Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mám strašně rád filmy o I. světové válce. Asi i raději než z jakékoli jiné války. Škoda, že jich je tak málo a ještě méně těch dobrých. Bitva o Hill 60 pro mě byla obrovským překvapením, kde Australané (cože?) ukázali, že jim tohle bojiště není cizí a představili realistický, parádní příběh nacpaný pod zem, který byl k tomu navíc hodně napínavý. 85% ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Australani nebyli žádní přizdisráči.Hlína (doslova) by byla,kdyby jim to tam práskli na Silvestra.Nepamatuju kdy sem naposled viděl tak dobrý ratatata-bum film.Milostná linie nebyla vůbec otravná,ba naopak působila osvěžujícně a člověk aspon' na chvilku nemusí myslet na tu špínu a dřinu kolem.Plus krásná hudba a příjemné obsazení.Kopem! http://www.youtube.com/watch?v=BMa5SgNza5w ()

Reklama

Icefist 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde sice nejde v první řadě o samotné válčení, ovšem to mu neubírá na napětí. Ba naopak. Stísněné šachty jako byste měli všude kolem sebe. Já osobně jsem ještě žádný snímek na téma tunelování ve válce neviděl, ale i kdyby už někdo na podobný narazil, tak po shlédnutí tohoto si troufnu tvrdit, že nemůže být zklamán. A kdybych měl vypíchnout jednu jedinou věc, byla by to sakra povedená hudba. Nemám pocit, že by to bylo uplně na čtyry hvězdy, ale při třech taky nemám až tak čistý svědomí. 70 % Oblíbená část- rugby ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu Beneath Hill 60 sa zameriava na partiu baníkov, ktorý sa pokúšajú zvrátiť patovú situáciu na bojiskách prvej svetovej vojny. Náš distribučný preklad - Tichá vojna - je tiež vcelku presný, keďže film stavia na atmosfére, kedy o živote a smrti rozhoduje plameň sviečky a zvuky v podzemí. Nebolo to monumentálne a občas sa vyskytli aj vyslovene televízne momenty, ale surovosť zákopovej vojny sa podarilo vystihnúť dokonale. Lejak, blato, potkany, streľba a žiadna vyhliadka na lepší zajtrajšok idú divákovi kontinuálne pod kožu a nepríjemný pocit ostane aj po záverečnom doslove. . 70% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Australský kapitán Oliver Woodward (Brendan Cowell) přijíždí na spojenecko-německou frontu, aby převzal velení speciální vojenské jednotky, zabývající se kopáním tunelů pod nepřátelskými zákopy. I přes počáteční nedůvěru si brzy získává důvěru svých mužů - a když dostanou nový úkol, zajistit tunely pod strategickým kopcem 60, muži neváhají se svým kapitánem nasadit vlastní život... Tématice tunelů se moc filmů nevěnuje (myslím tím staré dobré tunely, nikoliv ty moderní - těch je naopak plná celá televize) - jestli si dobře vzpomínám, tak snad jen Bollův Tunnel Rats, přičemž Bitva o Hill 60 je kvalitativně trochu jinde (i přesto, že Tunnel Rats je bezkonkurenčně nejlepším Bollovým filmem). Ale tu atmosféru napětí, kterou Bitva o Hill 60 vyvolává, scény - při kterých jsem radši ani já nedýchal, aby nedošlo k prozrazení, a největší řízenou explozi v dějinách - to je něco, co hnedle každý film nenabízí. Navíc i prostředí první světové války není v současné kinematografii příliš obvyklé. Jediné - co bych tomuto filmu vytkl - je až příliš časté použití "flashbacků" - které sice válečnou situaci trochu odlehčovali, ale pro mne působily příliš rušivě.. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)

Reklama

Reklama