Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Craig (Ice Cube) je obyčejný mladík, kterého propustili ve čtvrtek z práce, protože kradl krabice ze skladu. V pátek ráno se proboudí, ale to ještě neví, že ho bude čekat jeden z nejpodivnějších dnů jeho života. Se svým trhlým kamarádem a drogovým dealerem Smokeyem (Chris Tucker) se flákají na verandě Craigova domu místo toho, aby Craig hledal práci, jak mu otec nařídil. Oba posedávají a kouří marihuanu, když v tom přijede Smokeyův dodavatel zboží Velký Červ a chce po něm peníze za prodané zboží, ale Smokey mu řekne, že už to z Craigem všechno vykouřili. Velký Červ se naštve a vyhrožuje, že jestli ty peníze nebudou mít do deseti hodin, pak je oba zabije. A tak začíná honba za penězi pro záchranu života. Dokáží Craig a Smokey sehnat peníze a uniknout smrti před Velkým Červem? (Káronoš)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Rok 1995 znamenal, že hlavné piliere žánru hood filmov – Boyz n the Hood / Menace II Society – už dávno vyšli a tiež, že tá najväčšia vlna násilia v oblastiach južného L.A., Compton, Watts, bola čiastočne preč. Tvorcovia, ktorí toto na filmovom plátne a v hudbe reprezentovali – Ice Cube, DJ Pooh, F. Gary Gray – si povedali, že by bolo konečne na čase pozrieť sa na tieto krvavé štvrte aj z pozitívneho hľadiska, čo sa po zhliadnutí tejto snímky niekedy javí až ako utópia. A nakoniec nečudo, že je Friday jeden z 20 najobľúbenejších filmov Quentina Tarantina. Toto je ultimátna časová kapsula, ktorá spolu s dvoma vyššie uvedenými filmami vytvára pravý portrét tejto mestskej džungle. Dôležité je však si tieto dva filmové protipóly spojiť, pretože realita obdobia aj prostredia bola na obidvoch stranách vzájomne poprepájaná a križovaná. Inými slovami a úplne zjednodušene – tie zlé dni vyzerali ako v Boyz n the Hood, tie dobré ako vo Friday. A keď si k tomu pridáš ešte aj albumy od N.W.A, dostaneš autentický, objektívny obraz černošských štvrtí Los Angeles v ranných 90. rokoch. --- Bonusy: Friday Straight Up --- ♪♫ (2014) (2015) (2017) (8.5.2018) (25.2.2019) (9.1.2021) (19.5.2021) (17.6.2021) (1.8.2022) (11.3.2023) ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Je to inscenovaný hrozně křečovitě. Postavy jako Ice Cubův táta jsou dokonce na hraně rasový karikatury (to mlaskání a sezení na záchodě má bejt jako vtipný?). Dokonce mi ani není jasný, jestli to měla být komedie nebo drama, protože zatímco Ice Cube se většinu času tváří jakože o něco důležitýho jde, Chris Tucker a postavičky okolo působí spíš jako "comic relief". Možná je to film, kterej mimo cílovku (mladej černoch z USA) nemá šanci najít svoje diváky. ()

Reklama

Káronoš 

všechny recenze uživatele

Co se týče černošských, gangsterských komedií, tak pro ty mám slabost. Je to taková příjemná odpočinková zábava u který vypnu mozek a kochám se černým humorem. Ale konkrétně u filmu Friday jsem spíše koukal na hodinky kdy už to má skončit. Jediné co se mě na komedii z raperem Ice Cubem líbilo, byla postava Smokey v podání skvělého komedianta Chrise Tuckera. Zápletka nudná a děj nezajímavý. Hodnocení:4/10 ()

PATWIST 

všechny recenze uživatele

Tento diel ako aj pokračovania majú spoločné viacero vecí, pomalá dejová línia, bezstarostné prežitie dňa, húlenie a priemerný humor a občas žiadny, kedy dej proste len tak plynie a nič zaujímavého sa nedeje. Proste pohodový piatok v podaní dvoch černochov, ktorý si nejako extra nelámu hlavu s jedným problémom, kde zohnať peniaze, ktoré majú vrátiť. Filmy sú sprevádzané dobrou hip-hopovou/rapovou černošskou hudbou. Mimochodom čítam zaujímavosti a pozerám že film bol natočený za 20 dní. ()

petrskoc 

všechny recenze uživatele

Po dvoudenní kocovině po Silvestru jsem v tupé agónii mezi stovkami filmů na disku náhodně vybral zrovna tento. Až poté jsem si uvědomil, že je pátek. Opravdu zvláštní náhoda. Přes intelektuální vyčerpanost jsem film s pauzami dokoukal a zase to tolik nebolelo. Nečekal jsem nic a nic jsem nedostal. Pár vtipných situací a jedna perla v podobě scény s parodováním jména Ice Cube pobavilo, ale celkově jde o film nicneříkající a závěrečných 20 minut, kdy se film strhne do rádoby dramatu, je úplně mimo. Moc nechápu to, proč z toho tvůrci neudělali naopak přepálenou komedii a snažili se do toho narvat i něco ze života. S podobnými herci, scénářem a vůbec námětem a postavami, které jsou těžko uvěřitelné, kdy je celá zápletka vedena kolem jakési nedůležité situace ohledně chybějících 200 dolarů za balíček trávy, jsou jakékoliv snahy o černou komedii z běžného života předem utopeny v kýči a nekoncepčnosti. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (38)

  • Ice Cube a DJ Pooh boli dlhodobo nespokojní so zobrazením susedstiev vo filmoch ako hrozivých a násilných miest na život, preto sa rozhodli natočiť tento film. (Real Tom Hardy)
  • V úvode filmu vidíme utekať Ezala (Anthony Johnson) s krabicou a gramofónom. Toto je vlastne tá krabica, za ktorú bol Craig (Ice Cube) vyhodený z práce, že ju ukradol. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama