Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Těch 57 min. filmu je na tak dlouhou cestu žalostně málo....neživotný, špatně sestříhaný dokument, nebo kluci prostě na natáčení kašlali a jen bezduše polykali kilometry .... Škoda, myslela jsem, že by trabant mohl strčit do kapsy i to známé putování Ewana Mc Gregora a jeho kamaráda na motorkách, ale tohle je skutečně, z tak zajímavé cesty, bída. Rozhodně je neuvěřitelné, že se tam vůbec vešli.... ()

mikinhoo 

všechny recenze uživatele

Na filmu je vidět, že je to pokus o začátek určité série, která vyšla jak už všichni víme. Kamera nebyla úplně profi, dialogů bylo pomálu. Všechno to navíc provázel jeden dlouhý zatracený monolog o tom, kdo kdy v jakým století umřel, vládl atd., bylo by to v pořádku, kdyby ovšem film nepůsobil jako, že nejde o typický historický, á la Toulavá kamera, dokument, ale o zážitek cestování s trabantem za minimální peníz někde mimo civilizaci. Naštěstí se poučili a natočili to více, jak já říkám, po "topgearovsku". ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu je hrozně cítit, že natočení nějakých záběrů bylo pro expedici dále než na druhé koleji. Celá výprava byla pro zúčastněné určitě hrozně krásným a nezapomenutelným zážitkem. Diváci jsou však brutálně ochuzeni. Na tento dokument jsem se koukl spíše jako na předskokana na tolik opěvovanou Afriku a posléze i celý svět. Žádný zázrak jsem nečekal a žádný zázrak se ani nedostavil. Když se chce, tak to jde. Tahle výprava hrozně chtěla. Vydat se nejhorším autem přes úseky pokryté pískem a prachem, tam by se objevily problémy i mnohem lepším autům. I to málo, co se chtělo cestovatelům natočit je extrémně zajímavé. Stopáž je naprosto přiměřená. Už i do tak krátké stopáže se dostaly záběry, které by zde být nutně nemusely. K dokumentu má projekt hodně daleko, ale je nezbytné ocenit silné odhodlání a obrovskou odvahu vše podstoupit. Dokonce mi přišlo, že cesta byla jen hodně provizorně naplánovaná a i to málo, co naplánované bylo se stejně nějak zkomplikovalo, takže se vše neslo v rytmu obrovské improvizace. Dávám 3 * a těším se do Afriky. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Trabantovská prvotina, která trpí mnoha nedostatky. Rozhodně to mělo být delší, podstatně delší. No a v tý slabý hodince, kterou dokument trvá, to chtělo se trošku víc zaměřit na ta úžasná místa, dyť v těch nejhezčích městech Hedvábný stezky se kamera zdrží sotva pár desítek sekund! Tvůrci se ale poučili, africké pokračování tyhle nedostatky odstranilo. Tři hvězdičky zejména za odvahu a urputnost, se kterou se výprava potýkala se všemi překážkami. (SD) ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Připojuji se k obdobným reakcím. První z trabantích eskapád jsem viděl 'napříč Afrikou'. Následně dlouhou televizní seriálovou 'cestu napříč jižní Amerikou', která je super. A až poté tuto první expedici. V jednom filmu působí jako žalostně krátký dokument, skoro jen jako zmínka v tv zprávách bez hlubšího vcítění se do členů expedice. A v tak krátké stopáži to vypadalo skoro jako bezproblémová víkendová projížďka... 75% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)

Reklama

Reklama