Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka na moravské lidové motivy. Copak to mladého truhláře Čeňka trápí? Jestli v tom trápení nemají náhodou prsty čarovné síly… Mladý truhlář Čeněk (M. Sobotka) měl jedno trápení. Ve dne byl jako mátoha a v noci ho něco trápilo, dusilo, nemohl spát. Měl rád mladou Kačenku (D. Morávková) z hostince, ale ta byla taky tak mátožná a její máti jim svatbu nechtěla povolit. A kdyby Čeňkovi dobrotivý vodník (S. Zindulka) neporadil, jak se zbavit prokletí, byl by snad spal dodnes… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pohádky v nářečí mají často sklon být divné. Takhle působí mile. Scéna v hospodě, Elis označená za sterilní verzi moravského folklóru, pro mě byla nejlepší scénou celé pohádky a i za tu sterilní verzi hudby a tanců jsem byla nakloněna čtvrté hvězdě. Zápletka s cikánkou byla poněkud zbytečná a hlavně představitel hlavní působil spíš akademicky, než jako člověk s těžkým spánkovým deficitem. Zkrátka chlapec šanci na čtvrtou hvězdu pohádce zachrápal. ()

Ezis 

všechny recenze uživatele

Pěkná a napínavá klasická pohádka s překvapivým rozuzlením. Ale když přijde na valašská specifika, dost pokulhává. Je to taková pražská hra na Valašsko. Tomu, kdo by se chtěl "podívat na Valašsko", doporučuju spíš si najít na YouTube vystoupení Bartošova souboru (třeba Odzemek) nebo Vsacanu. Anebo se podívat na Pohádku svatojánské noci. Tam se sice nemluví po valašsku, ale ono je to možná lepší než v Noční moře, protože tady se sice po valašsku mluví, ale z úst pražských herců to zní nepřirozeně. (Protože valašské nářečí nespočívá jen v tom, že se místo "svou lavici" řekne "svú lavicu", jde také o melodii, znělost souhlásek apod.) Kromě toho na valašskou hudbu byl angažován Slovácký krúžek (?!) a jejich hudba není úplně dobře nahraná, takže nemá to správné kouzlo ani grády. A tanečníci tancují jen tak mimochodem, no zkrátka scéně v hospodě úplně chybí valašský temperament. Po shlédnutí téhle pohádky jsem si řekla, že se ani nedivím těm Čechům, co se smějí moravskému folkloru, když se k nim dostane jen takováhle sterilní verze. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Moravská pohádka a ještě v nářečí. Taková jen málokdy zklame. Škoda, že právě taková nebyla točena víc ve skanzenu než v ateliérech, dobré exteriéry tomu vyloženě chyběly. Pravda, dějová zápletka je taková až moc jednoduchá, ale někdy v jednoduchosti je krása. Jak zpívá Jarek: Mohlo to být lepší, nebylo to špatné... ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Stolar Cenek nemuze v noci spat a ve dne pracovat. Trapi ho mora Je bez penez a aby si mohl vzit krasnou mladou senkyrku Kacenku musi schnapnut tu potvoru. Studiova pohadka se zpevy a tanci v nejakem severomoravskem nareci je prekvapive povedena a Dana Moravkova je moc hezka.Rozuzleni je zajimave, pak se vzali a byli stastni.Je to na YT. ()

Reklama

Reklama