foto

Holly Hunter

  • nar. 20.3.1958 (61 let)
    Conyers, Georgia, USA

Biografie

Rodačka z Georgie, nejmladší ze sedmi dětí. Její rodiče farmáři v ní herecký talent podporovali a nebránili jí tedy, když se v roce 1976 rozhodla odejít do Pittsburghu, aby vystudovala drama na Univerzitě Carnegie Mellon.

Když v roce 1980 dokončila studia, odešla do New Yorku, kde se seznámila s dramatičkou Beth Henley a začala hrát v jejích hrách. V roce 1982 přesídlila do Los angeles. Pomineme-li její filmový jednovětý debut ve filmu Burning (1981), prosadila se hned svou první velkou rolí policistky Edwiny, která se zamiluje do lupiče-smolaře Nicolase Cage - Raising Arizona (1987) v režii Joela Coena. Hned následovala další skvělá role TV producentky Jane Craig ve filmu Broadcast News (Vysíláme zprávy, 1987, James L. Brooks). Za tuto roli sklidila mnoho úspěchů a cen na evropských festivalech i v Americe.

Cena "nejzlatější", Cena Akademie Oscar na ní čekala do roku 1993. Režisérka Jane Campion ji obsadila do role němé Ady ve svém nádherném dramatu Piano. Z Holly Hunter se stala světově uznávaná hvězda první velikosti. V témže roce byla navíc nominována i za roli vedlejší (Firma, Sydney Pollack). Patří tedy k několika málo hercům, kteří byli v jednom roce nominováni na Oscara ve dvou kategoriích. Holly nepřestává hrát. Září v rolích hlavních i vedlejších, na Broadwayi i před filmovou kamerou.

Zajímavosti:
Spojení s bratry Coeny neskončilo jen u jednoho filmu. Holly jim představila svoji tehdejší spolubydlící Frances McDormand, která se nakonec provdala za Joela a vznikly další úžasné snímky s Frances v hlavní roli.Odmítla hlavní ženskou roli ve filmu Lepší už to nebudeNaopak role ve Vysíláme zprávy byla původně určena pro Debru WingerVe snímku Piano ji při hře na tento nástroj nikdo nezastupoval. Sama hraje již od svých devíti let.

Hana "Saara" Klimešová

Herecká filmografie

Filmy

2018 Úžasňákovi 2
2017 Breakable You
Pěkně blbě
Song to Song
2016 Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
Strange Weather
2015 Knight of Cups
2014 Manglehorn
2013 Hříšná cesta do ráje
2012 Jackie
Na dno nás nedostanete
2011 Portraits in Dramatic Time
2005 Nine Lives
Zmražená pojistka
2004 Malá černá skříňka
Úžasňákovi
2003 Muž, který zabil
Třináctka
2002 Půlnoční míle
2001 Festival v Cannes
Když Billie porazila Bobbyho (TV film)
2000 Bratříčku, kde jsi?
Harlanská válka (TV film)
Časový kód
1999 Co vlastně ženy chtějí?
Jesus' Son
Rivalové
1998 Polibek
1997 Extra život
1996 Crash
1995 Domů na svátky
Vraždy podle předlohy
1993 Firma
Nepochybně pravdivá dobrodružství údajné texaské vražedkyně (TV film)
Piano
1992 Zamilovaná (TV film)
1991 Jednou dokola
1989 Animal Behavior
Královna krásy
Navždy
Roe vs. Wade (TV film)
1987 End of the Line
Potíže s Arizonou
Shromáždění starých mužů (TV film)
Vysíláme zprávy
1984 Odpolední směna
With Intent to Kill (TV film)
Zbytečná krutost
1983 Svengali (TV film)
Uncommon Love, An (TV film)
1981 Žár

TV seriály

2019 Boj o moc (TV seriál)
Tern Haven (S02E05)
2018 Tady a teď (TV seriál)
It's Here (E10)
Dream Logic (E09)
Yes (E08)
další epizody (10)
2013 Bonnie and Clyde: Dead and Alive (TV seriál)
Na jezeře (TV seriál)
Epizoda 7 (S01E07)
No Goodbyes Thanks (S01E06)
The Dark Creator (S01E05)
další epizody (6)
2007 Božská mrcha (TV seriál)

Dokumentární

2019 Příběhy za kamerou (TV seriál)
2017 Spielberg (TV film)
2013 Trespassing Bergman
2008 Speechless (TV film)
2003 Once Upon a Time in Utah, Sundance (TV film)
Rock That Uke
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
2002 Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Searching for Debra Winger
2001 Abraham and Mary Lincoln: A House Divided (TV seriál)
Intimate Portrait: Holly Hunter (TV film)
2000 Coen Brothers, The (TV film)
Down from the Mountain
1999 The Directors (TV seriál)
1995 Way West, The (TV film)
1993 In the Wild (TV seriál)

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(100)