Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace díla slavné lesbické spisovatelky Sarah Waters (Na špičce jazyka, Zlodějka) rozehrává příběh tří mladých žen. Kay, Helen, Viv a její bratr Duncan bojují na pozadí bouřlivých 40. let ve dvou válkách najednou. Mezi bombami padajícími na Londýn nalezli arénu pro svá milostná dobrodružství i sexuální svobodu, o jaké doposud jen snili. Válečné vítězství má však pro ně hořkosladkou příchuť. Navrací je totiž na okraj konvencí spoutané britské společnosti. Vypravěčské mistrovství autorky literární předlohy i netradiční zarámování příběhu v čase podtrhují složitost osobních peripetií hrdinů. (ICTS)

(více)

Recenze (6)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Doporučuju si nejdříve přečíst knihu, protože potom teprve dostanou postavy zachycené v tomto filmu reálný rozměr. Watersová ve svém románu začínávyprávění poněkud nezvykle, což mi vůbec nevadilo, ale s čím jsem měla problém bylo to, že skáče z jednoho časového úseku do dalšího. Na štěstí jsem se rychle orinetovala a jela jsem dál. Tenhle film se odehrává přesně v tom samém duchu, ale bere to ještě více hopem, takže ten kdo nečetl knihu se bude logicky ztrácet a bude si myslet, že jde o tři různé příběhy, které spolu nemusí zdánlivě souviset. Každopádně je kniha o hodně lepší a v případě Sarah Waters to platí dvojnásob. BBC se s adaptací knihy nepoprala zrovna moc dobře. To je obrovská škoda. Kniha toho nabízí daleko víc. O proti knize je film jen takovým výcucem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nápad vyprávět příběh v časových skocích od začátku k příčinám, přitáhne pozornost a přesto nechává v divákovi pocit jistého neuspokojení. Závěr je sice tradiční, tedy skutečně "jak to nakonec dopadlo", ale jak říká jedna z postav příběhu: "Šťastný konec závisí na tom, kdy ukončíš vyprávění." Dá se to tedy brát ironicky. _____ Melodrama rozdílných citů v časech války nesklouzá k sentimentu. Citová dramata jsou reálná a ne retro uhlazená. Válka sice není ukázaná na první pohled se všemi svými hrůzami, ale rozhodně není jen líbivým pozadím příběhu. Vzlety a pády několika mileneckých dvojic jsou sice propletené ale ne nějak přehnaně důmyslně, jen se vzájemně občas dotknou, jak už to bývá pravdě podobnější. SHRNUTÍ: Chytrý příběh k zamyšlení. ()

Reklama

beruskaska 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a netradiční vyprávění. V první části filmu jsem v tom měla dost zmatek, ale později už to bylo jasné. Dobře natočené jsou záběry bombardovaných bunkrů. Skvěle zachycují atmosféru válečných hrůz z pozice vojenských ošetřovatelek a ošetřovatelů. Dobré drama s válečnou tematikou. Příběh o tom, jak se válka dovede ničivě zapsat do myslí lidí a co dovede napáchat za škody v srdcích... ()

Simbet 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není zrovna moje parketa, přesto musím říct, že byl velmi zajímavý. Jednotlivé postavy mají hloubku a skvělé herecké obsazení. Film je odvyprávěn pozpátku, ale i tak se v něm dá zorientovat. Pokud nechci spojlerovat, tak už víc asi nenapíšu. Tři hvězdičky dávám za propracovanost filmu, kdybych měla hodnotit čistě obsah, tak z toho mě po filmu rozbolelo břicho nepříjemnými pocity. Ať si každý dělá co chce, ale vidět to nemusím. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Další ze snímků mého projektu "zhlédni vše s Claire Foy". Každopádně co o tomto počinu říct? Není to špatné. Líbí se mi práce s retrospektivou, na které vše stojí. Oceňuji postupné - tedy reverzní - odkrývání motivů postav. Ty jsou mimochodem v rámci celého syžetu pěkně propojeny. Není na škodu ani atmosféra válečné a poválečné Británie. Každopádně závěr tak trochu vyzní do ztracena a napadají vás otázky typu "co tím chtěl básník vlastně říci". Ale jako sonda do životů Britů v polovině 20. století funguje snímek celkem obstojně. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Anglii ve městech Bristol a Bath. (BMW12)

Reklama

Reklama