Reklama

Reklama

Mars a Avril

(festivalový název)
  • Kanada Mars and Avril (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Mars a Avril je patrně první quebecký snímek natočený na motivy dvou fotorománů. Odehrává se v budoucnosti v Montrealu, kde se lidstvo právě chystá vkročit na planetu Mars. Charizmatický muzikant Jacob hraje na hudební nástroje inspirované ženským tělem a navrhované jeho nejlepším přítelem Arthurem. Zamilují se do Avril, mladé fotografky, která má problémy s dýcháním. Originální vesmírná féerie spojuje témata umění, duchovna, vynálezů a lásky a na stříbrné plátno se v ní vrací jeden z nejvýraznějších tvůrců kanadského filmu Robert Lepage jako hologram. Osobitý filmový debut talentovaného tvůrce uhrane svou vizuálností a jistě patří k jedné z nejzajímavějších „komorních sci-fi“ posledních let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Silně filozofický film, na jehož příběh mi prostě nešlo za žádných okolností přistoupit. Bylo to, jak kdybych sledoval nějaký příběh pod nějakým filmovým oparem. Emoce byly prakticky nulové a jediné, co si zaslouží pozornost je vizuál, kterej je místy až úchvatnej. Jenže na to, že tvůrce film připravoval deset let, je ten vizuál zatraceně málo na to, abych tento příběh dokázal shlédnout s nadšením. A to mám jinak sci-fi moc rád. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Filmový eintopf režisérových snů a přání. 1) 24letý Martin Villeneuve vytvořil první díl a o čtyři roky později druhý díl fotorománu, podle kterého posléze ve svých 34 letech natočil i první film, který režíroval a produkoval. 2) Působivá vizualizace podivného světa se mi hrubě nelíbí. V tomto přesvědčivém intelektuálně odtažitém světě se cítím nejistě a velmi nekomfortně. Připadám si jako při četbě Lemovy (Stanislav Lem) břitké kritiky neexistujících románů. Při tom jsem se alespoň bavil. 3) Nelibozvučná hudba dokresluje ponurou atmosféru. Inu, hudba musí být nepříjemná, jinak by se ujala již dnes a ztratila by svou výpovědní hodnotu o budoucnosti. 4) Autor je určitě talentovaný. Líbí se mi i jeho životní a tvůrčí filosofie: I made an impossible film but I was able to make it because I didn´t know it was impossible. All the difficulties surrounding the making of this film actually contributed to its success. ()

Reklama

Davson 

všechny recenze uživatele

Mars a Avril je typický případ filmu, který doplací na to, že je příliš osobní. Režisér na realizaci tohoto snímku, debutu, údajně pracoval celých 10 let, svému projektu věřil až moc a ztratil potřebný odstup. Výsledkem je sci-fi, která je sice barevně bohatá a má svoje světlejší momenty, ale taky je plytce filozofická s moudry alá Coelho a snaží se obsáhnout až příliš mnoho motivů, témat a myšlenek, aniž by cokoliv z toho bylo nějak výrazněji rozvinuto. Film o všem a zároveň o ničem. Tak trochu mi Mars a Avril připomíná Pana Nikoho, naštěstí to však není tak kýčovité, uřvané a dlouhé a tudíž mnohem snesitelnější. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Mars et Avril / MARS & AVRIL / Mars a Avril) - Moc smysluplný film to tedy nebyl, ale za tu úžasnou originalitu a skvělou atmosféru která z filmu čišela tak nadšení je možná slabé slovo. A k tomu jako bonus kráska Caroline. Denis se za svého bratra stydět tedy určitě nemusí... - 7. 7. 2012 - kino Espace Dorleans - Karlovy Vary - 90% ()

cineman 

všechny recenze uživatele

Film se odehrává někdy v době na přelomu třetího tisíciletí a kromě nemutantních lidí je v něm svět vyobrazen jako v Japonsku v blízké budoucnosti. Pestrobarevná vizuální stránka se ohraje stejně jako hudba z bizarních nástrojů participujícího ansánblu. Ke konci je v ní slabý příběh doslova utopen. Hlubší rozměr filmu mi zůstal utajen. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Robert Lepage ve filmu vystupuje pouze jako hologram, jeho tělo ztvárnil sám režisér Martin Villeneuve. (JoranProvenzano)
  • Film byl natočen podle stejnojmenné knihy režiséra Martina Villeneuva. (JoranProvenzano)
  • Film vznikal deset let, kdy ho provázely finanční problémy, kvůli kterým od projektu mnozí odstoupili. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama