foto

Vadim Petrov

  • nar. 25.3.1932 (85 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Při vytváření nového uměleckého díla (v rozhlase, televizi a filmu) se hudba sice stává jen jednou z uměleckých složek, avšak plní zcela samostatnou a nezaměnitelnou funkci. Jediná totiž umí nezávisle a kontraproduktivně vyjadřovat vnitřní pocity a dojmy, které jsou jinak nesdělitelné."

Tatínek - známý žižkovský lékař Vadim V. Petrov - byl ruský emigrant, který pocházel ze starobylého šlechtického rodu Repninů–Rěpninských a do vínku mu přinesl s rodovou tradicí sahající do 9. století i historický erb. Matka Adéla, rodačka z Turnova, byla sólistkou pěveckého sboru Pražských učitelek. Jedny z prvních skladeb, které Vadim Petrov napsal, byly „Biblické písně" pro svoji matku, které veřejně provedla v kostele Panny Marie ve Staré Boleslavi a kdy mu osobně poblahopřál i náš významný skladatel J. B. Foerster. Raná výchova byla rozdělena mezi návštěvy koncertů, zkoušek pěveckého sboru a pravoslavných mší s prarodiči. Dědeček z matčiny strany, vrchní berní ředitel, pocházel z Železného Brodu a pravidelně ho brával do podhůří Krkonoš.

V šesti letech začal hrát na housle, později přešel ke studiu klavíru u profesorky L. Hedrychové a studiu hudební teorie u profesora J. Gabriela – žáka českého skladatele Zdeňka Fibicha. Na léto a víkendy jezdil s rodiči do vily v Novém Vestci, kde se v roce 1945 u regenschoriho J. Klazara začal učit hrát na varhany, stejně jako jeho nejúspěšnější žák Václav Trojan, později profesor na akademii. Po nekonečných hodinách u klavíru a prvních skladatelských pokusech na obecné škole byl přijat do Ruského gymnázia na Pankráci, kde se v letech 1944-1951 krom ruštiny podrobně seznamoval s ruskou hudební kulturou. Zpíval ve školním sboru, který později dirigoval. Upravoval písně na ruské i české texty a začal se po odborné stránce připravovat na Akademii múzických umění.

Na AMU byl přijat ke studiu skladby a hry na klavír. Učiteli mu byli významní hudební skladatelé – např. prof. Kabeláč a prof. Řídký. Studium završil v roce 1956 symfonickou básní Vítkov – o vítězství husitů nad císařem Zikmundem. Již během studií většinu volného času věnoval souborům lidové umělecké tvořivosti, kde poznal krásu českých, moravských a slovenských lidových tanců a písní a které zásadně ovlivnily jeho další vývoj a praxi. Po škole začínal v Městském domě osvěty hl. m. Prahy, ve kterém se časem vypracoval až na vedoucího oddělení Lidové zábavy, kde se rázem ocitl v reálném životě společnosti a musel zvládnout vše od vítání narozených dětí, přes různé svátky, hudební kavárny až po provozování smuteční hudby. Poznal život hudebníků z povolání a mnoho vynikajících kapel.

Od mládí byl zaujat světem dějové fantazie a představ, a to jej také přivedlo do oblasti rozhlasových, televizních i filmových tvůrců. V roce 1958 založil v Evropě ojedinělou školu pro taneční hudbu a jazz pod názvem Lidová konzervatoř (po získání souhlasu dědiců nese od roku 1990 název Konzervatoř Jaroslava Ježka) a která připravovala lidové hudebníky pro kvalifikační zkoušky. Se svým kvalitním pedagogickým sborem, který kolem sebe Vadim Petrov soustředil, poskytovala velmi solidní vzdělání, a brzy přerostla rámec osvětového zařízení. Ve čtyřletém studiu nabízela vzdělání v oblasti skladby, aranžování, dirigování, hry na hudební nástroje se zaměřením na jazz, zpěv, scénický i společenský tanec a herectví pro tzv. divadla malých forem.

Vznikla podle ní škola v Bratislavě, Plzni, originální učební osnovy pronikly také do škol v cizině. Z Konzervatoře vzešla celá řada českých umělců populární hudby. Po roce 1968 byla Petrovovi zakázána veškerá umělecká činnost. S pomocí známých po čase nastoupil místo profesora na Konzervatoři J. Deyla pro mládež s vadami zraku, kde založil unikátní dívčí pěvecké kvarteto „Carmina lucis". Zpívalo jím upravené i zkomponované písně a inspirovalo spisovatelku M. Zinnerovou ke scénáři pro film CHVÍLE PRO PÍSEŇ TRUBKY (1980). Byl to také jediný film, ve kterém Vadim Petrov osobně účinkoval. V roce 1976 se vrátil na Pražskou konzervatoř, kde jako profesor působil až do roku 1992. Syn Vadim Petrov (1957) studoval klasickou kytaru a v 1. polovině 90. let zastával řadu funkcí na Úřadu vlády ČR.

Výběr z ocenění: 5x cena Prix Bohemia, ČSSR – za hudbu k rozhlasovým hrám, 4x cena z festivalu filmů resp. festivalu animovaných filmů pro děti Gottwadlov, 1987 Cena Svazu československých skladatelů za celoživotní tvorbu, 2001 Zlatá deska Supraphonu, 2003 Platinová deska Supraphonu, 2015 Zlatá cena OSA (Ochranného svazu autorského). Ceny z Tokia, Monte Carla, Madridu, Berlínu, Moskvy i kanadského Banffu.

Marek "džanik" Janík

Skladatelská filmografie

Filmy

2011 Krtek
2007 Hodina klavíru (TV film)
2005 Hurvínkova kouzelná flétna (divadelní záznam)
2002 Pohádka z ostrova Man (TV film)
2001 Brnění a rolničky (TV film)
Cesta do Benátek
2000 Český Robinson (TV film)
1999 Nenávist (TV film)
Silák a strašidla (TV film)
1998 Jak přišli kováři k měchu (TV film)
Kouzelný šíp (TV film)
Lolinka a kníráč (TV film)
O Johance s dlouhými vlasy (TV film)
Smůla (TV film)
Tajemství mořské panny (TV film)
1997 Cyprián a bezhlavý prapradědeček (TV film)
Červený kamínek (TV film)
Film FAMU
Jak vyléčit Ježibabu (TV film)
O vílách Rojenicích (TV film)
O zlé a dobré vodě (TV film)
První a poslední (TV film)
Vojtík a duchové (TV film)
1996 Dědo, čaruj (TV film)
Jakub a Modřínka (TV film)
Není houba jako houba (TV film)
O princi Truhlíkovi (TV film)
1995 O kumburské Meluzíně (TV film)
O moudré Sorfarině (TV film)
Poutníci (TV film)
Princ z pohádky (TV film)
Ty, ty, ty, Moneti! (TV film)
Vodnická čertovina (TV film)
1994 Hrad stínů (TV film)
Hvězdopravcův dar (TV film)
O zlatém pokladu (TV film)
Pozor na Kozoroha (TV film)
Třetí noc pro čaroděje (TV film)
Zapomenuté tváře (TV film)
1993 Česká muzika (TV film)
Dick Whittington (TV film)
Noční mora (TV film)
O zázračné mouše (TV film)
1992 A jsou li tu andělé? (TV film)
Evangelium podle Pastýřů (TV film)
Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
Pastýř a princezna (TV film)
Pravda a lež (TV film)
Světýlka z blat (TV film)
Vida, jak ten den hezky začíná (TV film)
Vítr na konci léta (TV film)
1991 Ariadnina niť (TV film)
Kámen v okně (TV film)
Král a zloděj (TV film)
Krásná čarodějka (TV film)
Osudné dveře (TV film)
O třech stříbrných hřebenech (TV film)
Policajti (TV film)
Princezna za dukát (TV film)
1990 Ahmed a Hazar (TV film)
Démantový déšť (TV film)
Hádanice (TV film)
Kdo dostane burák? (TV film)
O hloupé havířce (TV film)
O nebojácné Bětce (TV film)
O Radkovi a Mileně (TV film)
Pernikářka a větrný mládenec (TV film)
Princezna Slonbidlo (TV film)
Zmatky kolem Katky (TV film)
1989 Fubu (TV film)
Králíci nemají jména (TV film)
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
O kouzelné šišce (TV film)
O podezíravém králi (TV film)
Romance o vodníkovi (TV film)
Tobogan
Víš jak zpívá zvonek...? (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
Zemřeš, kdy budeme chtít (TV film)
1988 Dvojčata (TV film)
Chlop a róba
Krátký příběh
Motanice (TV film)
Naděje má hluboké dno (TV film)
O zrzavé Andule (TV film)
Sedm sestřiček (TV film)
Tomáš a Markéta (TV film)
1987 Jak se princ učil řemeslu (TV film)
Kouzelný cedníček (TV film)
O Háderunovi a víle Elóře (TV film)
O houslích krále snů (TV film)
Sedmé nebe
Střecha nad hlavou (TV film)
Talismany (TV film)
Úsmev diabla
1986 Bratr a sestra (TV film)
Jsou určité hranice (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
O Popelákovi (TV film)
O rybáři a rybce (TV film)
Osudy dobrého vojáka Švejka
Pavouk se smaragdovýma očima (TV film)
Peníze a krev (TV film)
Pohádka o lidské duši (TV film)
Pohádka z Kampy (TV film)
Principálka (TV film)
Statečný Azmun (TV film)
Vděčná zvířátka (TV film)
1985 Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Made in publicity
O Rozárce a zakletém králi (TV film)
Případ ukradených vědomostí (TV film)
Pták Žal (TV film)
Putování za měsíční nitkou (TV film)
1984 Budulínek Mandelinka (TV film)
Čertův švagr (TV film)
Figarova svatba (TV film)
Když slunce ztratí sílu léta (TV film)
Letní pohádka (TV film)
O statečném Vladislavovi (TV film)
Příběh o statečném Vladislavovi a věrné Elišce
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
Už se nebojím
Záviš a Kunhuta (TV film)
Zlaté kapradí (TV film)
1983 Darmošlap z Nemanic a princezna Terezka (TV film)
Kmotři z blat (TV film)
Na semaforu zelená (TV film)
Nevěsta z obrázku (TV film)
O bílém jadýrku (TV film)
O hodném Fridolínovi a zlé Józe (TV film)
O velkém nosu (TV film)
O zakletém hadovi (TV film)
Pohled do nekonečna (TV film)
Rohy (TV film)
Únosy bez výkupného (TV film)
Velká kočičí pohádka (TV film)
1982 Architekt Zítek (TV film)
Čas strachu a statečnosti (TV film)
Farma (TV film)
Hraj, jak kvetou stromy (TV film)
Ladislav Stroupežnický (TV film)
Lukáš
Maratonský běh (TV film)
Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
O labuti (TV film)
Pravda neroste na višni (TV film)
Šéfe, to je věc! (TV film)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
Tři spory: Spor herečky Kvapilové (TV film)
Vyzvání na cestu (TV film)
1981 Beskydská epizoda (TV film)
Černé etudy (TV film)
Drž se rovně, Kačenko (TV film)
Jak se peče štěstí (TV film)
Královna bludiček (TV film)
Neuvěřitelný příběh (TV film)
Nezralost (TV film)
Pošťácká pohádka (TV film)
Pueblo (TV film)
Řetěz
S mazanečkem do pekla (TV film)
Spor o Timura (TV film)
Škola hrou (TV film)
Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
Velikánský banánový dort (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
Zuzana je naše (TV film)
3x denně kapku rosy (TV film)
1980 Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
Holubník (TV film)
Chvíle pro píseň trubky (TV film)
O Ptáku Ohniváku (TV film)
Trnové pole
Útěky domů
Zrození času
1979 Causa Králík
Cvrček a basa
Cvrček a bombardón
Cvrček a pila
Cvrček a slepice
Hastrmanská povídačka (TV film)
Hořká slza radosti (TV film)
Modrá planeta
Štvanci (TV film)
Všichni za jednoho (TV film)
Zpíváme si (TV film)
1978 Adriana (TV film)
Cvrček a housličky
Cvrček a pavouk
Cvrček a stroj
Čarovné prstýnky (TV film)
Farma na konci světa (TV film)
Já nechci být víla (TV film)
Kondor létá vysoko (TV film)
Na co si dneska hrajeme (TV film)
Perly: Hadí dar (TV film)
Pohádka o ebenovém koni (TV film)
Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
Sněhurka (TV film)
Vynález (TV film)
1977 Blaťácká povídačka (TV film)
Čas polomů a štěpů (TV film)
Děti mají zpívat (TV film)
Já bych se tak ráda vdávala (TV film)
Janovi lidé (TV film)
Kam uhnout očima (TV film)
Návštěva z vesmíru (TV film)
Oheň ve dřevě (TV film)
Okénko pro zvědavé (TV film)
Svědomí běžce (TV film)
Uloupený smích (TV film)
Žhavá stezka (TV film)
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Bylo, nebylo (TV film)
Druhé křídlo (TV film)
Košiláček
Maškaráda (TV film)
Moje sestra je cvok (TV film)
O stříbrném kamínku (TV film)
O Terezce a paní Madam (TV film)
Panenka z vltavské tůně (TV film)
Petřička (TV film)
Stáří devatenáct (TV film)
Vedlejší cesta (TV film)
Záměny (TV film)
1975 Čertova nevěsta (TV film)
Hodinky šly pěšinkami (TV film)
Krtek a buldozer
Ten kůň musí pryč (TV film)
Typicky ženská reakce (TV film)
Zlatá přadlena (TV film)
1974 Dopisy pro Jaszka (TV film)
Jakub Arbes
Kouzelné klubíčko (TV film)
Krtek a zápalky
O Emínce a Havlíčkovi (TV film)
Otesánek (TV film)
O vynálezci snů (TV film)
Padla kosa na kámen (TV film)
Poštovní schránka (TV film)
Princ Chocholouš (TV film)
Vlajky na věžích (TV film)
1973 Jak se dělá knížka (TV film)
Nejpozději do 1.září (TV film)
Skleněná panna (TV film)
Táto už je čas (TV film)
1972 Hrdinové z pohádek (TV film)
Jak se dělá bačkůrka (TV film)
Jak se dělá hrneček (TV film)
Jak se dělá rohlíček (TV film)
Svatá noc (TV film)
Trojlístek (TV film)
V těžkých dnech (TV film)
1971 Hračky naší Kačky (TV film)
Renata (TV film)
1969 Čertův švagr (TV film)
Den života
Dick Whittington (TV film)
Dvě Cecilky (TV film)
Kusejr to byl talent
O hradu Zásadce (TV film)
O statečném Petrovi (TV film)
Princezna Lada (TV film)
První láska (TV film)
1968 Letní dostaveníčko (TV film)
O pyšné princezně (TV film)
1967 A.S.Puškin (TV film)
Jak se stal Matěj Cvrček doktorem (TV film)
Malá Dorritka (TV film)
Pohádka o Ivánkovi a Alenušce (TV film)
Pohádka o panence v trávě (TV film)
Pohádka o pejscích (TV film)
Země slunce a šafránu (TV film)
1966 Co už umíme
Evženie Grandetová (TV film)
Fotopovídání
Ledová královna
Pohádka o velblouďátku (TV film)
Strašidýlko
Zvířátka a Petrovští
1965 Byl jednou jeden kluk
Jonáš a velryba Lízinka
Kytariáda
Modrý vodník
O neviditelném psu
Příběh z koše
V říši zázraků
1964 Akdáhop (TV film)
Cirkus
Dalecí a blízcí (TV film)
Nekonečné mládí (TV film)
Pohádka o ježcích (TV film)
1963 Dobrodružství s holčičkou
1962 Jiskry (TV film)
Pohádka o chlapečku s koloběžkou
Pohádkové noviny (TV film)
1960 Kouzelný domeček (TV film)
Zpěvníček (TV film)

TV seriály

1996 Ďábel v Praze (TV seriál)
1994 Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka (TV seriál)
1985 Ďáblovy peníze (TV seriál)
1984 Jahody na stéble trávy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
Rozchody (E03)
Cesty (E02)
další epizody (4)
Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk prodával vodu (E20)
Jak se Trautenberk chtěl pomstít Krakonošovi (E19)
Jak Trautenberk odvedl horské prameny (E18)
další epizody (8)
1980 Bez ženské a bez tabáku (TV seriál)
Režný chléb (E04)
Chomout (E03)
Dobří chlapi (E02)
další epizody (4)
Postel s nebesy (TV seriál)
Přátelé Zeleného údolí (TV seriál)
1978 Perly (TV seriál)
Příběhy cvrčka a štěňátka (TV seriál)
1977 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk sušil Krakonošovu louku (E12)
Jak šel Trautenberk do hor pro poklad (E11)
Jak chtěl Trautenberk nový kožich (E10)
další epizody (5)
1976 Kominárik a kocúrik (TV seriál)
Pojďte s námi za mámou, tátou (TV seriál)
1974 Krkonošské pohádky (TV seriál)
Jak Trautenberk chtěl Krakonošovo koření (E07)
Jak šel Kuba ke Krakonošovi pro poklad (E06)
Jak Trautenberk vystrojil hostinu pro štěpanického barona (E05)
další epizody (7)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1968 Hopsálek a Hvízdálek (TV seriál)
Hup a Hop (TV seriál)
O vodníku Česílkovi (TV seriál)
1966 Pohádky tety Boženky (TV seriál)
1965 Pohádkový zeměpis (TV seriál)
1963 Krtkova dobrodružství (TV seriál)
1960 Robot Emil (TV seriál)

Dokumentární

2014 Hudební balady Vadima Petrova (koncert)
1991 Ostalis russkimi (TV film)
Vstréča (TV film)
1982 Pražský hrad
1976 Medailon Karla Högera

TV pořady

1964 Vlaštovka (pionýrská) (TV pořad)

Herecká filmografie

Filmy

2007 Hodina klavíru (TV film)
1980 Chvíle pro píseň trubky (TV film)

Dokumentární

2014 Hudební balady Vadima Petrova (koncert)

TV pořady

2014 Český Slavík Mattoni 2014 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(28)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace