Reklama

Reklama

Studená ryba

(festivalový název)
  • Japonsko Cumetai nettagjo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mistr bizarních vizí Sion Sono po fenomenálním eposu o lásce, náboženství a úchylkách Pod vlivem lásky (Love Exposure) přináší další osobitou reflexi soudobé japonské společnosti. Tentokrát servíruje šílenstvím, sexem, religiozitou a násilím překypující pohled do života masových vrahů. Rodina i kariéra uťáplého majitele obchodu s tropickými rybami se zásadně promění po příchodu kolegy, který se spolu se svou náruživou ženou oddává zabíjení lidí. Režisérův rukopis vyznačující se vypjatou emocionalitou a burleskní karikaturou nechává vyprávění balancovat na hraně choré fantazie a kousavé satiry. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

mokrasek 

všechny recenze uživatele

Studený čumák je znepokojující, poutavý, založený na skutečném příběhu, tento film není pro slabší, tento film je pro oko náročného diváka. Masterclass při budování a udržování napětí.Temná fúze horroru a komedie přes pár gore i úsměvných scének provádí diváka experimentem lidského chování. Co to způsobí, když se namíchá mírný muž středního věku se sériovým vrahem – „zneviditelňovačem“? Přece studená ryba. Na konci vás čeká mrazivý výsledek. Klíčová moc tvůrce filmu přesně dosahuje sledovaného záměru – cítit se tak, jak to chce on. Jsou tam scény, které se vracejí do mé mysli jako flash efekt z LSD. Co udělalo ze seriózního, pokorného, utiskovaného „tuláka po hvězdách“ a tichého přizdisráče řádící bestii s narušenou hranicí příčetnosti? Peníze, šikana, bezvýchodnost situace(?), disfunkční rodina se vzpurným teenagerem a znuděnou, nenaplněnou manželkou, chovající se v posteli jako studená ryba(?), „energetický upír“ s veselou až nechutnou povahou, hyper-přátelský, leč psychopatický tyran-zabiják Murat s jeho zvráceně perverzní, mravně otrlou cyničkou Aiko(?)… Ano, je to jeden z těch filmů, po kterém se budete cítit možná otupěle, leč určitě stojí za shlédnutí. Není radno se trápit, rozpitvávat, co tím autor myslel. Film nabízející pohled do bizarního a hrůzného zákoutí lidské mysli, vyvolá nejspíš zmatek komu fandit… Sono, spolu s Takešim Kitanou a Takashi Miikem, je jedním z nejvíce vzrušujících mistrů tohoto žánru, zasloužícího si možná zařazení do „své“ (nové?) kategorie pro udílení Oskarů. Každopádně film strčí do zadku kdejakou velesqělou americkou sračku. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Ti Japončíci jsou vážně ujetí. Nejdříve nám naservírujou neskutečně nudnou hodinu věnovanou akvaristice, aby se podléze film proměnil v brutální řezničinu. No některé pasáže byly opravdu výživné, jako celek to ale nenadchlo. ()

HanzoBureshi 

všechny recenze uživatele

Masoví vrazi v podání legendárně nejpodvratnějšího tvůrce Sona znamená, že je to opět další snímek, který nezná hranice, a pro některé diváky to bude skutečný horor vydržet ten masakr sledovat. Snímek si mě klasicky získal hned v úvodu, kde tu máme tentokrát rodinku vlastnící akvárium. Nevím jak to ten Sono dělá, když mě jen tyto obyčejné scény přilepí k obrazovce. Hned tu máme naprosto skvělé postavy, skvělé kamery, výbornou příhodu a dialogy, takže už stačilo jenom čekat na zjevení hlavního bodu příběhu. Když ten moment nastal, tak mi bylo hned jasné, že takovou masovou brutalitu už člověk možná nikdy nespatří, protože je to pro mě vskutku nejnásilnější film vůbec. Hned po tom bylo trochu jasné, že se ta situace bude několikrát opakovat, takže aby to režisér nějak vylepšil, tak příběh byl opět klasicky opepřen spoustu erotickými scénami, plus k tomu přidat nějaké úchylné a ujeté pasáže, a je z toho opět originální dílo. Herecké obsazení bylo opět skvělou volbou. Micuru Fukikoši se na tatíka hodil skvěle, Denden docela dobrý, Megumi Kagurazaka a Asuka Kurosawa byli naprosto dokonalé. Mé hodnocení: 9/10 ()

FIKI69 

všechny recenze uživatele

Tak osobně mám s tímto filmem velký problém proti zbylým komentářům. Jako dívat se na úchylné vůbec ničím nezajímavé a velmi hodně nesympatičtí Japonce pak se dívat na znásilňovaní nepřitažlivých Japonek a to neříkám když náhodou to postíte někomu kdo třeba není uchyl tak velice nepříjemné. Ty vaše brutální scénky tak ty tam nebyly vůbec ale vůbec brutální nýbrž blbé a nechutné a uříznuti někomu penis a pak si sním hrát jako s parkem no to už je trochu přehnané. Nebavilo mě to ani trošku a tu jednu * dávám jen za nápad jak udělat někoho neviditelným to se povedlo. ()

RXP 

všechny recenze uživatele

O japonských filmoch toho veľa neviem ale tento ma fakt dostal.Prvá polka ubiehala pomaly,kďe nám režisér ukázal niektoré nechutné zvyky japonskej spoločnosti,bola ale okorenená vtipom a nadhľadom,no v druhej polke nastal zvrat a to taký,že som sa nestačil diviť.Musím pochváliť podnikateľov,pretože úspech spočíva v tom nájsť inovatívnu a sofistikovanú metódu a držať sa jej. A keď si vezmú na zaučenie submisívneho mini-akvristu a amatérskeho hvezdára,ktorý nemá doma ani štipku rešpektu,len tak tak ,že s z toho nezosype.Každý máme ale v sebe zviera pochované hlboko vnútri,pod nánosom naučeného správania,ktoré ide rovno za svojím ceľom,robí veci len pre seba prospešné a nehladí na následky a prpráve toto zviera spravilo z nášho poddajného akvaristu 50-kilového SATANA, ktorý si začal svoj rešpekt tvrdo vydupávať a to tak očarujúcim spôsobom, že som mu začl fandiť.Na záver filmu som už len s primrznútým úsmevom si v duchu opakoval,že ako dobre, že pri tom nejem špagety s kečupm.Studená Ryba je veľmi mílá,140-minutová propedeutika pre začínajúcich mäsiarov,so socialnym presahom. Ps,Najviac som tajil dych pri scéne,ako sa tie dve japonky hrali s plyšákmi :) ()

magero 

všechny recenze uživatele

Vyborny film, odzrkadluje dnesnu spolocnost (tym nemyslim presne to vrazdenie), ale rozhodne to nie je pre slabe zaludky. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

Kurva tieto Verbalove komentáre!!! Mrtvolu do dvoch 5 kilových? vreciek nenakrájaš. A kosti....Ako návod, ako sa zbaviť mŕtvoly nepoužiteľné. Posledných 40 minút by som ukazoval nádejným filmárom. Pozrite sa TAKTO TO MÁ VYZERAŤ!!!! Až na ten úplný záver. Chvíľami excelentné. ()

skepticka 

všechny recenze uživatele

No skutočne kuriózny-japonsky ujetý kúsok,dostatočne úchylný trošku aj napínavý(tak 10%),aj keď silne pochybujem,že by tam tá slečna s prepichnutou krčnou tepnou tak veselo skotačila a potom sa jej rana zázračne zacelila:-)ja však musím skonštatovať,že to čo ma na ňom najviac potešilo,boli patrične dráždivé erotické scény.Hviezdičku uberám len preto,že skutočne nijako zvlášť neulietavam na obstarožných šikmookých maníkoch.Tie ich ksichty mi tú ľahko zvrhlú erotiku dosť ničili. :-( ()

Dharmma 

všechny recenze uživatele

Lidská společnost, né pouze ta japonská má spoustu chyb a já sám se občas nedivím, že prostě z toho někomu občas přeskočí. I podle mě samotného jsme si až moc odcizeni. Spoustu rodičů si v dnešní době se svými dětmi vůbec nerozumí a to pak může zanechat na dětech také spoustu následků či vyústit v nějaký velmi závažný problém. Samotný film se po seznámení s postavy rozjel pěkně ostře, a na ostrosti neztrácel. Celý film finišoval brutálním koncem, který byl ovšem nejen pouze brutální, ale také měl v sobě hloubku. ()

Drussus 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná příliš brutální film. Ale tohle je přece made in Japan. Naprosto jiná mentalita lidí, jiná zábava, jiné životy, jiné styly! Mě osobně se velmi líbil a ani na chvilku jsem nepolevil na pozornosti!! ()

Thug_Leo 

všechny recenze uživatele

Dcera tě nesnáší, manželka tě podvádí, konkurence tě drtí....co s tím? Nech na sebe křičet a dostávat facky! Ale nakonec se ucho utrhlo a karikatura se přenesla. Originální. ()

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

Tak to je velmi zdařilý kousek ne zrovna pro slabé jedince, ale to psycho slabých jedinců, v tomto případě ženy následujícího svého Guru, je reálné z psychologických statistik. V tomto podání a místem událostí to jde do sebe. Ten rejža je nějakej divnej. ()

klobasa 

všechny recenze uživatele

Japonci jsou šílenci a to jako bez diskuze.Film neustále střídá žanry,člověk fakt chvilema nevěděl co si o tomto snímku má myslet.Závěrečnej twist neuvěřitelnej.Ocení spíš ten co má již něco nakoukáno.U mě určitě tak 80%. ()

Vindemiatrix 

všechny recenze uživatele

Někdy mi přijde, že herci v asijských filmech neznají víc než dvě emocionální polohy - úplně bez emocí, nebo hystericky exaltovanou. Na tenhle snímek to rozhodně pasuje. Jeho protagonisté začínají jako "studené ryby", ale mávnutím proutku dokáží přejít do takových extrémů, že divák jen kaprovitě lape po dechu. Ne že by mi tenhle styl úplně seděl, ale za zběsilou gradaci a (z mého hlediska) neobvyklý zážitek dávám čtyři hvězdičky. ()

l.svanda 

všechny recenze uživatele

Šílená Japonská krvavá zhovadilost podle skutečné události, po které člověk odchází z kina s pocitem, že vraždit je běžná denní rutina... ()

littelfuse 

všechny recenze uživatele

Krásná studie, jak zlomitt člověka, poslušně a slepě dodržujícího předpisy společnosti. Krysa zahnaná do kouta dokáže divy... ()

Freakyy 

všechny recenze uživatele

Překvapení! :D žádný klišé :D asi ...xD SMÍCH! :D krev - poker face - :D ok tak ne :D logičnost v nelogičnosti :D OCH!!!!!!! orgáč prostě :D Japonský a Korejský a podobný filmy... jak to kurva můžete popsat :D to nejde!!!! Nou...never xD Tohle je tak originálně udělaný že Amča nemá šancu, prostě nemá, dokuď si neuvědomí o čem ty filmy sou... nj, další ponaučení, jaký si vzít z východu... ()

suts 

všechny recenze uživatele

Murata je maniakálny alfa samec par excellence a mnou prechádzala obrovská vlna vzrušenia keď sa niekomu takému neohrozenému vo filme niekto postavil. Syamoto väčšinu filmu mlčí a je len viac - menej pasívnym pozorovateľom diania, do ktorého sa vrhá, preto ma jeho správanie v poslednej štvrtine až tak neprekvapilo, ale prekvapovovalo ma, akým spôsobom postupovala dejová linka linka ako taká. Práve sila prekvapenia je najsilnejšou, najvplyvnejšou stránkou filmu, film sa nám pred očami neustále mení, ale nemení sa tak, aby to upadlo do akéhosi otravného "stereotypného menenia", ktoré nemá konca, hoci na konci sa už možno vyskytli určite známky prekombinovanosti. ()

Související novinky

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Reklama

Reklama