Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přestože Tři sestry vznikly před více než sto lety, je to navýsost současná hra, plná velkých a čistých emocí. "Byla to perná práce, napsat Tři sestry," přiznal tehdy čtyřicetiletý autor. "Vždyť hrdinky jsou tři - a každá z nich musí mít svůj vlastní charakter." To, co si Čechov předsevzal, také splnil. Každá ze sester je jiná: Nejstarší Olga, učitelka na gymnáziu, akceptuje úděl nikdy nemilované ženy - prostřední Máša, která je už sedm let nešťastně vdaná, se zamiluje do ženatého muže - a nejmladší Irina smysl lásky i života teprve hledá. Tragikomedii Tři sestry zalidňují ještě další pozoruhodné postavy - např. okouzlující a poněkud užvaněný podplukovník Veršinin - Mášin vševědoucí nudný manžel Kulygin - nešťastně zamilovaný romantický baron Tuzenbach a jeho rival, neomalenec Solený a v neposlední řadě typicky čechovovský charakter, všemi oblíbený vojenský lékař, zbabělec Čebutykin. Čechov, lékař a umělec v jedné osobě, považoval za jednu z nejvážnějších chorob lidskou pasivitu. Soucítil s každým, kdo poctivě hledal smysl své existence. Současně však byl ironický ke každému, u něhož diagnostikoval duševní či fyzickou lenost a především vědomé setrvávání ve lži. Z dosahu své hořké ironie nevyloučil ani postavy tří sester.
I když obrozené Divadlo Na Fidlovačce existuje už celé desetiletí, na A. P. Čechova "si trouflo" teprve ve své jedenácté sezoně. To proto, že k velikosti Čechova musí soubor dozrát? Andrea Černá a Otakar Brousek ml. byli za své výkony v této inscenaci nominováni na Cenu Thálie 2009. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Někdy jsem si říkal, jestli je to vůbec drama, když bylo prokládaných vtipných prvků víc (obzvlášť hned v prvních minutách a pak nekdy v půlce), jindy zase příběh zvážněl víc. Ale humor pomáhal udržovat pozornost 3 hodiny, byť poslední třetinu příběh vážněl a já jsem lehce vadnul. Nezapomenu na ty drobné, ale o to úsměvnější vtípky, na příběh, na kterém jsem občas viděl mouchy (ale asi jsem moc velký idealista a Čechov to holt viděl jinak), na herce, zejména Andreu Černou nebo Tomáše Töpffera (na záporáky a prudiče časem stejně zapomenu, ať hráli sebelíp). Až se na tzo budu dívat příště, tak nejlépe v divadle, kdy se pauza opravdu hodí. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 8/10 ... Soundtrack: 6/10 ... Didaktický potenciál: 7/10 ... Celkový dojem: 8/10. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama