Reklama

Reklama

The Quiet Earth

Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
Nový Zéland, 1985, 91 min

Obsahy(1)

Muž, Zac Hobson (Bruno Lawrence), se probouzí a zjišťuje, že je na celém světě sám. Podle jeho předpokladů v tom má prsty jistý vládní projekt, který podle všeho selhal a lidstvo tak zmizelo během jednoho lusknutí prstu. Vyvstává však otázka, proč právě on apokalypsu přežil a také, je-li opravdu jediným člověkem na Zemi... (3DD!3)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nápadom a atmosférou zaujímavé, ale príbehovo nedotiahnuté sci-fi. A postavy sa tu miestami chovajú veľmi zvláštne. Geoff Murphy je pútavý postapokalyptik, ale mizerný psychológ. Popcornovka I Am Legend nie je o moc hlbšia ani chytrejšia, ale je aspoň zábavnejšia a na nič sa nehrá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Treba si dať pozor, čo od filmu očakávate. Ak sa pozeráte nadšene na zaujímavý plagát, tak na niečo také zabudnite. Ticho na zemi je film, ktorého obsah zhrnutý hore presne vyjadruje, ako film bude vyzerať a čo od neho čakať vzhľadom na rozpočet. Hlavná postava chodí po vyprahnutom meste, hrabe mu z toho, potom stretne ďalších preživších, riešia typicky ľudské problémy ako napr. sex s poslednou ženou na zemi atď. Záver je dosť divný, neviem, či nevznikol práve kvôli tomu, aby sprevádzal film zaujímavý plagát. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

The Quiet Earth je svým námětem ve velké míře podobný staršímu snímku Kam zmizeli všichni lidé? The Quiet Earth je velmi zvláštní film s tou správnou, post-apokalyptickou atmosférou vylidněných, pustých a tichých měst. Rovněž je také velmi inspirativním návodem, co vše by v podobné situaci mohl jedinec dělat:) Občas jsem byla lehce zaražena bizarním či podivným chováním postav a několika scénáristickými a dějovými nelogičnostmi a nesrovnalostmi, které mě téměř podnítily k nižšímu hodnocení. Zejména scéna, kdy Zac Hobson začne dělat různé blbosti z očividné radosti spojené s nadcházejícím stadiem šílenství z toho, že je na Zemi sám a nabízí se mu tak neomezené možnosti, jak trávit volný čas. Jedna z jeho blbostí vypadá tak, že několik dní chodí po venku oblečený v dámské košilce. Chápu, že kdybychom se nacházeli v podobné situaci, nejspíš bychom klidně mohli jednat, zrovna tak, jako on, ale zkrátka i tak mi to přišlo nevěrohodné a podivné. Vzbudilo to ve mně myšlenku na to, co by asi dělal Norman Bates. Jakou radost by měl, kdyby mohl v matčiných šatech chodit i venku:) Nakonec mě však doba vzniku, celková atmosféra, zvláštnost díla i jeho závěr (nebudu jistě spoilerovat, když odkážu na plakát, který ve velkém spoileruje právě onen konec filmu:) přesvědčili, že si zaslouží čtyři hvězdičky. Sice ne čisté, ale přesto. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Zajímavá první polovina, kdy hlavní hrdina lítá po světě, kde není žádný člověk a pak z toho začíná trošku bláznit a hraje si, aby nějak zabíjel čas. Od druhé poloviny to už ale taková zábava není a s třetím pasažérem už je to docela i nuda. Konečné rozuzlení je pak takové nijaké, ale poslední záběr je pěkný. :) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Úvod mě docela vylekal, přeci jenom začít film záběrem na zcela nahého rozvaleného muže na posteli je hodně nezvyklé. Netrvalo ale dlouho, aby si mě ten film získal a to i přesto, že první třetinu na mě působil jako remake slavného pilotního dílu Twilight Zone, předvádějící absurditu, děsivost, trpkou úzkost i zábavu během neotřelé situace jediného pozůstalého člověka na Zemi tentokrát ve výrazně modernějším a divočejším hávu. Najednou jsem zjistil, že se navzdory některým hodně bizarním prvkům skvěle bavím a že si do jisté míry vychutnávám i to podivné znepokojení. Samotný námět tu spěje oproti svému televiznímu předchůdci postupně k zcela jiné pointě, děj mě nejednou dokázal i překvapit, zaujmout dalšími povedenými scénami a udržet si mou pozornost až do konce. Nicméně po dvou zásadních zvratech už si většinou nedokázal plně udržet tu svou osobitost a originální styl oproti začátku a to i navzdory zdařilému vypointování. Závěr celý film uzemňujícím způsobem uzavře, avšak zůstává v něčem i otevřený a v rámci vysvětlení svého mysteriózního děje (doslova) mezi nebem a zemí ponechává i kousek fantazie pro diváka... což se mi na tom i líbí. POZOR, SPOILER S MÝM VYSVĚTLENÍM! Já celý příběh pochopil jako dění odehrávající se po sebevraždě v jakémsi „mezisvětě“, který si sice zachoval všechny reálie tohoto světa, avšak mimo pár čerstvých mrtvol a tří živých lidí je zcela vylidněn. Muž jménem Zac se do tohoto mezisvěta dostal vlivem selhání techniky v rámci vědeckého experimentu, na němž sám pracoval, a může tu aktuálně potkat jen lidi, kteří se ocitli v tváří v tvář s tragickou smrtí v úplně stejnou dobu jako on.... a teprve další Zacova tragická smrt, která však musí být neúmyslná, ho může z tohoto mezisvěta vysvobodit a přenést na ten „druhý“ (nadpozemský) svět. Otázkou visicí ve vzduchu zůstává, nakolik je tohle vysvobození šťastné, když se Zac prozatím na oném světě nachází opět zcela sám. KONEC MÉHO POCHOPENÍ FILMU * * * * Celkově za mě zdařilý mysteriózní sci-fi kousek, z něhož si zvláště náladově pestrou první půlhodinu s několika neotřele silnými výjevy (rozstřelení sochy Ježíše Krista) + úplný závěr budu určitě pamatovat a ačkoliv mě v rámci těchto postap s jednou přeživší postavou v centru dění nedostal tolik jako The Last Man on Earth (1964) nebo nezávislý The Noah (1975), za zhlédnutí mi určitě stál. [75%] ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočený na základe zážitku jedného amerického turistu na Novom Zélande, ktorý prišiel do centra Aucklandu v nedeľu ráno a nikde nikoho nebolo. Novozélanďania totiž majú vo zvyku na víkend odcestovať. (Karush)
  • Scéna, v ktorej Bruno Lawrence bezcieľne blúdi prázdnymi ulicami a hrá na saxofón, je odkazom na jeho detstvo, keď ukradol jeden saxofón a neskôr ho kvôli výčitkám svedomia vrátil. (Karush)
  • Letecké nešťastie bolo natočené v opustenej továrni na výrobu umelých hnojív. (Karush)

Reklama

Reklama