Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zlatovlásku jsem neměl nikdy moc rád v žádné podobě a tahle filmová verze tomu moc nepřidala. Absolutně mi nesedlo obsazení. Nevýrazný princ, nehezká princezna a přímo strašidelný král v podání Jiřího Holého (zahrál to ale skvěle) mě spíše odrazovali. Písničky mně taky moc nebraly, a proto hodnocení skončí u slabých tří hvězd. Alespoň na průměr to vytahuje klasický Erbenův příběh s pěkným poselstvím. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Do klasických pohádek z padesátých a šedesátých let má Zlatovláska daleko, a i v té "normalizační" éře ji zastínily perly jako Tři oříšky pro Popelku a nebo Šíleně smutná princezna, ale pro mě má tenhle Erbenův příběh zvláštní kouzlo. Jednak díky hercům, zvláště křehká, skoro nadpozemská krása Jorgy Kotrbové mi brala dech tehdy i dnes, a druhak díky výtečnému hudebnímu doprovodu. Tohle je jeden z mála filmů, ve kterém mi muzikálová složka nejenže nevadila, ale dokonce jsem se na ni i těšil. A to nemluvím jen o Nes mě loďko ku břehu, ze které se postupem let stala nepřekonatelná klasika hospodského zpěvu. Jestli vás někdy ve dvě ráno vzbudí parta lidí vyřvávajících tuhle tklivou píseň, tak je dost možné, že v ní budu i já. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Co se týče příběhu, tak nemám moc co vytknout, ale zásluhy v tomto případě putují spíš K. J. Erbenovi. Jeho filmové zpracování bohužel dost těžce pokulhává. Triky jsou tak strašně laciné, že je to i na televizní pohádku prostě příliš, obzvlášť v případě viditelných provázků u naprosto tragických loutek. Písničky některé ujdou, ale zas tak dobré, aby mohly hrát 80% stopáže, to tedy nejsou. No a Jiřík, Jiřík mnoho charismatu a důvtipu nepobral. (Ne)logika jeho jednání musí trknout každé dítě starší 12 let. Aspoň že záporák je pořádně zápornej, ovšem ten jeho konec je taky těžce nedomyšlenej (SPOILER: proč Jiříkovi voda nic nedělá a krále okamžitě zabije, to fakt nechápu). Docela zklamání, pamatoval jsem si Zlatovlásku z dětství docela jinak. (HDTV ČT1) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát původně tomu filmu 3 hvězdičky, jenže pak jsem si uvědomila, že to je PRAVÁ POHÁDKA se zámkem, princeznou, hodným králem a zlým králem. Je to pohádka bez lítajících příšer, draků a čertů, zkrátka pohádka pro děti i dospělé. Vždyť to má tolik krásné hudby a pěkných písniček, z některých se staly evergreeny (Líbí mě se líbí...) Ne všechny supermoderní pohádky se dětem líbí. Děcka duše je stejná a pokud se nepřikrmuje absurditama, pak náhled je stejný ať se píše rok jakýkoli. Jedině co mě rozesmálo byla mrkající mrtvola (Jiřík leží na marách a prostě pevně zavřená víčka neustál). Ale toho si samozřejmě dítě nevšimne. Paní režisérka JANEČKOVÁ natočila milou pohádku. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to jedna z nejoblíbenějších českých pohádek, jejíž hudební vložka krásně doplňuje typický pohádkový příběh. Jorga Kotrbová byla nádherná ženská, Štěpánek jako Jiřík byl obrovský sympaťák a pan Holý správný slizoun. Dokázal bych zabroukat nebo dokonce zazpívat hned několik písniček a to je na film, který jsem viděl za posledních 10 let tak 2x, dost působivé. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Petr Štěpánek (Jiřík) uvedl, že film se u nás přibližně patnáct let nesměl vysílat, protože v té době už měl Jan Tříska zákaz vystupovat, takže zakázali vše v čem se vyskytoval. Ale třeba v Sovětském svazu se film vysílal, přičemž odtamtud chodily Štěpánkovi děkovné dopisy. (JoranProvenzano)
  • Natáčeno na zámcích Červená Lhota a Sychrov. (M.B)

Reklama

Reklama