Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Australané jsou posedlí vojenskými angažmá svých ANZAC, takže není divu, že o tom i mile rádi točí filmy :) O první světové ale točili (poprvé a) naposled snad Gallipoli a Lehkou jízdu - a to byla 80. léta. Najednou se rozhodli natočit film, ve kterém koně uvidíte asi ve dvou záběrech a slušivé klobouky tak v pěti. Na co by taky byli koně a klobouky horníkům kopajícím 20 metrů pod zemí šachty pro podminování nepřátelských linií? Tam potřebovali jenom kanárky. Postavy sice mohly být (při délce filmu) lépe vykresleny a závěrečný výbuch podstatně méně digitálně zfušovaný, ale i tak se jedná o velice povedené válečné drama zobrazující nepříliš známou tvář první světové války. Btw. nenechte se zmást českým přebalem, na letadlo v celém filmu nenarazíte ;) 80% ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde sice nejde v první řadě o samotné válčení, ovšem to mu neubírá na napětí. Ba naopak. Stísněné šachty jako byste měli všude kolem sebe. Já osobně jsem ještě žádný snímek na téma tunelování ve válce neviděl, ale i kdyby už někdo na podobný narazil, tak po shlédnutí tohoto si troufnu tvrdit, že nemůže být zklamán. A kdybych měl vypíchnout jednu jedinou věc, byla by to sakra povedená hudba. Nemám pocit, že by to bylo uplně na čtyry hvězdy, ale při třech taky nemám až tak čistý svědomí. 70 % Oblíbená část- rugby ()

Reklama

666teen 

všechny recenze uživatele

Ostravšti a i mnozi jini chachaři dulni se můžou jít bodnout. Kam se hrabe plnění Husákova plánu na 150%, na fachu australských wombatů ve flanederském bahně roku 1916. Jejich práce byla korunována úspěchem, v podobě do té doby největšího člověkem vytvořeného výbuchu, když nic netušícím Germánům zmizel pod zadkem onen Hill 60, napěchovaný trhavinou. To, že to byla práce naprosto zbytečná a Hunové zbytky kopce opět brzo dobyli, přesně vystihuje povahu války. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Bitva o Hill 60 je tak trochu jiný válečný film. Film nás zasvětí do světa havířů z Austrálie. Ale jsou zlé časy a první světová válka je v plném proudu. Proto je jejich zručnost využita i na bojišti západní fronty, a to tak, že se podkopají několik desítek metrů pod kopec, který ovládají Němci a ještě jim ho vyhodí do luftu pod jejich vlastníma nohama. Zní to neuvěřitelně že? Pravdou ale je, že tento příběh se skutečně stal. Film je jak válečný, tak obstojí i jako napínavé drama. Nějaké přestřelky tam jsou, a dobře udělané, ale většina děje se odehrává v klaustrofobickém prostředí podzemních tunelů. Děsivě a realisticky na mě působilo i prostředí všech těch sraček a utrpení zákopové války. Závěr odehrávající se kolem výbuchu je pak naprosto nervydrásající. Proč ale v poslední době u většiny válečných filmů spojují dění na frontě a doma? Né že by pasáže odehrávající se před válkou nebyly zajímavé, ale proč tam za každou cenu jsou a tím mi snižují ucelený pocit z válečného děje? A to je taky důvod, proč nedám plný počet. 85%. ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Tento film mi na vlastné počudovanie priniesol samé pozitíva. Určite to bola dobre vedená výprava medzi jednotlivé vojenské jednotky a okupované územia ako aj príjemne ponúknutie austrálskeho prostredia. Najviac sa ma však dotkla výborná dramaturgia, ktorou som ostal zaskočený hneď zo začiatku. S obavou som čakal do kedy táto napätá atmosféra vydrží. Ani po ďalších pribúdajúcich minútach nepovolila skôr naopak z klaustroboficky nebezpečných priestorov sa preniesla na ešte nebezpečnejšie vojnové pole. Celkom dobre zapadlo aj odľahčenie situácií prenesením deja do civilného života, ktoré režisér nenechal napospas, ale aj tam zapojil svoju precíznosť. Všetko to do seba zapadalo a aj keď sa tam neobjavili žiadni známi herci, pôsobilo to ozaj reálne. A nakoniec to bolo pre mňa aj zaujímavé poučenie, pretože zákopovej stratégii v prvej svetovej vojne som vôbec nevedel. Takže zaslúžené 80%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)

Reklama

Reklama