Reklama

Reklama

Armadillo

(festivalový název)
  • Dánsko Armadillo (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V únoru 2009 přijíždí na základnu Armadillo v jihoafghánské provincii Helmand skupina dánských vojáků v doprovodu dokumentaristy Januse Metze. Ten zde společně s kameramanem Larsem Skreem celých šest měsíců sleduje, jak probíhá život mladých vojáků necelý kilometr od tálibánských pozic. Výsledkem jejich práce je strhující a navýsost autentické válečné drama, které bylo na letošním festivalu v Cannes po zásluze odměněno hlavní cenou v Týdnu kritiky. V Dánsku vzbudil snímek bouřlivé reakce ohledně kontroverzního chování některých vojáků během přestřelky s bojovníky Tálibánu. Při natáčení této napínavé, brilantně sestříhané a vizuálně vytříbené sondy do psychiky mladých mužů uprostřed nesmyslné války, jejímiž oběťmi jsou především místní vesničané, tvůrci nejednou riskovali svůj život. Ještě znepokojivější než scény, kdy kulky tálibánců sviští kolem jejich kamery, jsou však záběry mladých vojáků, snažících se každý po svém vyrovnat se situací, při níž jde o holý život. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (99)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuju dokument, který jde až na dřeň a dokáže bez jakýchkoli manipulativních praktik zprostředkovat svému divákovi realitu války ve vzdálené zemi, a to tak, že i člověk bez znalosti hlubších souvislostí, kontextu a historie afgánského konfliktu se dokáže dobře orientovat v pozici evropského vojáka, který má napravovat 20 let omylů dvou supervelmocí. Teprve tady si člověk uvědomí, jak absurdní je představa, že se podobný konflikt dá řešit silou. Je to srážka dvou naprosto odlišných civilizací a konflikt, který nemá konce. Při potlačování partyzánské války jsou těžké zbraně a ultramoderní vybavení často naprosto k ničemu. Tanky a automobily ničí pole rolníků, jejichž zájmy chtějí vojáci hájit. Stejně tak jakékoli vojenské akce dopadají na vrub civilního obyvatelstva, které obvykle dá přednost místním bojůvkám, jejichž jazyku a kultuře rozumí, před cizími vetřelci. Dokument ukazuje dánské vojáky jako normální kluky, kteří mají myšlení odpovídající jejich věku a životním zkušenostem. Chtějí zažít nějaké dobrodružství, touží po akci, mají normální lidský strach a projevují běžné emoce. Armadillo je cenné právě tím, že si na nic nehraje, a jestli je něčím šokující, pak spíš tím, jak hystericky reagovala média a veřejnost na chování vojáků v dokumentu. Mně přijde chování vojáků v daných situacích naprosto logické a soudnost schází spíš na té opačné straně. Celkový dojem: 95 %. ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že to bolo trocha nezáživné. Patroly kedy sa nič nedialo ma bavili viac ako tie prestrelky, pri ktorých som nevidel kto odkiaľ strieľa. Tá neprehľadnosť vo mne dobrý pocit nezanechala. Ale našli sa aj dobré scény, hlavne tá s tým pohľadom postreleného vojaka. Tiež oceňujem režisérovu odvahu. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Ac jsem odpurce vojenskych misi ve svete, tento dokument musim ocenit. Vyborny napad rezisera, skvela kamera a strih. Pusobiva sonda do zivota danskych vojaku v Afganistanu, kde o napeti neni nouze. Nejzajimavejsi byly rozhovory s domorodci. Dokument, ktery by mel videt jak kazdy militarista, tak i pacifista. Film donuti cloveka k zamysleni a nemohu hodnotit jinak. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[IFF, Bratislava 2010] Závratne prenikavý a konzekventný dokument o šesť mesačnej mísii dánskych vojakov v juhoafgánskej provincií Helmand. Tamojšia základňa Armadillo hostí húfu mladých vlastencov, ktorí sa účastnia militantných operácií a sú ochotní riskovať vlastný krk. Janus Metz Pedersen uchopuje problematickosť frontových stretov za exaktný a teda veľmi realistický koniec. Bez prikrášlenia nazerá nielen do psychiky odhodlancov, ale aj na "mínové pole" v ktorom je (okrem konečného kontaktu) najdesivejšie to ticho pred búrkou. Na miesto podrobnej štúdie depresií ("Jarhead") sa spriama zameriava na "výkonnosť vlastnej vôle, počas sverepých komentárov nad mŕtvymi telami potvrdzuje všestrannú krutosť a na konci pripomína onu náročnosť zaradenia sa späť do spoločnosti. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Mocný dokument o válečné nesmyslnosti. Zpočátku je to dokument spíše pro zábavu, vojáci jsou klasicky nadržení na akci, střih je zběsilý a tudiž dokument ani na chvíli nenudí. Pak ovšem příjde vážnější pasáž, která udělala tento dokument tak kvalitním. Není důvod nic dále popisovat. 90% 24.12. 2010 ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • V porno scénke, ktorú sledujú vojaci na základni, si zahrali Nikki Benz, Lichelle Marie a Justin Magnum. (MikaelSVK)
  • Hudba: Český národní symfonický orchestr (Marty20)

Reklama

Reklama