Reklama

Reklama

Svobodná umění

  • USA Liberal Arts
Trailer 1

Třicátník Jesse se kvůli rozlučkové oslavě vrací na svou bývalou univerzitu. Setkává se tu se studentkou Zibby a netrvá dlouho, než mezi začne vznikat intenzivní pouto. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, pri ktorých pozeraní sa chcete dopichať plastovým príborom. Sú filmy, ktoré vás vcucnú a nepustia do záverečných titulkov. A potom sú filmy, ktoré vystihujú vaše aktuálne mentálne rozpoloženie a presne tam zapasujú. Svobodná umení taký film bol. Užijete si ho len vtedy, keď si ho pustíte v tej správne chvíli a väčšinou úplne náhodne. Príjemné obsadenie, príjemný dej a situácie a dialógy, ktoré si jednoducho zapamätáte a ktoré vám ukáže, ako žiť. Lebo nič nie je stratené, len si netreba ulietávať a občas stretnúť feťáčika Efrona, aby vás vrátil späť na cestu. Treba len trafiť ten správny moment, inak vás to nebude baviť. 4 z 5 ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Už při Bezvadíkyješteprosím jsem moc dobře bavil a byl jsem nadšený, ale chtěl jsem se osobně přesvědčit, že to nebyla náhoda. Svobodná umění jsou klasická indie komedie říznutá dramatem, nebo drama říznuté komediáními výstupy. Je celkem jedno, jestli je to jedno, nebo druhé. Hlavní, že Josh Radnor rád vypráví příběhy zakřiknutých intelektuálů, kteří mají osobní problémy a nejsou schopny pochopit, že odpověď mají celou dobu pod nosem. Radnor se nijak nepáře se zápletkou a proto se postavy více méně neustále náhodně potkávají a vedou mezi sebou inteligentní debaty o literatuře a hudbě. Ono je to fajn a dobře se na to kouká, jen prostě máte pocit, že chcete více, než to co Vám Radnor nabídne. Chybí tam scéna, která by nám pomohla lépe se sžít s postavami, jako třeba lepší vysvětlení proč se hlavnímu hrdinovi rozpadl vztah, nebo proč se v půlce filmu zachová úplně nelogicky a přímo pokrytecky. Josh Radnor jako režisér není vůbec špatný, jako herec to samé, jen ty jeho příběhy potřebují trochu více, než snílky co hledají světlo na konci tunelu. Svobodná umění nejsou vůbec špatný film, jen hodně záleží na Vaší ochotě jestli přistoupíte na to co Vám Radnor přednese nebo ne. ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Film pro toho,kdo má rád intelektuální konverzačky.Což není můj šálek kávy.Radnor si ve své roli fakt naložil.Reší pocity starého profesora z odchodu do důchodu,dcera známých se rozhodne že chce přijít o panenství zrovna ajen s ním,jiný student s ním řeší svoji nedokonanou sebevraždu předávkováním se léky.Profesorka ho ze své postele pošle rovnou do háje,náhodný známý z parku mu musí neustále sdělovat svá moudra a čtení znaků v obilí je pro něj ta největší výzva....a Radnor je celý film jedno velké ucho. ()

adam9 

všechny recenze uživatele

Rok 2013 zakončuji s velkou grácií na jednoduché téma: život. Liberal Arts se netváří jako velký film, který se Vás pokouší oslnit za každou cenu, a to je jedině dobře. Ono totiž právě to nenucení být svěží, originální a strhující je hlavní výhodou filmu. Snad u každého dialogu jsem se načapal na vážkách a uvažoval o životních etapách. Studentský život, dospívání, střety několika generací nebo i prosté vjemy jako morálka, pocit viny, samota a nevědění si rady, jak naložit se svým životem...tohle všechno tu je jednoduše perfektně zachyceno. Někdy se zkrátka zasekneme a potřebujeme najít něco/někoho, aby nás vrátil zpět na palubu jménem život. PS: Elizabeth Olsen - nová American Sweetheart. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na úvod by som sa chcel všetkým ospravedlniť, som zrejme romantik a skôr než ma odsúdite, porozmýšľajte, či ste ním aj vy niekedy neboli. Avšak na rozdiel od Radnora mi je jasné, že je to príliš jednoduchý film, pôsobí to nereálne a z tohto cynického a falošného sveta tam nie je skoro nič. To, čo mi ohrialo dušu je ten romantický príbeh, z ktorého nakoniec nič nebude. Viete ja som katolík, na mnohých veciach najmä ohľadom sexu trvám a tak som sa potešil, keď chlapík trval na svojich zásadách, avšak ono sa to neubralo cestou akou by ukázalo, že také rozhodnutie treba partnerom rešpektovať, ono sa to ubralo cestou nájdenia si vhodnejšieho partnera. To, že si nebudú rozumieť vyplynulo pri rozpore o knihe Twighlight, bolo to trocha trápne, ale zistilo sa tam, že sú na úplne iných vlnách. Vedľajšia postava profesora mi pripadala zbytočná, avšak namrzenej profesorky bola dobrá, napriek mnohým klišé. Láska z kníhkupectva bolo len jednoduché odbitie všetkého, že všetko bude nakoniec dobré, ako vraveli vo filme a že človek si nájde vhodného partnera inde, možno pri svojich záľubách, no pre mňa to bolo nepresvedčivé. To, čo sa mi páčilo bola však postava Jesseho, akoby som to bol z časti ja s mimikou, gestami, či výrazovými prostriedkami jedného môjho dobrého kamoša, celkom ma to zaujalo. Bolo to milé, ale ani alkoholové radovánky súčasnej populácie to nerieši, či vôbec neberie ohľad na prácu, chcel by som vedieť, čím by som sa mohol tu na Slovensku tak živiť ako Jesse tam. Zac Efron vo filme hraje zaujímavú úlohu, ale skôr mohla byť iná, vtipná je, ale nie je vážna, je to pošuk, ktorý mi z toho nič extra nespravil. Postava chlapca s depresiami, ktorý sa cítil starší mi ulahodila, keďže ja som časť svojho života trpel depresiami, či nimi trpím posúďte sami z mojich súčasných komentárov, snáď som aspoň trošku optimista. Príde mi to ako urýchlený príbeh, ktorý chcel čím skôr skončiť, veľká škoda, že sa neubral mojou katolícko-liberálnou konfliktnou problematikou súčasnosti, vidím, že inšpiráciu mi nikto nedá. Napriek tomu príbeh zo života bežných ľudí, konečne som sa niečo zaujímavého dočkal aj štýlom rozprávania a išlo to aspoň trocha do hĺbky najmä vo vzťahoch a bolo to niekedy ozaj rozumné, s mne celkom blízkym, ale nie totožným humorom. Chcel by som viac takýchto filmov, kľudne aj s mne sympatickým Radnorom. JAzzeURo máš dobrý a výstižný komentár. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • V prvních verzích filmu byla v závěrečných titulcích chyba, kdy u First Assistant Camera chybělo "S" ve slově Asssistant. (klingr)
  • Kníha, o které se Jesse (Josh Radnor) a Dean (John Magaro) baví v kavárně a nemocnici, je "Infinite Jest" od Davida Fostera Wallace. Wallace spáchal v roce 2008 sebevraždu. (Marek#33)
  • Kusy klasické hudby, z nichž si Jesse (Josh Radnor) a Zibby (Elizabeth Olsen) prostřednictvím dopisů sdělují dojmy, jsou: J. Massenet: "Meditace", J. S. Bach: "Brandenburský koncert", A. Vivaldi: opera "Giustino", R. Wagner: některá z oper (pravděpodobně "Tristan a Isolda") a W. A. Mozart: opera "Cosi fan tutte". (Ak.žena)

Reklama

Reklama