Reklama

Reklama

Vinnetou


Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02)

(epizoda)
  • Německo Winnetou - Das Geheimnis vom Silbersee (více)

Obsahy(1)

Old Shatterhand již nějaký čas pobývá u Apačů a i když jej nejen Vinnetou a Nšo-či, ale i ostatní členové kmene přijali mezi sebe, cítí v sobě rozkol. Život v divočině mu sice učaroval, ale současně ho to táhne zpátky do bující civilizace. Utřídit si myšlenky a uvědomit si, kde leží jeho srdce, mu pomůže nové dobrodružství, které ho s jeho rudým bratrem čeká. Mexický bandita El Mas Loco se od podivínského profesora etnografie Spenglera, jenž mu dluží peníze, dozví legendu o zlatém pokladu Apačů. Se svou skupinou rabiátů zaútočí na Vinnetouův kmen a zajme Nšo-či. Ta coby šamanka má být s legendou seznámená a za pomoci spojení se silami přírody dokáže najít bájné Stříbrné jezero, kde se má poklad nacházet. V patách nevyzpytatelných a nelítostných banditů se vydávají Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle bylo o neco lepsi nez prvni dil. Takove to trochu otravne poznavani se uz mame za sebou a Vinnetou i Shatterhand uz jsou tu jedna ruka (i kdyz jeste ne ta krvava :) Sice Shatterhand jeste nejakou dobu "tape", kde je jeho misto, ale brzy se to v deji vsechno vyvrbi. Hodne si pohrali s dialogy a mne se to libilo. Vpodstate pokazde, kdyz je scena s Vinnetouem, je to pomerne sikovne napsane. Co je proti stare serii ale stale pozadu, je akce. Zhruba do poloviny vsechno klapalo - nuance vztahu obou protagonistu (plus Nso-ci) se pekne rozvijely - ale jakmile dej dosel k Jezeru, zaclo to skripat. Tahle serie bohuzel nema scenaristy, kteri by umeli dobre napsat padouchy a vubec celou tu dobrodruznou omacku. Zvladaji kamaradsko milenecke dialogy, ale jakmile maji dodat zaporaka, vymysli komedialni kreaturu. Ani v jednicce to nebylo lepsi a zde je jakysi prdly Mexican, ktery v Nso-ci vidi reinkarnaci sve mrtve mile. Na jednu stranu se mi hodne libilo, jak zakomponovali ziskani svych slavnych koni a zbrani - Shatterhandovy henryovky (i kdyz z ni porad nevim proc ani jednou nevystreli) a ocvockovane Vinnetuovy pusky (doted!! mi vlastne nedoslo, kde ji "netechnologicky" Apac v puvodni serii vzal :-D ) Dokonce vyuzili i zname lokace! Kdyz jsem videl jugoslavskou skalu, kde v puvodnim prvnim dilu "Vinnetua" zemrela Nso-Ci a Vinnetuuv otec, coz nasledovala pametihodna replika "zustali jsme sami, bratre"....srdce mi zaplesalo. Ale stale tomuto novemu zpracovani chybi vetsi "velkolepost". Banda pistolniku ma snad deset lidi a z toho dva zastreli sam vudce.... Nepusobi to proste drsnacky, jako na Divokem zapade. Zaporaci tu jsou jak utecenci z lecebny pro dusevne chore hrajici v malem divadle RTL :( ()

JohnZ87 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle už bylo o poznání horší než první díl. První polovině není moc co vytknout, ta drží celkem spolehlivě laťku nastavenou úvodním filmem. Old Shatterhand poprvé uchopí legendární pušku henryovku a konečně oblékne svou ikonickou jelenici, v které se ale vzápětí ráchá ve Stříbrném jezeře, když banditům společně s jeho rudým bratrem Vinnetouem nedobrovolně posluhují a hledají v jeho vodách poklad (tohle je asi jedna z nejhloupějších scén ve filmu). Záporákem je vyšinutý mexičan bez špetky charismatu, který nesahá zloduchům z původního filmového zpracování ani po kotníky. Často zabíjí bez smysluplného důvodu i členy své bandy, zřejmě jen pro vlastní zvrácené potěšení. Navíc se zamiluje do Nšo-či v domění, že se jedná o re-inkarnaci jeho mrtvé milenky Carmen. Dalším problémem je téměř absentující akce a pokud už se nějaká odehrává, je to dost často mimo záběr kamery. Old Shatterhand je snad ještě větší trouba než v prvním filmu, bývá až nezvykle často přemožen a s původním Barkerovým hrdinou se vůbec nemůže rovnat. Opět ale musím konstatovat, že oba hlavní představitelé jsou občas svým předchůdcům z 60. let docela podobní. Je velká škoda, že se tvůrcům nepodařilo udržet kvalitu nastavenou předchozím dílem, tento ve mě rozhodně nějaké pozitivnější dojmy nezanechal, bohužel. 45% ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čeho jsem u prvního dílu obával se mi tentokrát, bohužel, dostavilo. Z (alespoň pro mě) nejkrásnějšího příběhu s Vinnetouem nezbylo zhola nic. Celý děj by se nechal shrnout asi tak do deseti minut, blbá scéna je vystřídána tou ještě blbější (z Old Shatterhanda nám protentokrát udělali zloděje), přestřelka je všehovšudy jen jedna a navíc zcela mizerná a hlavní záporák (jakožto celá jeho banda) nedostal do vínku ani za mák charismatu. Za klady mohu považovat snad jen Sama Hawkense se slečnou Bell a Old Shatterhandovu žádost o ruku Nšo-Či (doufám, že to nikdo nebude brát jako spoiler :-)), ale ani tak mi z toho nevyjde víc než 20%. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá nová epizoda se mě opět líbila i přes prostinký příběh. Prostě nové zpracování Vinnetoua má něco do sebe. Překrásné chorvatské scenérie, apačský humor, romantika, návrat do dětských let. V dnešní době samých komiksových blbin už se takové filmy moc netočí. Musím dát opět plný počet nejen abych zvedl tak slabé hodnocení, ale opravdu se mě to líbilo. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel išiel už dosť do komédie (možno až paródie), ale na rozdiel od väčšiny sa mi páčil o kus viac ako predchádzajúci. Možno to bolo značne zníženými očakávaniami, ale mňa bavil aj ten vyšinutý Mexikánec. Vyčítam hlavne to, že tvorcovia ako v tejto časti pozabudli na akciu a tak výsledok pôsobí trochu suchopárne. 6-/10 ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Zobrazení původních obyvatel Ameriky z národa Apačů je zde pouze ilustrativní. Filmaři se inspirovali spíše indiány z plání (prerií), jako jsou Siouxové, Vraní indiáni atd. (ČSFD)
  • Súčasný typ vysúvacieho rúžu bol vynájdený vo Francúzsku až po 1. svetovej vojne, takže Neke Bah (Emilio Sakraya) ním nemohol krášliť Nscho Tschi (Iazua Larios). [Zdroj: extraplus.sk] (magu)
  • Jazyk Apačů použitý ve filmu je lakotština, nikoliv žádné nářečí příbuzné apačštině. (ČSFD)

Reklama

Reklama