foto

Amy Yasbeck

  • nar. 12.9.1962 (54 let)
    Cincinnati, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Poté, co vícekrát hrajete manžele na obrazovce, je jednoduché se stát manžely i mimo plátno." (Amy o jejím pozdějším manželství s hercem Johnem Ritterem.)

Tato 170 cm vysoká rudovlasá kráska se narodila 12. září 1962 do rodiny ženy v domácnosti (Dorothy Murphy) a řezníka (John Yasbeck). Je z půlky Irka, z druhé poloviny je Libanonka. Strávila svá základní, středoškolská a vysokoškolská léta mezi dvěma školami – „Summit Country Day School“ a „Ursuline Academy“. Poté, co jí zemřeli oba rodiče (její otec zemřel roku 1982 na infarkt, matka roku 1984 na rozedmu plic) se Amy přestěhovala do New Yorku.

Amy uspěla jak v seriálech - Wings (KŘÍDLA), Alright Already a Life on a Stick) tak ve filmech - MASKA, PRETTY WOMAN, BLÁZNIVÝ PŘÍBĚH ROBINA HOODA anebo v DRÁKULOVINÁCH (kde se potkala s některými herci z ROBINA HOODA a film režíroval opět Mel Brooks). Dva roky strávila v nekonečné telenovele TAK JDE ČAS, kde hrála Olivii Reed.

Se svým manželem (Johnem Ritterem) se seznámila v domě režiséra Dennise Dugana, kde probíhaly čtecí zkoušky na film TEN KLUK JE POSTRACH (1990). Podle Amy ji už tenkrát John donutil jíst pečivo se smetanovým sýrem, protože se mu zdála příliš hubená. Také prohlašoval, že je příliš mladá na to, aby byla ve filmu jeho ženou (věkový rozdíl mezi nimi byl 14 let.) Po natočení prvního dílu se oba hlavní protagonisté setkali i u natáčení TEN KLUK JE POSTRACH 2 (1991) a oba společně hostovali v jednom dílu COSBY SHOW (v 16. epizodě 7. řady, kde hráli manželský pár, který bude mít dítě.) Ritter také hostoval v seriálu KŘÍDLA (1996) jako Amyin odloučený manžel (25. epizoda 7. řady.)

Netrvalo to dlouho a Johnovi a Amy se narodila dcera Stella Dorothy (11. září 1998). Rok poté se vzali. Roku 2003 přichází smutná zpráva – John umírá poté, co zkolabuje na natáčení seriálu 8 Simple Rules… for Dating My Teenage Daughter. Příčina jeho smrti byla porucha aorty, vyplývající z dříve nediagnostikované vrozené srdeční vady. Datum jeho smrti (11. září 2003) bylo datum 5. narozenin jeho dcery, den před manželčinými 41. narozeninami a 6 dnů před výročím jejich svatby a jeho narozeninami. Amy dala svolení, aby seriál (8 Simple Rules…) mohl pokračovat i bez Johna. Proto se z postavy Katey Sagal stala hlavní postava, která byla vdova.

Amy později účinkovala i v SHOW LARRYHO KINGA (16. 6. 2008) kde diskutovala o onemocnění srdce v důsledku úmrtí televizní osobnosti Tima Russerta.

Po manželově smrti podala žalobu proti nemocnici Providence Saint Joseph Medical Center a několika doktorům, kteří ošetřovali Johna a špatně jej diagnostikovali, čímž podle Amy, zavinili jeho smrt. Někteří doktoři měli zaplatit 14 miliónů, nemocnice samotná měla zaplatit 9,4 milióny. Dohromady částka dosáhla 67 miliónů. 14. března 2008 porota rozhodla v poměru 9:3 ve prospěch nemocnice a lékařů, kteří byli zároveň i zproštěni obžaloby za zanedbání péče.

Lukáš "viperblade" Burian

Herecká filmografie

Filmy

2012 The 4 to 9ers (TV film)
2011 Royal Reunion
2002 House Blend (TV film)
1998 Denial
Seznam mrtvých (TV film)
Správná dvojka II
1997 Up Above the World
1996 Čmuchalové 2 (TV film)
Sweet Dreams (TV film)
1995 Domů na svátky
Drákuloviny
1994 Maska
1993 Bláznivý příběh Robina Hooda
1992 Nejbláznivější z bláznů
1991 Dillinger (TV film)
Ten kluk je postrach 2
1990 Poochinski (TV film)
Pretty Woman
Ten kluk je postrach
1989 Nevinné lži (TV film)
Ráj detektivů (TV film)
1988 Žbluňk! 2 (TV film)
1987 Dům II
1985 Rockhopper (TV film)

TV seriály

2016 Prolhané krásky (TV seriál)
Do Not Disturb (S06E15)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
2009 Taková moderní rodinka (TV seriál)
2008 Můj nejhorší týden (TV seriál)
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Shorty McShorts' Shorts (TV seriál)
2005 Life on a Stick (TV seriál)
2003 That's So Raven (TV seriál)
1999 Však ty víš (TV seriál)
1997 Alright Already (TV seriál)
Třeba mě sežer (TV seriál)
1995 Platypus Man (TV seriál)
The Single Guy (TV seriál)
1993 Dave's World (TV seriál)
Diagnóza vražda (TV seriál)
1991 Street Justice (TV seriál)
1990 Get a Life (TV seriál)
Křídla (TV seriál)
1989 Dragnet (TV seriál)
Generations (TV seriál)
Quantum Leap (TV seriál)
1988 China Beach (TV seriál)
Murphy Brown (TV seriál)
Půlnoční linka (TV seriál)
1987 J.J. Starbuck (TV seriál)
Spies (TV seriál)
Werewolf (TV seriál)
1986 Designing Women (TV seriál)
Matlock (TV seriál)
1984 Cosby Show (TV seriál)
1980 Magnum (TV seriál)
1978 Dallas (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)

Dokumentární

1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2010 Talk show bez zábran (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2000 I've Got a Secret (TV pořad)
1998 Hollywood Squares (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace