Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Den díkuvzdání připadá v USA tradičně na poslední listopadový čtvrtek. Claudia Larsonová cestuje domů na svátky s nechutí, frustrována a předem nabroušená. Kdo zná její střelenou rodinu, složenou ze svérázných individualit, ten se nediví. Máma šmejdí po domě a obtěžuje všechny se svou opožděnou krizí středního věku. Tatík je dobromyslný podpantoflák a homosexuální bratr se najednou objevil v doprovodu přítele... Rodina se po roce znovu sešla, ale dříve než se na svátečně prostřeném stole ocitne pověstný nadívaný krocan, projdou všichni Larsonovi očistcem nedořešených vzájemných vztahů, traumat a neuróz z opuštěnosti, z nenaplněnosti života, z nadrženosti, ze sexuální orientace a bůhví z čeho ještě. Kvalita této dramtické komedie stojí a padá s hereckými výkony. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Jordan 

všechny recenze uživatele

ten film je strašne americký! dokonca sa dá spochybniť základná dramatická zápletka, keď si uvedomíme, že rodina hlavnej hrdinky je naozaj ukážková a dokonalá - na konci nám teda môže celé to naťahovanie a nafukovanie problému "ako vydržať so svojou hroznou rodinou" banálne a rozmaznané . . . ale mám pocit, že tento film nechcel byť sociálnou drámou, ako skôr oddychovým a pohodovým rodinným filmom na sviatky, že drvivá väčšina ľudí z rovnakej sociálnej triedy a vrstvy ako rodina hlavnej hrdinky sa veľmi ľahko stotožní s jej problémami a pocitmi a čo sa mne páčilo, je fosterovej dobrá réžia, dokonalé herecké obsadenie (hunterovú milujem, najradšej by som ju zjedol, downey je miláčik, danesová má bohužiaľ menej miesta, ako by som si prial, rovnako ako guttenberg, ktorý je skvelý, rodičia sú rozkošní a chaplinová má na svedomí najvtipnejšie a najsvetlejšie okamihy filmu) a tá nevinná, miestami humorná bezproblémovosť, ktorú raz za čas potrebuje každý . . . a preto to môže byť pre mňa za mňa pokojne tak HOVADSKY americké. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

4,5* Jeden z filmů, který mi nevyprchal z hlavy ani deset let po jeho shlédnutí. Když jsem se k němu dostal podruhé, zbylo mi sice v mysli jen pár obrazů z něj a ta zvláštní, křehká atmosféra. Možná to není film, který vás přimrazí do křesla, ale rozhodně je to film, který je uvěřitelný a opravdový. Hořkosladká skoroallenovská komedie s prvky romantického filmu. Jestli se někomu zdají závěrečné sekvence filmu melodramatické? Prosím - možná, že ano... ale on takový život občas je. Rozhodně se tomuhle citlivě natočenému a vřelému filmu se skvělými hereckými výkony nebudu vyhýbat ani potřetí. Bylo mi s ním moc dobře. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Mít to propracovanější dialogy a mít to víc silnějších scén, asi bych ten plný počet i dal. Vedené je to naprosto perfektně (akorát jenom ten začátek možná trval moc dlouho), je to i dobře a citlivě natočené, téměř to nenudí, postavy jsou zde skvěle vykresleny a má to i zajímavé téma tajemství v rodině a jejich důsledky. Nejvíc na mě ale zapůsobila jedna scéna, ve které otec Claduii vypráví, že jeho nejlepší zážitek v životě trval sotva pár vteřin - což je dost zajímavá myšlenka, nad kterou jsem nikdy v životě nepřemýšlel, ale ono na ní něco je. Když jsem jako malý jednou šel s tátou a tetou z Ikey, prolétlo skoro těsně nad její střechou letadlo a já ho takhle blízko ve vzduchu v životě neviděl. Stále si to pamatuji, dost živě, a to mi bylo tak 6 nebo 7. A tenhle moment taky trval jen pár vteřin. Dokonce ten můj příklad krásně odkazuje i na to, co otec říká v tom filmu Claudii. Velmi mile mě ten film překvapil - má co říct, nenudí, zaujme a je opravdu velmi dobře veden. Nechci to zakřiknout, ale že by Jodie Foster byla i skvělá režisérka? Tady jsem totiž k plnému počtu rozhodně neměl daleko a jestli i její ostatní filmy jsou minimálně takových kvalit, jako Domů na svátky, mohla by být kromě mojí nejoblíbenější herečky (o tuhle pozici se ale dělí s Laurou Dern) i nejoblíbenější režisérkou? Uvidím. Silné 4* ()

113kw 

všechny recenze uživatele

Tento film má na svědomí Jodie Foster. Jedná se o 3. z jejích dosavadních 4 režijních počinů, z roku 1995. Tento film zárověň také produkovala. Scénář pro ni napsali dva nepříliš úspěšní scénáristi, Chris Radant a W.D. Richter , proto se domnívám, že se Jodie do jisté míry přímo podílela na příběhu filmu. V hlavní roli vidíme Holly Hunter, českým divákům známou například ze seriálu Božská mrcha. Zde však hraje roli ženy, o jejímž životě toho nevíme zas tolik, kromě toho, že má naprosto šílenou rodinu, plnou rozporuplných vztahů. Přesto máme důvod se domnívat, že nejen ona, ale všechny postavy příběhu, i my sami, máme možnost zažít absolutní životní štěstí v nejednom okamžiku našich životů. Často právě v těch všedních. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasický príbeh o tom, že sa behom sviatkov zíde jedna rodina a trochu si vyjasní vzťahy medzi sebou. Bohužiaľ členovia rodiny sú väčšinou nevýrazní vrátane hlavnej postavy v podaní Holly Hunter. Trochu zaujme len Robert Downey Jr. vo svojej tradičnej úlohe rebela. Ani konflikty, ktoré riešia nie sú ničím výnimočne. Takýchto filmov už vzniklo habadej a v lepšom prevedení. Jodie je možno dobrá herečka, ale ako režisérka za veľa nestojí. Film som si pozrel kvôli hereckému obsadeniu, ale nestálo to za to. 4/10. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama