Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (879)

tron 

všechny recenze uživatele

„Swofford!“ - „Áno, pane!“ - „Vy na mňa valíte oči?!“ - „Nie, pane!“ - „Ja sa vám páčim, Swofford?!“ - „Nie, pane!“ - „Vy myslíte že mi uniforma nepristane?!“ - „Vyzeráte v nej skvele, pane!“ - „Vy ste teplý, Swofford?!“ - „Nie, pane!“ - „Máte priateľku, Swofford?“ - „Áno, pane, mám!“ - „Hovno máte, už vám ju hobľuje nejaký iný! 25 klíkov za každé číslo, ktoré teraz robia! Na zem, hovado!“ Úplná bomba a to pokladám Sama Mendesa za preceňovaného režiséra (hlavne ROAD TO PERDITION bola dobrá nuda). Skvelý Jake Gyllenhall, skvelý Jamie Foxx, skvelé scény (futbal v plnej poľnej, kôň od ropy), skvelý Peter Sarsgaard, skvelé drsné vtipy pre dospelé publikum (od sexu po krv) a zrejme najlepší vojnový film bez vojny, aký kedy vznikol. Myšlienku o tom, aké je to celé zbytočné, šialené a kuriózne, podávajú tvorcovia tak šikovne (a s takými skvelými pesničkami a nechutnou latrínovou scénou), až dole klobúk. Nevraviac o tom, že vojenskí snajperi v skutočnosti naozaj pracujú vo dvojici, kde jeden je snajper a druhý tzv. pozorovateľ. Toto mnohé filmy ignorujú a nezmyselne odstreľovača ukazujú ako vlka samotára (ktorým síce kedysi skutočne bol, ale plus mínus v druhej svetovej vojne, potom sa to zmenilo a bol mu pridaný pozorovateľ). Cinemax Trenčín 2006 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

JARHEAD – slangově mariňák. Mariňákova hlava je jako džbán – prázdná nádoba. Je mu 20 a byl tak blbej, že to podepsal. A protože není zase tak blbej, bude odstřelovač, což je nejlepší práce. Dril, tedy výcvik, přesun do válečné zóny a ...... . Napsat, že atmosféra filmu je výborná, se rovná u Mendese nošení písku do pouště. Počínající šílenství (máte deprese), spalování latrín (cítíte ten smrad), strach ( ). J. Gyllenhaal podává výborný výkon, ale to se vlastně dá napsat o všech zůčastněných. Kamera, zvuk. Každá válka je jiná. Armáda změní nejen váš vzhled, ale také vaši duši. Není to Vietnam, nejsou to obyčejní ,,bigoši“. Jsou to MARIŇÁCI ! Nejtvrdší a nejbrutálnější zmrdi na celým světě! Každá válka je jiná.... tohle je moje puška. je mnoho takových pušek, ale tahle je moje. bez svojí pušky nejsem nic. beze mně není moje puška nic. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Už vidím vyplašených vojnofilov, ako im pri záverečných titulkoch z xichtu zlieza maskovanie a odlietavajú umelohmotné frčky. Toto nieje vojnový film! "Je to príbeh o mužovi, ktorý veľa rokov strieľal z pušky a potom, keď ju odložil a chcel pomilovať ženu, postaviť dom jeho prsty si tú streľbu navždy pamätali." Mendes sa opäť raz vyhol megalomanstvu a svojím obrazovým kumštom dokázal sprostredkovať pocity obyčajných vojakov tak silno, že ma noc po filme dva krát strhlo zo spania. Jarhead obsahuje minimálne 3-4 scény, ktorých obrazy v živote nezabudnem. Čo sa týka hercov, tak Gyllenhaalovi fandím už od October Sky. Tu som mu zožral každé gesto a konečne z si čela strhol nálepku "Donnie Darko forever". ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Gyllenhaal jde jako mariňák ostřelovač do války v Zálivu. JARHEAD je pro mě o marnosti dnešního moderního ozbrojeného konfliktu, kde běžný řadový voják znamená úplné nic. Pokud jde do toho nabuzen s tím, že sejme pár nepřátel v boji za vlast a s trochou štěstí pojede s dobrým pocitem zpátky (s takovou idylickou představou bych do toho chtěl jít já) domů, tak ne. Bude se nudit, možná i ztrácet hlavu, pochybovat, přesně jako v tomto filmu. Rok budete žít jak hovado a pak je za 4 dny hotovo, aniž byste jednou vystřelil. Není to o akci, ale spíše psychologii, a tento film (ač peckou jsem ho neshledal) určitě stojí za podívání - celkově podnětné k zamyšlení, plus pár silných momentů. A zahráno hezky. 7,5/10. "The Bible says 'Thou shalt not kill.' But hear this: FUCK THAT SHIT!" ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Zcela jiný, značně sarkastický, pohled na americké vojáky a na válku, ve filmu o frustraci a nudě. Na „cvičišti“ dril, buzerace, ale i motivace. Na „bojišti“ každodenní nejistota, čekání a pozvolný rozklad .... osobních jistot, disciplíny, morálky. Rozhodně velmi zvláštní pocity vyvolává noční poušť ozářená hořící ropou, připomínka o co vlastně v téhle válce šlo. „Každá válka je jiná. Všechny války jsou stejné.“ ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Odstřelovači byli při výcviku trénováni střílet na hlavu, ve skutečnosti však profesionální odstřelovači míří vždy do centra těla. (Thommy91)
  • Během operace Pouštní bouře bylo nejdříve potřeba vyřadit z provozu radarové a protiletecké systémy. Operace začala 17. ledna a za pět dní byla protiletadlová obrana zcela zničena. Následovalo rozsáhlé bombardování Iráku, které trvalo až do 24. února. Samotný pozemní útok koaliční armády trval pouhé 4 dny. Operace skončila 28. února 1991 úspěšným osvobozením Kuvajtu. Součástí koaliční armády vyslané do oblasti Perského zálivu byla také československá protichemická jednotka pod velením plk. Ing. Jána Valo. V první etapě bylo vysláno 169 vojáků, ve druhé etapě byl počet navýšen na 198. Hlavním účelem nasazení samostatného protichemického praporu byla případná likvidace následků chemického útoku a první zdravotnická pomoc postiženým, případně zneškodnění chemické munice. Jednotku postihla jedna ztráta na životě čs. vojáka. (stefji)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama