit o tom, nakolik to byla skutečně jeho zásluha, a nakolik jen dějinná "herecká" role, ale samotný fakt tím nijak nesmažeme. Pro kritiky propagandistická poznámka mimo komentář: Klaus ani Zeman rozhodně dveře nikam neotevírali - ani tehdy, ani potom, ani dnes. Leda tak do ruský prdele... PS: a málem jsem zapomněl na skvělý výběr hudby... Jo, tohle je jeden z nejlepších českých dokumentů poslední doby. Samozřejmě že je pro-havlovský, ale to se u politických dokumentů stává, že více či méně reflektují názor režiséra. Jde jen o to, do jaké míry se z toho stává, nebo nestává ona zmíněná propaganda. Propaganda je Michael Moore, ne tento dokument. ()

Reklama

Reklama