Jeremy SimsScénář:
David RoachKamera:
Toby OliverHudba:
Cezary SkubiszewskiHrají:
Brendan Cowell, Steve Le Marquand, Bella Heathcote, Chris Haywood, Gyton Grantley, Harrison Gilbertson, Thom Green, Jacqueline McKenzie, Alan Dukes (více)VOD (1)
Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)
(více)Recenze (171)
Každý muž sa musí rozhodovať a niesť následky ktoré to bude niesť. A tento príbeh je o mužovi, ktorý musel robiť rozhodnutia počas 1.sv.vojny a to nie ľahké. Rozhodoval sa, a musel žít s dôsledkami svojich úsudkov. Bol mužom, bol tým ktorým sa mal stať, ktorým sa mohol stať.... Keď máš strach sa rozhodovať ,tak si ho určite pozri ()
Ak mám narýchlo vymenovať zopár solídnych vojnových filmov, nie je problém. Pokiaľ by sa však mali týkať iba prvej svetovej vojny, to by už problém bol a pred týmto snímkom by ma nenapadol pravdepodobne absolútne žiaden (možno ruský Admirál, hoci ten o vojne ani nie je). A to je veľká škoda, pretože prvá svetová má podobne ako tá druhá obrovský potenciál a skrýva mnoho kvalitných príbehov, ktoré by si sfilmovanie zaslúžili. Tento film je tomu dôkazom, Austrálčania sa danej témy (o ktorej som vopred popravde nemal žiadnu šajnu) chytili dôstojne a výsledok je vcelku sympatický. A hlavne je to niečo nové, no schválne, napadá vás niečo na tému tunelárov? A nie tých súčasných... Ak by som mal niečo vytknúť tak by to paradoxne boli práve retrospektívne scény v Austrálii z čias spred narukovania, tie mohli byť aj lepšie a o niečo výpravnejšie, aby tak balansovali tento nedostatok vo zvyšku filmu. Mohli sa s tým pohrať viac a dať im väčšiu váhu, takto vyzerali dosť nasilu vložené a hlavne zbytočné - "len aby boli". To je však v podstate iba taká maličkosť, filmu ako takému to nejak zásadne neuškodilo. Mimoriadne silná bola naopak scéna s 16 ročným zdravoťákom, ten trpký humor sa tu naozaj vydaril. Ako sa hovorí, úsmev cez slzy. 4/5 ()
Zvláštní film, nejdříve mě mnohem více bavily flashbacky do Woodyho minulosti. V zákopech byla totiž tma a bahno. A ani to bahno v té tmě nebylo vidět. A tak nějak se nic nedělo. Jenže pak se dít začalo. Když se Woody rozhodoval o Tiffinově životě, šel mi mráz po zádech. Film bez sentimentu, rozmáchlých gest a papundeklové slávy umělých hrdinů. ()
Australský kapitán Oliver Woodward (Brendan Cowell) přijíždí na spojenecko-německou frontu, aby převzal velení speciální vojenské jednotky, zabývající se kopáním tunelů pod nepřátelskými zákopy. I přes počáteční nedůvěru si brzy získává důvěru svých mužů - a když dostanou nový úkol, zajistit tunely pod strategickým kopcem 60, muži neváhají se svým kapitánem nasadit vlastní život... Tématice tunelů se moc filmů nevěnuje (myslím tím staré dobré tunely, nikoliv ty moderní - těch je naopak plná celá televize) - jestli si dobře vzpomínám, tak snad jen Bollův Tunnel Rats, přičemž Bitva o Hill 60 je kvalitativně trochu jinde (i přesto, že Tunnel Rats je bezkonkurenčně nejlepším Bollovým filmem). Ale tu atmosféru napětí, kterou Bitva o Hill 60 vyvolává, scény - při kterých jsem radši ani já nedýchal, aby nedošlo k prozrazení, a největší řízenou explozi v dějinách - to je něco, co hnedle každý film nenabízí. Navíc i prostředí první světové války není v současné kinematografii příliš obvyklé. Jediné - co bych tomuto filmu vytkl - je až příliš časté použití "flashbacků" - které sice válečnou situaci trochu odlehčovali, ale pro mne působily příliš rušivě.. ()
Příběh o tom, kdo koho dřív podkope, se u mě řadí do nej filmů z první světové. Skvěle vypadá, obsazený není špatně, snad vyjma první půlhodinky slušně vtáhne do děje, vrcholí v památný den 7.6.1917 - "Messines Ridge exploze". Dobře přiblíží jak impozantní podzákopovou složku onoho konfliktu, tak i pat na západní frontě a samu cestu vojáka, zde z řad australanů. ()
- V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)
- Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)
- Scény z Austrálie i Belgie byly natáčeny v Townsvillu v Austrálii a v jeho přilehlém okolí. Scény z podzemí byly natáčeny 'indoor' v umělých tunelech zkonstruovaných přímo pro film (z finančních a bezpečnostních důvodů). (Dzegr)