Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná klasická česká pohádka, která se svou kvalitou téměř dorovná těm nejlepším a nejklasičtějším, a tak patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti pohádek v 70. letech natočeno. Spousta písniček, z toho jedna nesmrtelná, neodolatelný mladý Petr Štěpánek a roztomilá bába kořenářka s podivným, dobře chutnajícím hadem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vilný vládce se slimáky u koutků úst, bílý doktor Dolittle, co mu jede pro něhu s poněkud androgynními rysy a Pepíček Bek cvičící pořadová v tak přiléhavých punčocháčích, až zapochybujete nad původem slova buzerplac. Pohádková klasika s chytlavými písničkami a morbidním koncem sebestředného pana krále. „Kdo má nejkrásnější máry? Já, já, já…“ ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Kotrbová s vietnamskou třpytící se parukou a Štěpánek s fešným "přehozem" na hlavě. Vcelku vydařená pohádka s perfektní hudbou a hlavně úchvatným Jiřím Holým, jehož nádherný hlas i "stylová" vizáž patří k tomu nejlepšímu z této pohádky. Jen mohl místo hada uvařit babu Rosůlkovou, byl by od ní pokoj :-) ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Jako malá Lyli, jsem tuhle pohádku milovala. Díky ní vznikla moje nekonečná touha, stát se modrookou princeznou se žlutýma vlasama (těžce nepravděpodobné). Stojí za zmínku, že již tehdy jsem propadala lásce k zomboušům, i když z mrtvých vstalý Jirka, je na můj vkus málo olezlý. No jo, chutě se tříbily s věkem uživatelky. Z dnešního pohledu velké Lyli, dílko neztrácí nic na pohádkovosti a romantice, jen ty blond vlasy už mě moc nelákají (kecááám). ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak už jenom kvůli těm písničkám je tohle naprostá nádhera! Samozřejmě nejvíc dává - Veď mě loďko kupředu, jedu jedu pro něhu... Tohle sme si s Vezekmínama zpívali, když sme jezdili na protější břeh pro dřevo na voheň :o). Klobouk dolů před všemi herci, kteří zvládli i skvěle zazpívat. Sice to není uplně bez chybičky, ale má to větší koule, než když to zpívá někdo jinej... Tak jako tak je ten dnešní Štědrej den pěkně nakopnutej hned od bóóóžího rána :o) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (20)

  • Když ptáci odlétají pro mrtvou a živou vodu, nemají žádné nádoby. Nemohli tedy vodu doručit Jiříkovi v lahvi. Takovou láhev by stejně neunesli. (Petr.Penicka)
  • Autorem textů k písničkám, které zazní ve filmu, je Eduard Krečmar. V pohádce zazní celkem 14 zpívaných písniček. (Amneris)

Reklama

Reklama