foto

Věra Koktová

  • nar. 1.4.1926
    Košice, Slovensko, Československo
  • zem. 25.7.2013 (87 let)
    Podbořany, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Věra Koktová se narodila 1. dubna 1926 v Košicích. V roce 1951 absolvovala pražskou DAMU a ještě za studií statovala v Národním divadle, Divadle na Vinohradech a hrála ve školní scéně DISK. Po konci školy své umělecké působení spojila až do svého odchodu na odpočinek jen s jednou pražskou scénou, libeňským Divadlem S. K. Neumanna (1. srpen 1951 – 31. srpen 1989), dnes Divadlo pod Palmovkou.

Věra Koktová se vypracovala v charakterní herečku, jež na libeňské scéně ztělesňovala rozličné velké i malé úlohy v českém a světovém klasickém i moderním repertoáru. Malou postavu a charakteristický rysy obličeje doplňovala o pečlivý hlasový projev. Roku 1959 dvakrát hostovala v Národním divadle.
 
Z desítek her a inscenací, v nichž Věra Koktová vystoupila, uveďme alespoň tituly „Lucerna" (Hanička), „Naši furianti" (Verunka), „Bobří kožich" (Adelheid), „Fidlovačka" (Dorotka), „Racek" (Máša), „Veselé windsorské paničky" (Anička), „Ze života hmyzu" (Apatura a Jepice), „Othello" (Desdemona), „Zločin a trest" (Soňa), „Medea" (Sbor), „Třetí zvonění" (Bábi), „Cyrano z Bergeracu" (Líza), „Marie Stuartovna" (Markéta), „Škola pomluv" (Maxwellová), „Smrt obchodního cestujícího" (Žena), „Hodina H" (Marta), „Žebrácká opera" (Betty), „Osudy dobrého vojáka Švejka" (Katy), „Romeo a Julie na konci listopadu" (Marta), „Ostře sledované vlaky" (Paní Svatá), „Tři na lavičce" (Ambra), „Tobě hrana zvonit nebude" (Zorka Kadlecová) ad.
 
V českém filmu se poprvé představila v dobách svých hereckých studií jako vězeňkyně v Terezíně ve filmu Alfréda Radoka DALEKÁ CESTA (1948). Český film však nikdy Koktové nedal příležitost se lépe uplatnit, než v malých roličkách.

V 50. letech byla ženou v DIVOTVORNÉM KLOBOUKU (1952), dělnicí Vlastou v komedii SLOVO DĚLÁ ŽENU (1952), milou portýra Mařenou v DOBRÉM VOJÁKU ŠVEJKOVI (1956), hostinskou v komedii FLORENC 13:30 (1957) a Slávkou v dramatu ŽIVOT PRO JANA KAŠPARA (1959).

Šedesátá léta ve filmu prožila jako učitelka (KOUZELNÝ DEN, 1960), manželka Helena (LIDÉ JAKO TY, 1960) a Mery (KOTRMELEC, 1961), paní Černá (POKLAD BYZANTSKÉHO KUPCE, 1966) a ředitelka školy (NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA, 1968). V 70. a 80. letech hrála jen pár epizodek.
 
Během normalizace se představila v úlohách úřednice na poště v Machově kriminálce NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH (1970), vedoucí květinářství v komedii TŘI NEVINNÍ (1973) Josefa Macha, přísedící soudu Havránkové v Traplově dramatu TOBĚ HRANA ZVONIT NEBUDE (1975) a i vedoucí Sběrných surovin v komedii Jiřího Hanibala NEOHLÍŽEJ SE, JDE ZA NÁMI KŮŇ! (1979).

Ve druhé normalizační dekádě se převtělila do rolí sekretářky Evičky (mluví Jana Andresíková) v Hanibalově VÍKENDU BEZ RODIČŮ (1981), pokladní v komedii SRDEČNÝ POZDRAV ZE ZEMĚKOULE (1982) Oldřicha Lipského, sousedky v Zábranského filmu TÍSŇOVÉ VOLÁNÍ (1985), referentky z ministerstva v Kleinově JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT (1987) a ženy z bednárny v příběhu PRAVIDLA KRUHU (1987) Miroslava Balajky.
 
A v 90. letech byla sestrou Renoirovou v komedii TRHALA FIALKY DYNAMITEM (1992) Milana Růžičky a po roce 2000, deset let před smrtí, uklízečkou v nemocnici ve snímku Dušana Kleina JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI (2003).

Hrála taktéž v hraných krátkometrážních (poštovní úřednice – OKAMŽIK, SPOJÍM!, 1961 a matka – HROZNÉ DÍTĚ, 1962), studentských (žena na toaletě – HODNĚ ŠTĚSTÍ!, 1976) a zahraničních (MUTTERS COURAGE a TOM EST TOUT SEUL) projektech. Byla třikrát vdaná. Poprvé za lékaře a spisovatele Miroslava Holuba (1923 – 1998), poté jako Věra Režná a Věra Mikšová. Jejím jediným synem byl filmový žurnalista Radovan Holub (*1949).
 
Častěji – než v rozhlase („Vaska Trubačov a jeho kamarádi", „Vajíčko", „Hříchy pro posluchače rozhlasu" atp.) a v dabingu (POVÍDKA O POLICAJTOVI atd.) – se Koktová objevovala v televizních filmech (např. PRINC CHOCHOLOUŠ, SLEČNA RAJKA, OHNIVÉ ŽENY, ZÁVRAŤ, PRAŽÁK aj.) a seriálech (ELIŠKA A JEJÍ ROD, JANA EYROVÁ, CHALUPÁŘI, MUŽ NA RADNICI, OKRES NA SEVERU, MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ, DRUHÝ DECH, CHLAPCI A CHLAPI, JOSEF A LY či LETIŠTĚ).

Byla nositelkou Ceny Senior Prix (1996) a řadu let vyučovala na Lidové škole umění v Břevnově. Jejími žáky byli např. Jan Teplý, Milena Steinmasslová i Zuzana Vejvodová. Věra Koktová zemřela náhle po kratší nemoci 25. července 2013 v Léčebně dlouhodobě nemocných v Podbořanech u Žatce.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2004 Jak básníci neztrácejí naději
Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Nadměrné maličkosti: Stavovské rozdíly (TV film)
Vražda kočky domácí (TV film)
2002 Poslání s podrazem (TV film)
1997 Doktor Munory a jiní lidé (TV film)
O vílách Rojenicích (TV film)
Pražák (TV film)
1996 Dědo, čaruj (TV film)
1995 Kníže Václav (TV film)
Mutters Courage
Tom est tout seul
1993 Noční mora (TV film)
1992 Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
Komu šplouchá na maják (TV film)
Noc pastýřů (TV film)
Pohádka o prolhaném království (TV film)
Trhala fialky dynamitem
1991 F - E - D - A (TV film)
1990 O Radkovi a Mileně (TV film)
Závrať (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Rakovina vůle (TV film)
Sáňkování není povoleno (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Loď (TV film)
O houslích krále snů (TV film)
Pravidlá kruhu
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Bar Nevada (TV film)
Pavouk se smaragdovýma očima (TV film)
1985 Drahý Bedřichu (TV film)
Tísňové volání
1984 O líné Nitce a prstýnku s rubínem (TV film)
1983 Katapult
O bílém jadýrku (TV film)
Ohnivé ženy (TV film)
1982 Karlův most (TV film)
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
Měsíční tónina (TV film)
Víkend bez rodičů
1980 Černé světlo (TV film)
1979 Martinec a ti druzí (TV film)
Neohlížej se, jde za námi kůň!
Poslední koncert (TV film)
1978 Čarovné prstýnky (TV film)
Julie pod balkonem (TV film)
Slečna Rajka (TV film)
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Hodně štěstí! (studentský film)
Panenka z vltavské tůně (TV film)
Petřička (TV film)
1975 Čertova nevěsta (TV film)
Tobě hrana zvonit nebude
1974 Dům Doni Bernardy (TV film)
Princ Chocholouš (TV film)
Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
1973 Tři nevinní
1972 Opory společnosti (TV film)
1971 Madame Sans-Géne (TV film)
Muzikant (TV film)
Pomsta (TV film)
1970 Na kolejích čeká vrah
1969 Dvě Cecilky (TV film)
O hradu Zásadce (TV film)
1968 Nejlepší ženská mého života
1967 Jak se stal Matěj Cvrček doktorem (TV film)
Malá Dorritka (TV film)
Studie jednoho strachu (TV film)
Ženitba (TV film)
1966 Čertouská poudačka (TV film)
Poklad byzantského kupce
1965 Lysistrata (TV film)
1963 Barnabášek (TV film)
1962 Hrozné dítě
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Kotrmelec
Okamžik, spojím!
1960 Kouzelný den
Lidé jako ty
1959 Život pro Jana Kašpara
1957 Florenc 13,30
1956 Dobrý voják Švejk
1952 Divotvorný klobouk
Slovo dělá ženu
1949 Daleká cesta

TV seriály

2006 Letiště (TV seriál)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
1995 Nováci (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1990 Trojlístek (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 My všichni školou povinní (TV seriál)
Viníci (E11)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Kočka (E08)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Důvěra (E07)
Přelíčení (E02)
Důtka s výstrahou (E01)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Starosti se ženami (E12)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Sokové (E04)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1971 Rozsudek (TV seriál)
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Hostinský (E04)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace