Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dokumenty "Václav Havel, Praha - Hrad" s podtitulem "Slibuji na svou čest a svědomí", "Václav Havel, Praha - Hrad II" a "Václav Havel, Praha - Hrad III" mapují příchod Václava Havla a jeho přátel na Pražský hrad a jejich působení v Kanceláři prezidenta republiky od 29. prosince 1989 do prvních svobodných voleb v červnu 1990. Snímky připomínají některé důležité politické události spojené s obnovováním a upevňováním demokracie v Československu a jeho prestiže ve světě.
Probírá se tu i téma vyrovnávání se z minulostí a otázka zákazu KSČ, která se tehdy znovu a znovu vracela. Připomínají se zahraniční návštěvy prezidenta Václava Havla, do východního a západního Německa, USA i Sovětského svazu a od pamětníků se dozvíte i neoficiální historky z těchto cest.
 V dokumentech mimo jiné zazní vzpomínky Václava Havla, Karla Schwarzenberga, Michaela Žantovského, Alexandra Vondry, Jiřího Křižana, Edy Kriseové, Ladislava Kantora, Petra Oslzlého, Vladimíra Hanzela, Miroslava Kusého. Po dlouhé době vystoupila z ústraní i Věra Čáslavská, která bude vzpomínat na dobu svého působení v blízkosti Václava Havla.
Jaká byla úloha prezidentových poradců? Jak se sestavoval prezidentův pracovní program? Jak se Olga Havlová, i když se jí nechtěla stát, první dámou pro veřejnost opravdu stala a dala postavení manželky prezidenta nový rozměr?
Nahlédneme do zákulisí prezidentské kanceláře i prezidentské ochranky. Titul pořadu vychází z adresy, na kterou chodila spousta dopisů od občanů. Jak se na dopisy odpovídalo? Uslyšíte i vyprávění prezidentových sekretářek.
 Kromě politických událostí se dokumenty věnují i osobním příběhům prezidenta a lidí v jeho okolí, kteří přinesli do uzavřeného prostředí Pražského hradu noblesu, jistou neformálnost a otevřenost. Nebude chybět ani svědectví některých zahraničních osobností, Madeleine Albrightové, Richarda von Weizsäckera, Šimona Perese či Jeho Svatosti dalajlámy.
Pohled na někdejší převratné společenské změny skrze proměny Kanceláře prezidenta republiky doplňují dobové archiválie a dokumenty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak se Václav Havel stal prezidentem, posbíral celou svou partu kamarádů z mokré čtvrti, posadil je na Pražský hrad, nechal umýt, ostříhat, obléct. Pak všem nakoupil nový nábytek a další harampádí, jak si kdo přál. Poté celá partička vzala stříbrný podnos, nastartovala dvě letadla a odletěla do Washingtonu, kde na podnose odevzdala veškerá československá aktiva do těch správných rukou na věčné časy. Pak se bohužel všichni vrátili na Pražský hrad a kdyby neumřeli, sedí tam dodnes. Hvězdička je za paní Olgu, která jediná si u mě zasloužila úctu a respekt. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Za dokonalú propagandu a pútavý zostrih archívov si tvorcovia nejakú tú hviezdičku zaslúžia. No to je všetko. Pretože osoba Václava Havla praktickou politikou v úlohe prezidenta dokonale poprela všetko to, o čom písal Havel ako disident vo svojich esejach a prehláseniach. Očakávania undergroundu nenaplnil, čo potvrdzujú svojimi neskoršími esejmi ľudia ako Mirek Vodrážka alebo Egon Bondy. Skôr vychádza najavo, že sa zrejme cieľavedome pripravoval na prevzatie moci už niekedy od 80. rokov. Žiaľ na kritickú analýzu momentálne zbožňovaného kultu (stačí si pozrieť v zázname Havlov pohreb) niet v Česku odstupu emočného ani dobového. Napriek príchylnosti Vaška Havla k najhorším spôsobom vedenia európskej politiky - t. j. poklonkovaniu rôznym fondom, bankám a vojenským združeniam, symbolickými gestami a výrokmi naoko dával svetu najavo svoju nekonformnosť a morálnejší spôsob uvažovania hlavy štátu. Boli to šašovské symboly a pózy (od rolákových porád, cez kolobežky a srdiečko nad hradom, cez potriasania si rúk s rockermi), ktoré odvádzali pozornosť od jeho praktického každodenného popierania toho, čo kedysi hlásal. Týchto symbolov, póz a režírovania rôznych okázalých osláv je dokument plný. Vrcholom odklonu od jeho niekdajšieho presvedčania bolo, okrem veľkoplošnej amnestie (týkajúcej sa aj vrahov a násilníkov) spôsobiacej v ďalších rokov desiatky rodinných tragédií, najmä Havlove newspeakovké obhajovanie "humanitárneho bombardovania" Srbska. ()

Reklama

Luckameli 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí dokumentu Občan Havel jsem měla dojem, že už se nemůžu o našem panu prezidentovi (záměrně používám toto oslovení) dozvědět nic nového, ale opak byl pravdou. Velice vkusný a zajímavě sestříhaný dokument o prvním půlroce Havlova prezidentování, který mě jen utvrdil v tom, že by nikdo jiný nedokázal zrežírovat porevoluční období tak dobře jako on, klobouk dolů. A to i přes to, jak naivně mohou některé jeho ideály v dnešním kontextu působit. Celou atmosféru dokresluje výborně zvolená hudba. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Důstojně zmapované první prezidentské období Václava Havla. Dokument působí "odlehčeně, vtipně", ale zároveň důstojně a udržuje si vysokou výpovědní hodnotu. Zaujme Paul Newman s poklonou Václavu Havlovi: "Jen málo herců si dokáže získat tak rychle tolik diváků." Umně sestříhané množství materiálů, mezi nimiž vyniká motiv obálky s adresou: Václav Havel, Hrad - Praha, který je využit i při grafickém znázornění "problému" se/so spojovníkom - rozdělovníkom. Slovy Lou Reeda - 29.12.1989 = PERFECT DAY. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jůva, to se to tu ale mlží, přikuluje a připolhává. Ovšem kovaný havlofil kulyček si nestěžuje, ba naopak, požaduje další díl. Rád bych, aby nějaká režisérská osobnost, nejlépe Olmer, zaznamenala pohnutý let éroplánu vládní letky s Klausofkou na palubě. Turbulence, ruplé čelní sklo v pilotní kabině, všichni metají do prostoru pozůstatky smaženého Olgoj-chorchoje z recepce pořádané při mezistátní návštěvě Mongolska. Jenom pan Kikina hrdě sedí, mne si postřelené ramínko a zduřelé ego. Nic ho nemůže rozházet, není takových sil. V poklidu čumí z okénka na modrou, ne zelenou planetku a se stoickým klidem okolními vystrašenci pohrdá. A pak to přijde. Hrdinný pilot Korkorán polechtá přistávací plochu svými kolečky. Všem se uleví, palubní cháska jásá, jen dosud übervyrovnaný Vendelín II. hledí vytřeštěně na nápis ,,Letiště Václava Havla" a plní blitíčkem jeden sáček za druhým.... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama