Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Buzeranty nijak zvlášť nepodporuji (vlastně vůbec), ale tady byli tak sympaticky podaní, že jsem jim fandil. K tomu se tam všichni mezi sebou mlátili, nadávali si a chlastali, takže z toho byla dost slušná taškařice, která celé dvě hodiny bavila dobrým situačním humorem a ničením předsudků především mezi bývalou Jugoslávií. 90% ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Vytvorím jej profil na facebooku" touto a mnohými ďalšími hláškami bol tento film prešpikovaný. Práve táto poukazuje na to, že moderný svet postupne preniká všade, ale ako výstižne ukazuje tento film, nie vo všetkom. Komédia, ktorej humor mi bol vcelku sympatický napriek určitým výhradám, na zobrazenie nezmyselnosti predsudkov poslúžil dokonale. Postavy boli karikatúrami, napísané a stvárnené tak, aby napĺňali všeobecnú predstavu o rolách, ktoré stvánovali a pri takto "zaškatuľkovaných" postavách nezmyselnosť ich konania a zmýšľania vynikala oveľa výraznejšie. Natrafila som na tento film úplnou náhodou a musím povedať, že to bola trefa do čierneho. Nečakala som, že práve od Srbov sa dočkám tak kvalitného filmu na tému dúhových pochodov. Niečo ako anglický Pride, ale dokonale zohľadňujúci reálie krajiny. Úplne to divákovi "docvakne" až v závere filmu. Myslím, že je to pomerne studená sprcha, pre mňa rozhodne bola! ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Sexuálne menšiny, balkánske traumy a snaha o usporiadanie pochodu tých, ktorí sa cítia byť diskriminovaní. Realizácia takto znejúceho námetu je napodiv viac-menej oslobodená od plochých moralít a fráz, namiesto toho ponúka silný, uveriteľný príbeh o tom, ako je takmer vylúčené spoločensky poraziť všeobecne panujúce predsudky . Film sa síce nevyhne zopár klišé o homosexuáloch, či balkánskych národoch, no napriek drobným výhradám ponúka výpoveď, ktorá si nedáva pred nos servítky humanistického pokrytectva a pomedzi LBGT* riadky ukáže život na území bývalej Juhoslávie prenikavým pohľadom zvnútra a zároveň z nadhľadu. Pre mňa osobne prekvapenie roku. *LBGT = Lesbický, Bisexuál, Gay, Transrodový ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

S humorem jde všechno lépe, dokonce i vypořádání se s nesmyslným národnostním nacionalismem, kterým je Balkán bezpochyby prošpikován skrz na skrz, jak lze vidět skoro v každém filmu z těchto končin. Nenávist, předsudky...nekončící násilí. Je možné se z tohoto bludného, balkánského kruhu vůbec dostat? Lze. Film nabízí druhý, velmi milý extrém. Srb, Chorvat, Bosňák a Albánec se ruku v ruce loučí se zemřelým gayem. Výborně zrežírovaná a sehraná komedie s obrovským dramatickým i lidským přesahem u mě na plný počet sice není, nicméně jeho síla a kvalita je neoddiskutovatelná. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Národnostní konflikt na Balkáně bude asi věčný a do toho se míchá ještě i všeobecná nevraživost vůči gay komunitě. Vzít tyhle reálie a natočit na jejich základě film, který bude vtipný a dojemný zároveň, to se mi zdá téměř nemožné. A světe, div se, ale tvůrcům snímku Parade se to fakt povedlo. Sice se tu objeví pár klišé, ovšem jinak jde o originální, veskrze humornou podívanou s trpkým koncem a velkým lidským přesahem. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Při scéně, kdy Ustaša a Miško močí u auta, je jasně vidět, jak se Ustaša pokřižuje po katolicku a Miško pravoslavným způsobem. (awful)
  • Režisér Srdjan Dragojević si v jednej scéne ako okoloidúci strihol malé cameo. (Marek1991)
  • Vo filme sa nachádzajú dve rôzne scény, kde postavy sledujú film Ben-Hur (1959). (Marek1991)

Reklama

Reklama